Marian Meirmans van MMooi over themamiddag ‘Ik denk aan je, sterke vrouw’

0

HEERENVEEN – Marian Meirmans, eigenaresse van schoonheidssalon MMooi, organiseert op zaterdagmiddag 29 februari de themamiddag ‘Ik denk aan je, sterke vrouw’, voor vrouwen die geraakt zijn door kanker.

Ze doet dit samen met onder anderen Froukje Nijholt van De Skulp, centrum voor leven met kanker, en Petra Westra van Haarwerk Plus. Het wordt een gratis verwenmiddag, waar je advies kunt krijgen over uiterlijke verzorging bij kanker. Een middag waar vrouwen lekker kunnen tutten, zodat ze zich even geen patiënt voelen, maar vrouw, volgens Marian.

Al jarenlang voelt ze zich betrokken bij vrouwen die kanker hebben. Vanuit deze betrokkenheid heeft ze door de jaren heen vele gratis behandelingen gegeven aan deze groep. In 2018 kreeg Marian Meirmans (60) zelf borstkanker. Nu ze hersteld is en weer werkt, wil ze graag iets meer betekenen voor vrouwen met kanker. Het idee kwam bij haar boven om een verwenmiddag te organiseren, waar vrouwen ook advies kunnen krijgen voor hun haar, nagels of huid. Marian Meirmans zocht contact met Petra Westra van Haarwerkplus en van het één kwam het ander.

Invloed van chemokuren

Marian vertelt, hoe kanker als een rode draad door haar carrière loopt. “Deze vrouwen komen regelmatig in onze schoonheidssalon. We geven al jaren gratis behandelingen aan hen. Dat deden we eerst in de vorm van een dag gratis behandelen, onder de vlag van stichting ‘Viva la Donna’. Toen deze stichting opgeheven werd zijn we doorgegaan met het weggeven van behandelingen via ‘Look good, feel better’. Deze organisatie werkt vanuit ziekenhuizen en adviseert vrouwen met kanker over make-up, haar en huid. Chemokuren kunnen zulke grote veranderingen aan haar, huid en nagels geven. Het haar kan uitvallen, huid kan extreem droog of geïrriteerd raken en nagels kunnen broos worden.”

Je bent meer dan je ziekte

In 2018 kreeg Marian zelf borstkanker. “Ik heb dan ook een moeilijk jaar achter de rug. Kanker heeft mij hard geraakt en ik heb ervaren hoeveel impact de ziekte op je leven heeft. Ik was even de weg kwijt en leefde van medische afspraak naar afspraak. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is, dat mensen dan aandacht voor je hebben. En niet alleen medische aandacht. Ik heb zoveel liefde ontvangen. Zoveel kaartjes en wensen van mensen, dat deed mij heel erg goed. Als je ziek bent is het nodig dat je het gevoel krijgt dat je er toe doet en dat je meer bent dan je ziekte.”

Inmiddels is Marian zover hersteld, dat ze haar werk weer op kan pakken. Ze wil nu graag iets extra’s betekenen voor de groep vrouwen die met kanker te maken heeft. Zo ontstond het idee voor de middag ‘Ik denk aan je, sterke vrouw’.

Heart Pillow

“Vanuit het ziekenhuis had ik contact met Petra Westra van ‘Haarwerk Plus’ en ik vroeg haar of zij het leuk zou vinden om samen een middag voor vrouwen met kanker te organiseren.” Via een vriendin werd Marian attent gemaakt op de Stichting ‘Heart Pillow’ van Renée Louwes. Marian had zelf, na de amputatie van haar borst, veel baat gehad bij zo’n kussen. “Een ‘heart pillow’ is een kussen in de vorm van een hart, dat speciaal gemaakt wordt voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan. Het kussen biedt precies de juiste ondersteuning, en geeft ook emotionele houvast. Het idee komt uit het buitenland, maar is hier in Nederland ook opgepikt. Renée Louwes maakt sinds 2019 deze kleurrijke kussens in Friesland. Ze doet dit met een groep vrijwilligsters. De kussen zijn hier in de salon verkrijgbaar tegen een kleine bijdrage.”

Even geen patiënt zijn

Naast Petra Westra van Haarwerk Plus en Renée Louwes van Stichting Heart Pillow zijn De Skulp, Hetty Monsma-Reitsma van lingerie Monsma en manueel therapeute Hilly Huisman aanwezig op de themamiddag. Hetty Monsma-Reitsma geeft advies over lingerie bij borstconstructies en protheses. Hilly Huisman is opgeleid in het geven van massages bij kanker en geeft die middag korte behandelingen. Zelf geeft Marian danadvies over permanente make-up, zoals tepeltatoeage na borstreconstructie. ByKees verzorgt de gezonde hapjes en de drankjes.

“Het wordt een leuke middag. Vrouwen hoeven even geen patiënt te zijn, maar mogen lekker tutten en zich weer vrouw voelen. We geven advies over haar, huid, nagels en lingerie. Ook kunnen vrouwen een korte behandeling of massage krijgen. Hiervoor hebben we een inschrijflijst. De Skulp geeft informatie over het SkulpCafé, waar gastvrouwen een luisterend oor bieden. Ook liggen er boeken over kanker ter inzage. Een aantal zijn geschikt voor ouders en kinderen. We willen ieder jaar in de maand februari zo’n middag organiseren. Het is de maand waarin Wereldkankerdag valt. Op deze manier hopen we een steentje bij te dragen.”

Reserveren

De vrij toegankelijke middag is op zaterdag 29 februari van 14.00 tot 17.00 uur in schoonheidssalon MMooi aan de Burgemeester Falkenaweg 54 te Heerenveen. De gratis behandelingen zijn uitdrukkelijk alleen voor vrouwen die kanker (gehad) hebben. Omdat er beperkt plek is, is inschrijving noodzakelijk. Dit kan via de Facebookpagina van MMooi, of via telefoonnummer (0513) 23 21 64.

Door Marije Nutma
Foto: Dennis Stoelwinder

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend