Jeroen Hinneman wil zware rokers helpen in verslavingskliniek

Jeroen Hinneman wil zware rokers helpen in verslavingskliniek

1

HEERENVEEN – Mensen die verslaafd zijn aan roken, zouden een behandeling in een verslavingskliniek vergoed moeten krijgen, net zoals drank- en drugsverslaafden.

Dat schrijft Jeroen Hinneman van de verslavingskliniek in Heerenveen van Verslavingszorg Noord-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Hij pleit voor ander beleid om een einde te maken aan ruim 20.000 doden per jaar door het roken.

De verslavingskliniek wordt wekelijks gebeld door particulieren met een vraag om hulp, volgens Jeroen Hinneman. “Dan gaat het om mensen die zelf willen stoppen en alles al geprobeerd hebben, wat niet lukt, en echt wanhopig zijn.” Volgens hem telt Nederland zo’n drie miljoen rokers, waarvan de helft tot zware roker kan worden gerekend.

“De groep die voor behandeling in aanmerking komt, is kleiner. Het gaat om mensen die het niet gelukt is om te stoppen met de bestaande hulp. Mensen met ernstige lichamelijke klachten ontstaan door het roken en die baat kunnen hebben bij hulp in een beschermde omgeving van een kliniek met een goed na-traject.”
Zo’n behandeling kost veel geld, maar rokers kosten de zorg nu ook al veel geld. “Maar het gaat mij meer om het leed, dat vind ik belangrijker dan het geld. Dat mensen nu vroeg overlijden als gevolg van het roken.”

Hinneman heeft nog geen reactie gehad van de Tweede Kamer op zijn plan, wel van veel collega’s.

1 reactie

  1. Veel succes Jeroen met je actie. Iedere roker minder is een mens meer die zich van het meest gebruikte middel voor zelfmoord heeft ontworsteld. Mij lukt het vaak onder andere door mijn gratis service in het jaar na de behandeling voor het stoppen met roken de zware rokers die geen tijd en geld hebben voor een lange behandeling in een kliniek succesvol te laten stoppen.
    Barry Wentzel
    AOT Instituut voor ontwenning

X
X

Deel dit met een vriend