Wijkverzorgende Sjieuwke Jongsma: “Ik wil alle cliënten de aandacht geven die ze nodig hebben”

Wijkverzorgende Sjieuwke Jongsma: “Ik wil alle cliënten de aandacht geven die ze nodig hebben”

0

HEERENVEEN – Het is klokslag tien uur als wijkverzorgende Sjieuwke Jongsma aanbelt bij het appartement van meneer Veen in Heerenveen. Hij krijgt zorg en ondersteuning van Wijkzorg Meriant. Zo kan hij zelfstandig thuis blijven wonen en dat is hem veel waard op zijn oude dag.

Als meneer Veen de deur opendoet voor Sjieuwke, verschijnt er een stralende lach op zijn gezicht. Hij heeft op haar gerekend, want de koffie staat al klaar. Meneer Veen woont sinds 2010 in een aanleunwoning bij Coornhert State. Sjieuwke is een van zijn vaste verzorgers. Ze hebben een hechte band. “Sjieuwke en haar collega’s zijn heel belangrijk voor me”, begint meneer Veen.

Zelfredzaam met een beetje hulp

“Meneer Veen is een vrolijk persoon. Hij haalt regelmatig een grapje met me uit”, zegt Sjieuwke. “Hij is dan wel bijna negentig jaar oud, maar nog altijd jong van geest.” Elke morgen krijgt meneer Veen bezoek van het wijkteam. “Sjieuwke of een van haar collega’s helpt me met steunkousen aantrekken en douchen. Voor de rest doe ik alles zelf. Ik heb het goed voor elkaar. Het wijkteam is altijd in de buurt en dat geeft me een veilig gevoel. Ik wil hier graag zo lang mogelijk blijven wonen.” Meneer Veen woont in een fijn buurtje. Hij is vitaal en biedt anderen regelmatig een helpende hand. “Ik heb vroeger veel gefietst, daarom sta ik nog zo sterk op mijn benen”, vertelt hij enthousiast. “En dat komt goed van pas, want elke zondag breng ik mijn buren in hun rolstoel naar Coornhert State voor koffie en gebak. Na afloop breng ik ze weer netjes thuis. In deze tijd moeten we elkaar een beetje helpen.”

Stapje extra

Daar is Sjieuwke het helemaal mee eens: “Betrokkenheid in de buurt is heel belangrijk. Dat kan ik alleen maar beamen als wijkverzorgende.” Ze steekt veel passie en liefde in haar werk. Tijdens haar ronde bezoekt ze tien tot elf mensen en dat is best druk. “Het is zwaar werk en de werkdruk in de zorg is hoog. Desondanks wil ik ál mijn cliënten de aandacht geven die ze nodig hebben. Soms moet ik daarom een stapje extra zetten. Toch vind ik altijd wel een moment om even bij te praten met mijn cliënten. Mijn collega’s en ik hechten veel waarde aan een warme, persoonlijke benadering.”

Uiteenlopende zorgtaken

Wijkzorg van Meriant is er niet alleen voor ouderen die zorg of verpleging nodig hebben. Ook mensen met een tijdelijke hulpvraag kunnen een beroep doen op het wijkteam. “Onze zorgtaken verschillen per cliënt”, legt Sjieuwke uit. “Van helpen met opstaan, douchen en aankleden tot het toedienen van medicijnen.” Het komt ook voor dat zij met spoed wordt opgeroepen tijdens een dienst. Bijvoorbeeld als er iemand ongelukkig valt. “Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Gelukkig zijn we snel ter plekke als er wat gebeurt. We hebben korte lijnen met huisartsen en ziekenhuizen en we kunnen altijd terugvallen op de expertise van de woonzorglocaties in Heerenveen en Wolvega.”

Luisterend oor

Naast haar zorgtaken biedt Sjieuwke een luisterend oor. Haar cliënten kunnen altijd bij haar terecht. Meneer Veen: “Ik heb een goede relatie met mijn kinderen, maar ik wil ze niet met elk wissewasje lastigvallen. Ze wonen niet in de buurt. Als ik wat wil bespreken, mag ik altijd bij Sjieuwke of een van de andere wijkverzorgenden aankloppen. Voorheen was mijn echtgenote Froukje mijn grote steun en toeverlaat, totdat ze ziek werd en ik voor haar moest zorgen. Dat was zwaar, want ze had dementie en ging snel achteruit.” Meneer Veen kreeg in die periode ondersteuning van Meriant. “Ik werd geholpen bij de verzorging van mijn vrouw, zodat ik wat meer tijd en energie voor mezelf overhield. Froukje en ik hebben nog veel mooie momenten beleefd samen. Helaas is ze twee jaar geleden overleden.”

Nooit uitgepraat

Meneer Veen pinkt een traantje weg. Sjieuwke slaat een arm om hem heen en zegt: “Meneer Veen heeft veel liefdevolle herinneringen aan zijn echtgenote. We praten vaak over de mooie vakantiereizen die ze samen hebben gemaakt.” Vol trots laat hij een paar oude vakantiefoto’s zien. “Froukje en ik hebben na ons pensioen verre fietsreizen gemaakt. Zij was de dapperste van ons twee. Zonder enige angst sprintte ze van een berg af. Tegen de tijd dat ik beneden was, zat zij al lekker een ijsje te eten op het terras.” Sjieuwke glimlacht. “Op momenten als deze geniet ik extra van mijn werk. Meneer Veen kan zo passievol vertellen. Hij raakt nooit uitgepraat. Dit werk is mijn leven.”

Meer informatie over Wijkzorg van Meriant vindt u op meriant.nl/wijkzorg of neem contact op met het Klantadviescentrum, telefoonnummer 088 – 603 03 35.

Foto: Team Horsthuis

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend