Mevrouw Heida (91) “Buiten voel ik me vrij”

0

HEERENVEEN – De bewoners van woonzorgcentrum Anna Schotanus in Heerenveen worden regelmatig meegenomen voor een rolstoelwandeling in de frisse buitenlucht.

Ze deden dit jaar ook weer mee aan de Avondvierdaagse. Mevrouw Heida (91) vond het onvergetelijk!

Ze is 91 jaar, mevrouw Heida, en een opgewekte bewoonster van Anna Schotanus. Als vrijwilliger Bouwe haar rolstoel aanschuift aan tafel, laat ze glunderend haar Avondvierdaagse-medaille zien. “Kijk eens? Hij ligt nu nog bij me op tafel, maar straks krijgt ie een mooi plekje. De Avondvierdaagse was onvergetelijk. Voor me was muziek, achter me was muziek, ja prachtig!”

Net als vroeger

Mevrouw Heida is liever buiten dan binnen. Ze mag dan ook graag wandelen met de rolstoel, bijvoorbeeld met haar dochter en schoonzoon. “Ik vind het heerlijk buiten, welk weer het ook is. Buiten voel ik me vrij. Die frisse lucht om me heen, fluitende vogels, de wind door m’n haar, kleine blaadjes die beginnen te groeien; daar kan ik heel erg van genieten. Laatst zagen we op de Schoterlandseweg zelfs een groepje reeën staan.” Buiten zijn doet mevrouw Heida denken aan vroeger, vertelt ze. “We woonden op een boerderij en waren altijd buiten. Ook hadden we een hond. Als ik ’s morgens de aardappels had geschild, wist hij dat we gingen wandelen.”

57 rolstoelen

De Avondvierdaagse is één van de wandelactiviteiten die Anna Schotanus elk jaar voor haar bewoners organiseert. “We lopen één avond mee, samen met bewoners van andere Meriant-locaties in Heerenveen”, vertelt begeleider dagbesteding Suus Terpstra. “Dit jaar wandelden we met 57 rolstoelen. Vanuit Anna Schotanus lopen we eerst naar het Abe Lenstra stadion, de startlocatie. En na afloop weer terug. De vrijwilligers hebben dan in totaal tien kilometer achter de rolstoel gelopen.”

Meelopen met zo’n maatschappelijk evenement doet wat met de bewoners, merkt Suus. “Ze hebben het gevoel dat ze meedoen, dat ze erbij horen. Een dementerende meneer begroette onderweg allerlei mensen die hij herkende. ‘Hoi!’, klonk het de hele tijd.” Wandelen in de buitenlucht heeft ook een positief effect op de slaapkwaliteit. “Bewoners vallen sneller in slaap en worden ’s nachts minder vaak wakker. Bovendien worden ze er blij van! Eén bewoonster zei: ‘Zo’n feestje wil ik elke dag wel vieren!’. Daar doen we het voor.

Onze vrijwilligers en begeleiders nemen de bewoners die dat leuk vinden daarom regelmatig mee voor een wandeling.”

In de regen

Ook tijdens de jaarlijkse bewonersvakantie – afgelopen zomer drie dagen op Texel – worden er de nodige kilometers gelopen. Bouwe: “Weer of geen weer, we gaan gewoon. Bij slecht weer doen we dan maar een poncho aan. En je raadt het al: achteraf vonden de bewoners de regendag het leukst. Ze voelden weer eens regendruppels, heerlijk toch?”

De medewerkers van Anna Schotanus organiseerden vorig jaar een midzomeravondwandeling. Suus: “Dat doen we dit jaar weer. We lopen dan een kilometer of vijf, zes en pauzeren halverwege met een hapje en drankje. Deze keer hebben we zelfs muziek geregeld, bij de Overtuin in Oranjewoud. Zo’n wandeling willen we vanaf nu elke maand met een grote groep gaan maken. Daarnaast zijn we een wandelclub gestart met vier vrijwilligers, van wie er één in een scootmobiel zit. Zij nemen van elke afdeling steeds een groepje bewoners mee voor een wandeling. Het doel is simpel: mensen naar buiten krijgen.”

“Hoe meer vrijwilligers, hoe vaker we kunnen wandelen”, zegt Suus tot slot. “Heerlijk”, lacht mevrouw Heida. Haar pretoogjes stralen. Ze verheugt zich nu al!

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend