Toonkunstkoor Heerenveen zingt de Johannes Passion van J.S. Bach

0

HEERENVEEN – 2020 wordt een bijzonder jaar voor het Toonkunstkoor uit Heerenveen.

In 1870 werd het koor opgericht. En om dit 150-jarig jubileum te vieren, wordt er groots uitgepakt. Te beginnen met de uitvoering van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach onder leiding van dirigente Pauli Yap. De begeleiding wordt verzorgd door het orkest The Northern Consort met medewerking van de solisten Kitty de Geus, Netty Otter, Leon van Liere, Martijn Sanders en Ben Brunt.

De Johannes-Passion wordt vaak vergeleken met de Matthäus-Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven. In vergelijking met de Matthäus-Passion, is de Johannes-Passion muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ingetogener. Zijn voor de Matthäus-Passion twee orkesten en twee koren nodig: bij de Johannes-Passion volstaat een klein orkest en koor.

Bach volgt vrijwel letterlijk de teksten van het Evangelie volgens Johannes in Luthers vertaling. Het Johannesevangelie is nuchter en verhalender dan het Mattheüsevangelie, en daardoor aanmerkelijk dramatischer. En waar Jezus in het Evangelie volgens Mattheüs langdurige lessen en redevoeringen houdt, gaat Johannes daar vrijwel geheel aan voorbij. Jezus is bij Johannes meer een handelende persoon en minder profeet en leraar. Het Evangelie is dynamischer dan de andere Evangelies en Bach heeft dit meesterlijk tot uiting gebracht in de Johannes-Passion.

Later in dit jubileumjaar voert het koor twee keer de Paulus (opus 36) van Felix Mendelssohn-Bartholdy uit. Solisten in dit prachtige koorwerk zijn o.a. Johanette Zomer en Maarten Koningsberger.

Vier het jubileum  mee op Zondag 29 maart om 15.00uur in Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1 in Heerenveen. Kaarten kosten €27,50 in de voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Binnert Overdiep, de koorleden en via de website www.toonkunstkoorheerenveen.nl . Kaarten aan de zaal kosten € 30,-

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend