Music meets magic op Oranjwoud Festival 2020

Music meets magic op Oranjwoud Festival 2020

0

ORANJEWOUD – Van zonsopgang tot diep in de nacht is het veelzijdige Parklandschap Oranjewoud tijdens het Pinksterweekeinde het decor voor de negende editie van Oranjewoud Festival.

De programmering biedt een prikkelend palet aan muziek: van groots en meeslepend tot intiem en klein, van klassiek tot avontuurlijk, uitgevoerd door topmusici uit alle windstreken. Music meets magic. Ook dit jaar zijn er nieuwe, speciaal voor het festival ontwikkelde onderdelen, waarvan het maxi huiskamerconcert en talkshow ‘De Salon’ en de post-apocalyptische performance ‘Splendid Isolation’ het opvallendst zijn. Oranjewoud Festival vindt plaats van vrijdag 29 mei tot en met maandag 1 juni.

Het festival opent met een swingend optreden van de beroemde Britse vocale groep The Swingles.
Voor wie van uitdagingen houdt, is er End & Beginning met de concertante wereldpremière van een nieuw werk van Alexander Raskatov voor 8 contrabassen, slagwerk en piano.

Gedurfd is ook de grensoverschrijdende remake van LEMONADE van Beyoncé door het strijkkwintet Wooden Elephant, net als Pelgrim, een muzikaal en holistisch wandelconcert naar de uitkijktoren De Belvédère.

Voor liefhebbers van puur klassiek zijn er tal van concerten met topensembles als Quatuor Debussy of het Sitkovetsky Trio. Beethoven wordt met uiteenlopende concerten geëerd. Zo bouwen violiste Noa Wildschut en het Noorse Boyes Caféorkester een feestje in Beethoven Party en speelt Thomas Beijer sonates van de maestro. Het slotconcert wordt gegeven door het Weense ensemble The Erlkings. Vorig jaar waren zij met hun schandalige Schubert-vertolking de verrassing van het festival. Nu zijn zij terug met The Erlkings Do Schumann.

Oranjewoud Label: bedacht en gemaakt met Oranjewoud Festival

Het parklandschap met zijn vele unieke plekken inspireert niet alleen artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz maar ook andere makers en musici. Het ontwikkelen van nieuwe locatiespecifieke programma’s vormt een van de speerpunten van het festival, zoals, De Nacht van het Park en het Zonsopgangconcert. Een van de opvallende nieuwe producties is De Salon, een maxi huiskamerconcert en talkshow ineen, gepresenteerd door violiste Rosanne Philippens en radiomaker Pieter van der Wielen. Het kernensemble wordt gevormd door het Dudok Quartet en Rosanne, aangevuld met haar muzikale vrienden. Tussendoor gaat Pieter in gesprek met vooraanstaande gasten als schrijver Geert Mak, psychiater en filosoof Damiaan Denys en vioolpedagoge Vera Beths.

De andere in het oog springende productie is Splendid Isolation, een post-apocalyptische installatie in de ondergrondse koude-oorlogsbunker, waar enkele bovengrondse festivalmusici naar toe zullen afdalen om Bach te spelen. Bedenker is de in Berlijn wonende Spaanse cellist en performer David Fernández.

Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland hoofdsponsor Oranjewoud Festival

Oranjewoud Festival wordt ondersteund door een groot aantal fondsen en organisaties. Zo zijn we blij met de jaarlijkse steun van onder meer FB Oranjewoud en de Julia en Jan Wouters Stichting. Oranjewoud Festival is ook zeer verheugd dat Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland besloten heeft om de komende drie jaar weer het festival te ondersteunen als hoofdsponsor. De bank verbindt zich daarbij in het bijzonder aan De Kinderproefuin. Oranjewoud Festival lanceerde in 2019 dit compleet eigen festival voor kinderen in de basisschoolleeftijd als volwaardig onderdeel van het totale festival. De steun van de Rabobank stelt de organisatie in staat het festival in het algemeen en De Kinderproeftuin in het bijzonder verder uit te bouwen waardoor nog meer kinderen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met de vele facetten van klassieke muziek.

In de Rabo Kinderproeftuin ontdekken de jonge bezoekers een wonderlijke wereld met kunst, spel en vooral veel muziek. In de Hut op Kippenpoten en Bagatel zijn prachtige familievoorstellingen. Met de OperaXpress maken de kinderen met elkaar een heuse mini-opera én voeren deze ook uit. Het nieuwe onderdeel Music Factory zijn de kinderen instrumentenbouwer, componist en concertmusicus ineen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend