Nepalavond met muziek en dans in Fletcherhotel De Heidehof

0

HEERENVEEN – De Stichting Studenten- en Musaharproject Nepal (SMPN) viert op 31 januari 2020 haar twintigjarig jubileum in Fletcherhotel De Heidehof in Heerenveen.

Op het programma staan Nepalese muziek en dans, een kramenmarkt en de projecten in vogelvlucht en een Nepalees buffet (op inschrijving), Een van de gastsprekers is Cathelijne Lania, oud-Heerenveense en directeur van A Beautiful Story. De avond begint om 19.15 uur. De toegang is gratis.

SMPN werd 20 jaar geleden door Froukje Nijholt opgericht na een trekking met een groep Friezen in Nepal. Zij ontmoette een 17-jarige student die tijdens de bergtocht de bagage droeg en constateerde dat arme studenten heel hard moeten werken om hun studie te kunnen financieren. De grote armoede maakte diepe indruk op haar. Ondanks de burgeroorlog in Nepal (1996-2006), die aan 13.000 mensen het leven heeft gekost, startte ze samen met anderen een stichting met als doel kansarme studenten te sponsoren en een computerinstituut voor kansarme studenten op te zetten.
SMPN werkt aan verbetering van de toekomst van jongeren uit de Himalaya. ”Van kansarm naar kansrijk” is het motto van de stichting. In twintig jaar realiseerde SMPN samen met drie NGO’s in Nepal een aantal projecten. Het eerste project is het computerinstituut SPN CI voor kansarme studenten, waar negen verschillende computeropleidingen worden gegeven. Tot nu toe zijn 4000 studenten uit 28 districten geslaagd voor een officieel erkend diploma.

Ook het sponsorprogramma voor kansarme studenten werd in 2000 opgezet. SMPN werkt nauw samen met zes controleurs. Inmiddels staat de teller op 570 studenten. Vooral meisjes en gehandicapte studenten worden gestimuleerd om verder te studeren. Dankzij sponsors uit Nederland krijgen arme studenten toekomstkansen. Ook worden kinderarbeid en kindhuwelijken voorkomen.

In 2006 werd gestart met de bouw van de eerste school in een afgelegen berggebied. Later volgden nog negen scholen. Leerlingen van ROC Friese Poort uit Drachten zorgden eind 2018 voor sanitaire voorzieningen bij een van de scholen. In februari dit jaar gaat een onderwijsverbeteringsproject op 13 scholen van start. Een investering van 106.000 euro. Meer dan 5000 leerlingen hebben tot nu toe geprofiteerd van het scholenproject.

Dankzij giften van scholen, kerken, particulieren, bedrijven en fondsen heeft de Friese stichting meer dan 1,3 miljoen euro overgemaakt naar de projecten in Nepal.

Het bestuur bestaat uit Froukje Nijholt, Gerda Breeuwsma, Henk Wijma en Wout de Jong.

Informatie en aanmelding buffet tel. 0629096556.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend