Hortus Vocalis zingt Monteverdi op openingsconcert

Hortus Vocalis zingt Monteverdi op openingsconcert

0

HEERENVEEN – De RK kerk in Heerenveen is voor Collegium Vocale Fryslân, dè plek waar de grotere concerten plaatsvinden.

De akoestiek is namelijk magnifiek. Na een ingrijpende verbouwing zijn nu ook de bijgebouwen weer helemaal up-to-date, waardoor de kerk nog aantrekkelijker is geworden als concertlocatie. Aan kamerkoor Hortus Vocalis, onder leiding van artistiek leider en dirigent Gerben van der Veen, de eer om op zondag 9 februari om 15.00 uur in de RK kerk het openingsconcert te verzorgen en daarmee de ruimte, als het ware, in te wijden.

Er is gekozen voor een feestelijk programma. Er zullen delen worden uitgevoerd uit de Selva Morale e Spirituale van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643). Muzikale medewerking zal worden verleend door het authentiek blazers-collectief Copper & Zink. Solisten zijn: Jan van Elsacker, tenor, en Marjan van der Heide en Nancy Mayer, sopraan.

Van der Veen koos voor een selectie uit Selva Morale e Spirituale (moreel en geestelijk woud), een bundel met kerkmuziek, die bestaat uit veertig stukken. ,,Het is feestelijke muziek uit de katholieke kerkmuziek-traditie en dus passend bij de gelegenheid. Het is opvallend hoe springlevend deze 400-jaar oude muziek nog is. Fris en levendig, huppelend en springend, het swingt aan alle kanten met een heerlijke afwisseling tussen de solisten en het koor. De oude instrumenten zorgen voor een heel eigen sound.’’

Copper & Zink

Ensemble Copper & Zink is gespecialiseerd in de stijl van de Venetiaanse School, een stroming van Renaissance-componisten, die in de periode van circa 1550 tot 1610 in Venetië werkzaam waren. De leden bespelen authentieke blaasinstrumenten uit die tijd. Copper & Zink is in 2012 ontstaan. Cornettist Andrew Hallock organiseerde dat jaar de eerste projecten, waarvan het aantal ieder jaar groeide. Samen met collega-cornettist Nicholas Emmerson is het ensemble inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend muziekgezelschap.

Modern ontmoetingscentrum

Het huidige parochiecentrum ’t Skûtsje aan de Crackstraat is verbouwd tot een modern ontmoetingscentrum. De parochie is vier jaar geleden ontstaan door een fusie van vier verschillende parochies in Heerenveen, Wolvega, Steggerda en Frederiksoord. Het ontmoetingscentrum biedt niet alleen plaats aan jongeren en ouderen, maar zal ook worden gebruikt voor allerlei evenementen van culturele aard.

Het naast het ontmoetingscentrum gelegen kerkgebouw, de Heilige Geestkerk, is al jaren het middelpunt van vele culturele evenementen, variërend van kleinschalige concerten tot grootschalige optredens. Het Posthuis Theater maakt al jaren gebruik van de faciliteiten van het kerkgebouw, die worden nu uitgebreid door de aanwezigheid van een goed geoutilleerd ontmoetingscentrum waar, zowel binnen in het zalen-gedeelte als buiten in de tuin, kleinschalige culturele activiteiten kunnen worden ontplooid.

Kaarten voor dit concert à €16,- zijn in de voorverkoop te bestellen via www.posthuistheater.nl
Aan de zaal kosten ze €18,-

Een dag eerder, op 8 februari om 20.00 uur wordt dit bijzondere concert uitgevoerd in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden. Ook hiervoor kunnen kaarten in de voorverkoop worden besteld via de site het Posthuis Theater.

Open repetitie

In De Kapelle in Haskerdijken wordt op 20 januari een open repetitie van het Monteverdi-programma gehouden. Belangstellenden kunnen die bijwonen. De repetitie duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Gratis entree.

Gastles en workshop

In samenwerking met Pro Rege wordt er door leden van het ensemble Copper & Zink een workshop gegeven om de muzikanten van de brassband in de gelegenheid te stellen om op de voorgangers van hun vertrouwde, hedendaagse instrumenten zoals trompet, bugel, hoorn en trombone te spelen. Op deze wijze ervaren de deelnemers de andere klankkleur van oudere instrumenten en draagt de workshop ongetwijfeld bij aan de interesse voor deze bijzondere muziek. Ook muzikanten van de muziekverenigingen van de gemeente Heerenveen zullen worden uitgenodigd.

Daarnaast wordt door leden van het ensemble Copper & Zink op 7 februari ook een gastles verzorgd voor leerlingen van het Bornego College en OSG Sevenwolden, die muziek in hun examenpakket hebben. Ze maken op deze wijze kennis met de door het gezelschap gebruikte, specifieke instrumenten, hun plek in de muziekpraktijk en de historische ontwikkeling ervan.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend