Oratoriumkoor COV Heerenveen trekt volle R.K. Kerk met Messiah.

Oratoriumkoor COV Heerenveen trekt volle R.K. Kerk met Messiah.

0

HEERENVEEN – Zondagmiddag 8 december voerde Oratoriumkoor COV Heerenveen in een volledige bezette (bijna 400 bezoekers) R.K. Kerk de Messiah van G.F. Händel uit.

Als koorlid is zo’n concert een geweldige gebeurtenis waar ruim een half jaar naar toe gewerkt wordt. Vanuit die optiek komt dit verslagje.

Als je kijkt naar een gelegenheid om in deze maand de Messiah bij te wonen is dat niet zo moeilijk. Het levensverhaal van de Messias leent zich namelijk prima voor een uitvoering in de Kersttijd en er is dan ook volop aanbod in December. Wanneer koor en orkest opkomen zijn we dan ook blij verrast de R.K. Kerk in Heerenveen tot de laatste stoel bezet te zien. Om 15:00 uur geeft de dirigent de inzet aan voor de Sinfony: de instrumentale opening van deel 1. Dit vind ik altijd een spannend moment, want eenmaal begonnen is er geen weg terug. De bezoekers genieten deze middag van een uitvoering met professionele begeleiding: volledig orkest en vier geweldige solisten. En ook deze keer blijkt een dergelijke ondersteunining het koor vleugels te geven. Er wordt alert gereageerd, lastige passages lukken, de dynamische accenten komen daar waar het moet en vooral: het plezier in muziek maken spat ervan af. Ons gevoel wordt naderhand door veel positieve commentaren uit het publiek gedeeld en versterkt: heerlijk.

De Messiah als geheel is een prachtig werk, maar er waren toch een aantal delen die er voor mij bijzonder uitsprongen. Comfort ye (tenor), But who may abide (altus). The trumpet shall sound (bas) in samenspel met een voor kippenvel zorgende trompettist. Het Amen werd als een ragfijne dunne draad vanaf het begin opgebouwd en uitgesponnen tot een grootse finale en het slotakkoord: “het zij zo”. Enthousiast applaus valt ons ten deel en om mij heen zijn koorleden blij dat het zo goed is gegaan. Na twee open doekjes lijkt het concert voorbij, maar: “wat gebeurt er”? De dirigent klimt weer op de bok, orkest zit speelklaar, solisten opgesteld, koor alert. Dan klinkt het Hallelujah voor de tweede keer deze middag, de toegift maakt veel los. Veel bezoekers gaan staan, sommigen beginnen mee te zingen. Na afloop zijn mensen duidelijk geroerd. Wat geweldig dat we op deze manier het publiek, in de aanloop naar Kerstmis, zo’n mooie middag mochten bezorgen.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend