Presentatie van illustrator Joost Swarte in Museum Belvédère

Presentatie van illustrator Joost Swarte in Museum Belvédère

0

HEERENVEEN – De veelzijdige Joost Swarte (1947) viert zijn vijftigjarige jubileum als illustrator, ontwerper en architect.

Dat wordt gemarkeerd door een grote overzichtstentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam en een kleine presentatie in Museum Belvédère van 21 december 2019 tot 5 april 2020.

In twee kabinetten zijn tientallen affiches te zien die Swarte in de loop der jaren heeft ontworpen, maar ook vaandels uit de reeks Negen Kunsten te Wapen en zwart-wittekeningen voor het boek Kop en Staart. Daarin staan drie blinde muizen centraal, afkomstig uit het bekende Engelse kinderversje Three blind mice. Swarte verwerkte hun beeltenis in scherpzinnige, geestige lijntekeningen. Kop en Staart is een literaire encyclopedie waarin de muizen diverse leesbegrippen uitleggen. De tekeningen zijn nog nooit eerder geëxposeerd.

De selectie van Swarte’s werk werd verzorgd door gastcurator Hans Boer (1947) die ook tekende voor de samenstelling van de tentoonstelling over Martin Jarrie (1953), in de hoofdzaal van Museum Belvédère. Deze Franse schilder en illustrator is internationaal actief, net als Swarte. Zo werken beide kunstenaars voor het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift The New Yorker.

Waar Jarrie vooral werkt vanuit picturale uitgangspunten – penseel en verf als basismateriaal verkiest – staat het werk van Swarte – met zijn voorkeur voor klare lijnen en kleurvelden – dichter bij het métier van de grafische vormgeving en de beeldstrip. Beiden weten op onnavolgbare wijze speelse fantasie met zeggingskracht te verenigen en in te spelen op de verbeeldingswereld van ons allemaal … jong of ietsje ouder.

Over de kunstenaar

Joost Swarte (1947) begint in de jaren zeventig als underground striptekenaar voor Modern Papier. Daarna werkt hij onder meer voor het Franse stripblad Charlie Mensuel en het grensverleggende Amerikaanse Raw Magazine. Hij illustreert (o.a. voor Vrij Nederland, HUMO en The New Yorker) en werkt aan architectuurprojecten (zoals theater De Toneelschuur in Haarlem). Hij ontwerpt verder nog postzegels, glas-in-loodramen, lettertypes, affiches en boeken. Swarte is mede-initiatiefnemer van het Musée Hergé in het Belgische Louvain-la-Neuve. In 1998 wint hij de prestigieuze Stripschapprijs, voor zijn bijdrage aan de strip in het algemeen en zijn gehele oeuvre in het bijzonder. In 2004 wordt de kunstenaar door koningin Beatrix benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau, en in 2012 wint Swarte voor zijn gehele oeuvre de Marten Toonderprijs.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend