Expositie van de Franse kunstenaar Martin Jarrie in Museum Belvédère

Expositie van de Franse kunstenaar Martin Jarrie in Museum Belvédère

0

HEERENVEEN – Het werk van de Franse kunstenaar Martin Jarrie (1953) beweegt zich op het grensvlak van schilder- en illustratiekunst.

Zijn speelse en soms absurde werken genieten grote bekendheid in Frankrijk en ver daarbuiten. De ruim opgezette expositie Manger avec les yeux (‘met de ogen eten’) in Museum Belvédère, is de eerste museale presentatie van de kunstenaar in Nederland en omvat meer dan honderd werken. De meeste stukken werden gemaakt als illustraties voor (kinder)boeken en tijdschriften, maar ook zijn vrije werk is ruim vertegenwoordigd.

Jarrie groeide op in de landelijke streken van de Vendée op een kleine boerenhoeve. Die omgeving van zijn kinderjaren vormt tot op de dag van vandaag de inspiratiebron voor zijn werk. Sinds 1981 woont hij in Parijs. Zijn atelier is gevestigd op de twaalfde verdieping van de Rue de l’Amiral Roussin, niet ver van de Eiffeltoren. Hij werkt er uiterst gedisciplineerd en op vaste uren aan zijn schilderijen en illustraties. De beelden uit zijn jeugd en het leven van alledag, komen iedere keer opnieuw aan de orde in zijn brede, gevarieerde oeuvre. Door zijn emotionele band met de natuur en het plattelandsleven, sluiten zijn schilderijen aan bij de belangstellingssferen van Museum Belvédère.

Het werk van Jarrie omvat niet alleen illustraties voor gerenommeerde kranten en tijdschriften, maar bestaat ook uit tekeningen voor jeugdboeken en uitgaven voor volwassenen. Hij exposeert met grote regelmaat in Frankrijk en daarbuiten. De kunstenaar componeert zijn beeldverhalen doorgaans aan de hand van uiteenlopende motieven, die zich manifesteren als symbolen. Ze hebben allen hun specifieke, verwijzende betekenis, maar tezamen roepen ze toch vooral een sentiment op, een verlangen naar schoonheid en een diep menselijk gevoel voor alles wat van waarde is.

Het werk van Jarrie verbindt vele beeldtradities, variërend van oude schilderkunst, naïeve kunst, beeldstrip tot illustratie, tot een geheel eigen idioom. In zijn beeldtaal neigt hij soms naar de helderheid van pictogrammen, dan weer naar de realistische verbeelding. Daarbij legt hij in alle gevallen een bijzondere aandacht aan de dag voor kleur en compositie. Deze kwaliteiten en de vele verholen verwijzingen naar persoonlijke herinneringen en universele waarden tillen zijn werk ver uit boven het louter illustratieve.

In 2012 werd voor het eerst een overzichtstentoonstelling van Jarrie’s werk georganiseerd in het Museu da Eletricidade te Lissabon. Zeven jaar na die grote expositie, geeft de tentoonstelling in Museum Belvédère inzicht in de vervolgstappen. Uiteraard geeft Manger avec les yeux eveneens een tussenbalans, wordt getoond hoe het allemaal begon, hoe zijn werk zich door de jaren heen ontwikkelde en maakt het vooral nieuwsgierig naar wat nog komen gaat.

Met dank aan

De tentoonstelling en het boek zijn samengesteld door gastcurator Hans Boer. Het geheel werd mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Fryslân, de Gemeente Heerenveen en de Julia Jan Woutersstichting. Met dank aan Galerie Adoráble ART+DESIGN te Den Haag, Villa Augustus te Dordrecht, de Franse deelgemeente Saint Gratien en vele particuliere bruikleengevers.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend