Flaeijelfeest Nieuwehorne zoekt 100 oproerkraaiers!

0

NIEUWEHORNE – Zaterdag 28 september vindt voor de 43e maal het Flaeijelfeest plaats in Nieuwehorne.

Dit cultuurhistorisch evenement laat het plattelandsleven anno 1920 herleven.

Dit jaar is het thema ‘Arbeid’ en wordt de opening van de nostalgische boerenoptocht om 10.00 uur ’s morgens verricht door Domela Nieuwenhuis. Het is namelijk dit jaar exact 100 jaar geleden dat het boegbeeld van de Friese arbeider, Domela Nieuwenhuis, is overleden. De Flaeijelorganisatie is naarstig op zoek naar 100 oproerkraaiers die tijdens de optocht demonstreren voor het recht van de arbeider, maximale werktijden en de introductie van de Arbeidstijdenwet.

Tegenwoordig is de term ‘Arbeid’ al een beetje verouderd, maar zo’n 100 jaar geleden stond de term bij veel Nederlanders centraal in het leven. Precies 100 jaar geleden ging de eerste Arbeidstijdenwet voor volwassenen van kracht. Hierin waren ook maximale werktijden opgenomen, al werden die nog maar mondjesmaat nageleefd. Naast voorvechter van het algemeen kies- en stemrecht maakte Domela Nieuwenhuis zich sterk voor de arbeiders van voornamelijk Friesland aan het eind van de 19e eeuw.

Domela zal aanwezig zijn bij de Boerenoptocht en later deze dag tijdens het openluchtmuseum in bedrijf waar het platteland en haar bewoners anno 1920 het verleden doen herbeleven. Trekkers, motoren, paarden, stoom, ambachten, straattheater, nostalgische kermis, de Dorpsplein met het dorpsplein; voor jong en oud zijn er volop activiteiten, demonstraties en ouderwetse gezelligheid.

Bent u een oproerkraaier?

Meld u dan aan via info@flaeijel.nl
Op 28 september loopt u mee in de 4 km lange boerenoptocht van Oudehorne naar Nieuwehorne. Deze optocht is overigens gratis te bezoeken. Voor passende kleding wordt gezorgd en uiteraard mag u daarna het openluchtmuseum op Landgoed De Horne, gratis bezoeken! U kunt zich aanmelden tot 18 september via email.

Kaartverkoop start 31 augustus

Het Flaeijelfeest kent naast het Oogstfeest op zaterdag 28 september, ook 3 muziekavonden op 26, 27 en 28 september. De kaartverkoop start 31 augustus en duurt tot en met 22 september. Daarna zijn alleen nog online kaarten te koop via de Flaeijelwebsite.

Meer informatie: www.flaeijel.frl | Bezoekadres: Schoterlandseweg 10-12 in Nieuwehorne | Entree: vanaf 13 jaar EU 10,- per persoon. Parkeren, toiletten gratis.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend