Jelle Roeper en Catrien van der Molen presenteren ‘TEGEARRE’

Jelle Roeper en Catrien van der Molen presenteren ‘TEGEARRE’

0

HEERENVEEN – Als het aan het aan Jelle Roeper en Catrien van der Molen ligt, wordt het zondagavond 14 april een bijzondere avond in het Heerenveens Posthuis Theater.

In ruim vijf kwartier tijd presenteren de twee dan ‘TEGEARRE’, een ‘magisch met elkaar’-evenement met muziek, dans en theater, gezongen en gespeeld door bijna tweehonderd amateurs uit de regio Heerenveen. “En dat is echt veel en best bijzonder”, aldus Jelle Roeper, projectleider van dit “multidisciplinaire theaterconcert”, zoals hij het zelf noemt. Zijn artistiek partner in dit project is theatermaakster Catrien van der Molen. “Ik zorg voor de rode draad in de voorstelling”, verwoordt Catrien haar rol.

“Jelle is het manusje-van-alles”, grapt Catrien, om aan te geven dat Jelle Roeper overal tegelijk lijkt te zijn. Roeper – hij woont zelf in Joure en staat in Fryslân al jaren bekend als een gedreven verbinder in de cultuursector – stond in Heerenveen aan de wieg van onder andere de talentenjacht ‘The Voice of Heerenveen’, het ‘Heerenveens UITfestival’ en het concert-evenement ‘BLAZE’ op de Oude Koemarkt. Roeper richtte enkele jaren geleden ook de ‘Bigband Heerenveen’ op en organiseerde enkele edities van het Bigbandfestival. Catrien van der Molen is behalve theatermaakster ook docent en staat zelf regelmatig op het toneel. In de laatste kerstmusical van het Posthuis Theater (2017) had ze een ster-rol als stoorzender in de voostelling.

De kinderen van de kerstmusical

Het idee van ‘TEGEARRE’ ontstond vorig jaar al bij Jelle Roeper. “Ik had daarvóór al een aantal keren het Bigband festival in Heerenveen georganiseerd, maar zocht nog naar verbindingen met andere disciplines, zoals dans en theater. Culturele ondernemers, zzp’ers, organisaties, verenigingen en stichtingen moeten elkaar versterken. Het is nog te vaak ‘ieder voor zich’ want iedereen heeft het al druk met zichzelf. Dan blijven ‘samenwerking’ en ‘verbinding’ lege begrippen. Voor mijn ‘TEGEARRE’-plan heb ik contact gezocht met Loraine Kammeron van Dance Centre Faya, Liesbeth Wijngaarden van zangschool Vocalliezz, Ankie van der Goot van het Flowerpowerkoor, Ido Cuperus van de Fedde S Bigband van OSG Sevenwolden en muziekdocent Meine Verbeek van het Bornego College, en ze allemaal samen gebracht onder mijn idee.” Jelle’s ‘eigen’ Bigband Heerenveen doet uiteraard ook mee en is vertegenwoordigd door Wiep van der Meulen. “Iedere deelnemende partij organiseert en repeteert zijn of haar eigen onderdeel van het programma. Toen moest ik nog een geschikte locatie vinden, en dan kom je bij het Posthuis Theater uit. Geert Dijkstra, de directeur van het theater, was direct enthousiast en participeerde onmiddellijk mee door de kinderen van de uitgevallen Kerstmusical de kans te geven aan ‘TEGEARRE’ mee te doen. En daarmee kwam Catrien van der Molen ook meteen weer in beeld”, zegt Jelle Roeper lachend.

Een mix van volwassenen en kinderen

“Jelle organiseerde destijds voor Ateliers Majeur ‘The Voice of Heerenveen’”, vertelt Catrien. “Ik vroeg hem toen, of hij nog een presentatrice nodig had. En dat had hij. Ik heb ‘The Voice’ in Muziekcentrum De Rinkelbom vijf jaar lang gepresenteerd, vorig jaar voor het laatst. Voor ‘TEGEARRE’ doe ik veel meer. Jelle heeft culturele organisaties met elkaar weten te verbinden; ik heb de eindregie van de voorstelling die er uit voortvloeit en verbind met theater alle acts met elkaar.” Catrien haar ‘All Stars’ theatergroep bestaat voor een deel uit de kinderen, die buiten de boot waren gevallen door de onverwachte afgelasting van de Posthuis kerstmusical, aangevuld met amateurspelers van alle leeftijden, niet alleen volwassenen. “Net als de kerstmusical, is ook de ‘All Stars’ theatergroep in ‘TEGEARRE’ een mix van volwassen spelers en kinderen”, legt Catrien uit.

Catrien van der Molen krijgt assistentie van Josephine Bakker bij de regie en het ontwikkelen van de sketches.

Deelname van zorginstellingen

Met elkaar doen er bijna tweehonderd amateurs mee aan ‘TEGEARRE’, maar eigenlijk had Jelle Roeper er nog een organisatie bij willen hebben. De deelname van zorginstellingen zoals bijvoorbeeld Talant ontbreekt nog, en dat spijt hem zeer. “Ik wil een volgende keer ook de verbinding met zorginstellingen maken, ‘TEGEARRE’, daar hoort een zorginstelling als Talant ook bij, het liefst als coproducent.”
In Theater Sneek is het de Jouster ook gelukt, daar organiseert hij in de maand juni het ‘Sneeker Gala’, in samenwerking met Talant. Het Sneeker Gala is, net als ‘TEGEARRE’, een manifestatie met muziek, dans en theater, maar dan door amateurs zonder en mét een verstandelijke beperking.

Komt er dan ‘TEGEARRE 2’ komend seizoen, met medewerking van Talant? Kortom, komt er een vervolg? Jelle Roeper laat het niet vast leggen. Het gaat er om, dat je samen goede dingen doet en iets moois maakt, dat iedereen mee doet, met alle disciplines er in vertegenwoordigd. Of je nu een kerstmusical maakt, een Nieuwjaarsrevue of een ander tijdstip kiest, zolang het maar samen is, vindt hij.

Maarten van Roozendaal

En Catrien? “Catrien haar werk is theater!”, lacht de verbinder uit Joure. “Ik maakte tot 2003 deel uit van cabaretduo N.A.K.K.E.S.”, zegt Catrien. “Ik heb een keer een Masterclass meegemaakt van Maarten van Roozendaal, ik hing aan zijn lippen. Ik schreef nooit meer, maar nu wel. Ik schrijf voorstellingen en cabaretliedjes voor anderen en ik geef theaterlessen in de Heerenveense School. Wat er na ‘TEGEARRE’ komt? We zien het wel. Ikzelf blijf in elk geval theater maken.”

PROGRAMMA

1) Also sprach Zarathustra – allen
2) Think – Vocalliezz + Bigband Heerenveen
3) Hey Mambo – Faya + Bigband Heerenveen
4) So Happy Together – Flowerpowerkoor + Bigband Heerenveen
5) New York, New York – Faya + Bigband Heerenveen
6) Respect – Vocalliezz + Bornego + Bigband Heerenveen
7) Stayin’ alive – Faya + Fedde S Bigband
8) Aquarius/Let the Sunshine in – Flowerpowerkoor + Bigband Heerenveen
9) Can’t stop the feeling – Faya + Bigband Heerenveen
10) Bohemian Rhapsody – allen
Entr’acte: All Stars theater

POSTHUIS THEATER HEERENVEEN
Zondag 14 april | 20:00 uur
entree volwassene € 10,- | kind € 5,-
Reserveren: W www.posthuisthater.nl | T (0513) 619 494.

Mocht de avondvoorstelling van 20:00 uur uitverkocht raken, dan wordt daarvóór nog een extra voorstelling gegeven om 18:00 uur.

Door Henk de Vries

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend