Kleurrijk Vrouwenfeest een groot succes

Kleurrijk Vrouwenfeest een groot succes

0

HEERENVEEN – Afgelopen zaterdag werd in De Spil het Kleurrijk Vrouwenfeest georganiseerd.

De zaal in ‘De Spil’ is vol met ruim 180 vrouwen die wortels hebben of onlangs afkomstig zijn uit ruim 20 landen. Allemaal wonen ze in Vrouwenveen. Twee verklede vrouwen van Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen, hangen hen een heldinnenketting om die gemaakt is door cliënten van Talant. Kleurrijk zijn de vrouwen door hun kleding, uiterlijk en kleur, met unaniem vrolijke gezichten. Echt Fries suikerbrood, gekregen van bakkerij Verloop, ligt naast andere lekkernijen met Turkse, Marokkaanse en Nederlandse thee. Mede dankzij steun van De Lege Knip en Gemeente Heerenveen, vieren we de onderlinge verbondenheid en solidariteit die hoort bij Internationale Vrouwendag.

‘Waarom heet Heerenveen nu Vrouwenveen? Wat was 100 jaar geleden een belangrijk besluit?’ Een jonge vrouw roept: ‘Dat vrouwen hier mogen stemmen’. De vrouwen schrijven op plakkertjes: ‘Wat is belangrijk voor jou als vrouw, wat mis je, wat wil je graag?’ Opvallend veel vrouwen noemen: ‘Gelijke waardering voor wie je bent als vrouw, met en zonder hoofddoek lopen normaal vinden en respect en begrip voor elkaar hebben’. We verzamelen hun ideeën en geven het door aan de gemeente. En: denk bij het stemmen aan dat wat je belangrijk vindt, als je bijvoorbeeld op een vrouw gaat stemmen.

DJ Nuran uit Arnhem, draait op verzoek van Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen muziek uit heel de wereld. Steeds noemt Nuran het land waar de muziek bij hoort. Met een glazen trommel die kleurrijk oplicht begeleidt ze de rijdansen, heup en losse dansen. Veel vouwen vragen om bepaalde muziek die Nuran steeds weet te draaien. De vrouwen genieten van de sfeer, het zich welkom voelen, de vertrouwde muziek en het samen dansen. Ondertussen worden ettelijke vrouwenhanden met henna en nagels met creatieve lak versierd. Een paar uur dansen de vrouwen met de hand omhoog, waarna ze de henna afspoelen en pronken met mooie sierlijke figuren.

In de zaal worden geen foto’s gemaakt omdat niet iedere vrouw zich daar prettig bij voelt. Wel volop in de royale hal. Deze houding hoort bij Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen, een multiculturele groep vrouwen. De basishouding naar elkaar is wederzijds respect voor en acceptatie van elkaars religie en levensvisie. De vrouwen reageren op elkaar vanuit hun hart en niet vanuit religie, kleur of afkomst. Hierdoor worden vooroordelen herkenbaar en kunnen verdampen. Veel vrouwen voelen zich thuis in Vrouwenveen en maken graag deel uit van onze kleurrijke samenleving. En dat gebeurt volop tijdens dit Kleurrijke Vrouwenfeest.

Door: Corry Nicolay

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend