Replicakerk Haren in de Wind verbeeldt verhalen

Replicakerk Haren in de Wind verbeeldt verhalen

0

LANGEZWAAG – We hebben er ruim een jaar aan gewerkt: vrijdagavond is in Langezwaag het Under de Toer-project Haren in de Wind van start gegaan.

De openingshandeling werd verricht door de burgemeester van Opsterland Ellen van Selm in het bijzijn van onder andere Jos Thie, Tamara Schoppert (beide Under de Toer) en veel dorpsbewoners. Haren in de Wind is tot stand gekomen dankzij de inzet van bijna het hele dorp. Met beeldende kunst, fotoportretten en ‘gouden’ paardjes is het ,,een belevenis van jewelste geworden”, aldus artistiek leider en bedenkster Wietske Lycklama à Nijeholt.

Pronkstuk is de houten replica van de Mattheuskerk die met zijn twaalf meter hoge toren het komende halfjaar beeldbepalend is. De kerk is een schaalmodel van de echte Mattheuskerk, maar ontegenzeggelijk niet te missen. ,,We hebben er met heel veel mensen uit het dorp ongelooflijk hard aan gewerkt”, stelt Wietske Lycklama à Nijeholt. ,,Het resultaat stemt ons ontzettend trots.’’ Het toegangspad naar de replicakerk dient als ‘warm welkom’; op de groenstrook langs dit pad staan meer dan 100 gouden paardjes gemaakt door de bassischoolkinderen uit Langezwaag en Jonkersland.

Wietske liet zich inspireren door het verhaal over ‘De Kam’, waarbij kerkgangers die door weer en wind naar de kerkdienst kwamen, gezamenlijk gebruik maakten van deze ene kam om zo met gekamde haren de dienst bij te wonen. Pas bij haar jeugdherinnering, toen ze zichzelf als klein meisje zag dat met gekamde haren en zondagse kleren aan naar de kerk ging, viel alles op zijn plek. Zo ontstond onder meer het idee om grote foto’s van dorpsgenoten die hun haar kammen als muren van de replicakerk te gebruiken. In totaal hangen er nu 16 verschillende portretten met daarop verschillende fases uit het leven.

Bij een rondje lopen om de Mattheuskerk zag Wietske een paard op de toren staan, en zo werd paardenhaar het belangrijkste onderdeel voor de objecten in de replicakerk. Deze objecten zijn geïnspireerd op de inrichting en het gebruik van de Mattheuskerk.

Bezoekers zijn van zonsopgang tot zonsondergang tot en met 21 oktober 2018 van harte welkom. De toegang is gratis. Haren in de Wind bevindt zich op de begraafplaats van de Mattheuskerk in Langezwaag. De ingang is tegenover het adres Tsjerkeleane 5. Parkeren kan op het parkeerterrein aan het Paradys op ongeveer 500 meter lopen van Haren in de Wind.

Under de Toer
Haren in de Wind is één van de 32 projecten van Under de Toer. Under de Toer maakt deel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018 en gaat over markante verhalen van vele kerken in Fryslân.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend