17 september Turfstekersmarkt in het centrum van Heerenveen

17 september Turfstekersmarkt in het centrum van Heerenveen

0

HEERENVEEN – De Turfstekersmarkt in het centrum van Heerenveen ging begin jaren tachtig van de vorige eeuw van start en groeide al snel uit tot een begrip in Heerenveen en wijde omgeving. De naam was ontleend aan het feit dat Heerenveen uit turfwinning is ontstaan. Naast het aanbod van de kraamhouders waren vooral de demonstraties van oude ambachten gezichtsbepalend voor de markt. In samenwerking met het museum Willem van Haren werd bijvoorbeeld getoond hoe de verwerking van turf destijds in z’n werk ging. Daarnaast waren er o.a.  klompenmakers, rietvlechters en weefsters aan het werk te zien. Er was volop muziek en al die onderdelen bij elkaar zorgden ervoor dat op de derde donderdag in september tienduizenden bezoekers naar Heerenveen kwamen.

In de loop der jaren verdwenen de oude ambachten langzamerhand van de markt en wat overbleef was een gewone braderie. En uiteindelijk zou ook die sneuvelen. Het initiatief om de markt in 2015 een tweede leven te geven, werd met enthousiasme begroet! De winkeliers in het centrum hebben dit jaar opnieuw unaniem toegezegd mee te doen en dat betekent dat er minstens 100 kramen worden opgesteld met de meest uiteenlopende handelswaar!

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend