Honderden freerunners doen in Jubbega mee aan de grootste freerunning competitie ter wereld

Honderden freerunners doen in Jubbega mee aan de grootste freerunning competitie ter wereld

0

JUBBEGA – Zaterdag 15 en zondag 16 februari wordt in Friesland de grootste freerunning competitie ter wereld gehouden: het IFKF, het Iepen Frysk Kampioenskip Freerunnning.

Eijer Producties zal voor de zesde keer een volledige sporthal ombouwen tot een echt urban Freerunparcour, met onder andere steigers en auto’s. De sporthal van MFG De Kompenije in Jubbega zal ingericht worden als een heus Freerunfabriek.

Dit jaar zullen 400 freerunners, uit binnen en buitenland, naar Friesland komen voor de 6e editie van het IFKF. De deelnemers, vanaf zes jaar tot over de vijftig, komen uit alle hoeken van Nederand maar ook uit o.a. Sweden, Duitsland, Italië en Engeland.

Het IFKF kent twee onderdelen. Een jam en een wedstrijd. Tijdens een jam kunnen de freerunners vrij trainen. De wedstrijd is opgedeeld in 2 categorieën: Speed en Style. De categorieën zijn opgedeeld in diverse leeftijdsgroepen.

Voor de leeftijdsgroep t/m 11 jaar zijn de JAM en de wedstrijd op zaterdag 15 februari. Voor iedereen van 12 t/m 14 jaar zijn de jam en de wedstrijd op 16 februari. Voor de freerunners van 15 jaar of ouder is de jam en de wedstrijd op beide dagen. Voor deze deelnemers is er de mogelijkheid om te blijven slapen op het IFKF. Met name deze laatste leeftijdscategorie is voor publiek de moeite waard om te kijken.
Naast de jam en de wedstrijd is er voor deelnemers en belangstellenden ook nog de mogelijkheid om Freerunning kleding te kopen van meerdere bekende freerunmerken uit Duitsland, Frankrijk en zelfs Thailand.

“Het IFKF groeit elk jaar meer in binnen en buitenland. Dit zal met name te maken hebben met de toegankelijkheid van het evenement. Zowel recreanten als gevorderde freerunners kunnen meedoen aan het IFKF” Verteld mede organisator Aarnt Eijer. “Die toegankelijkheid is ook een belangrijk element in de freerunning wereld. Je merkt het helemaal tijdens de wedstrijd. Een grote competitie gevoel speelt er niet bij de freerunners, iedereen wordt evenveel aangemoedigd. Hierbij maakt het niet uit of je goed of slecht presteert. Meedoen is letterlijk belangrijker dan winnen bij freerunning”.

Maar natuurlijk zijn er wel freerunners waar meer tegenop wordt gekeken dan anderen. In de voorgaande edities bezochten al vele professionele atleten uit landen zoals Polen, Portugal, Engeland, Griekenland, Italië en Duitsland het IFKF. Zoals de wereldkampioenen Dimitris DK’ Kyrsanidis uit Griekenland, Krystian Kowalewski of voormalig wereldkampioen Bart van der Linde uit Nederland.

Het bijzondere aan het IFKF, naast dat het de grootste ter wereld is, is dat een evenement van dit niveau wereldwijd alleen maar in grote steden plaatsvindt, waaronder Den Haag, Santorini en Helsingborg in Sweden. Jubbega, een klein dorpje in Friesland, mag zich dus aansluiten bij deze grote steden. ‘Elk jaar wordt het IFKF groter opgezet en trekt het meer internationale atleten. Het IFKF is een belevenis voor zowel de deelnemers als voor de bezoekers.”, aldus mede organisator Aarnt Eijer.

Een wedstrijd kan niet zonder jury en voor deze editie zal er weer een professionele jury van binnen en buitenland aanwezig zijn:

Zardy de Haan

Onze eerste jurylid is ondertussen een vast jurylid van het IFKF, namelijk Zardy de Haan. Zardy de Haan staat al bijna zijn hele leven bekend om zijn vliegende kunsten. Voorheen deed hij dit op zijn skateboard. Maar tegenwoordig heeft hij er niks meer voor nodig. Zardy was tot zijn 14e een gesponsorde skateboarder voor oa. ‘Stigmatic’ Groningen, en ‘Boards r us’ Leeuwarden. Totdat hij besloot zich op een nieuwe speelvorm te richten. In 2006 begon hij met freerunning. Zijn inspiratie om te beginnen kwam voornamelijk van het kijken van Jackie Chan films, en de eerste video van David Belle. Toch leek het nog onmogelijk om zelf deze kunsten aan te leren. Maar na een aantal maanden leek dit toch makkelijker te zijn dan hij dacht. Sindsdien is hij blijven trainen, en zorgt hij regelmatig voor nieuw film/trainings materiaal wat hij graag met de buitenwereld wil delen.

Ed Scott

De Engelse Ed Scott is onderdeel van het bekende Storm freerun-team. Bekend als een krachtpatser uit het zuidwesten van Engeland, hebben zijn grote vaardigheden en explosieve bewegingen hem op de kaart gezet binnen de freerun community. Ed heeft meer dan 8 jaar servaring en heeft deelgenomen aan bekende competities zoals Red Bull art of Motion en Project Underground, o.a. hierdoor heeft hij het respect verdiend als een van de meest getalenteerde parkour-atleten ter wereld.

Pedro “Phosky” León Gómez

Helemaal vanuit Spanje zal Pedro León Gómez, beter bekend als Phosky, naar het IFKF komen. Phosky heeft hij de hele wereld over gereisd om op te treden bij shows, films of zijn kennis door te geven aan workshops.

Phosky wordt beschouwd als een van de meest vloeiende parkour- en freerunning-atleten over de hele wereld en maakt indruk met zijn onderscheidende stijl, kracht en vastberadenheid.

Het is natuurlijk mogelijk om het IFKF te bezoeken. De entree is slechts 2 euro. Meer informatie is te vinden op www.ifkf.nl

Foto’s door Dalibor Parkour Reporter

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend