Rugby speler Tys Koopmans uit Jubbega voor twee jaar naar Zuid-Afrika

Rugby speler Tys Koopmans uit Jubbega voor twee jaar naar Zuid-Afrika

0

JUBBEGA – Drie spelers van Rugby Academy Noord Oost (RANO) vertrekken in januari 2020 voor een periode van twee jaar naar Zuid-Afrika.

Ze gaan studeren en rugbyen in het land van de regerend rugbywereldkampioen. Het verblijf vindt plaats in het kader van een uitwisselingsprogramma tussen de Nederlandse Rugby Academy’s en de Northwood School in Durban.

Voor het eerst sinds de oprichting van de Rugby Academy’s in 2008 is gekozen voor een nationale selectieronde. Voorheen werkte Rugby Academy Zuid West exclusief samen met de Northwood School. De nu geselecteerde spelers zijn alle drie afkomstig van Rugby Academy Noord Oost. RANO is een van de jongste van de zes Nederlandse Academy’s.

Tys, Duncan en Max

Tys Koopmans (Jubbega), Duncan van der Til (Noardbrugum) en Max Plaizier )Havelterberg), allen 16, zijn van jongs af aan met rugby bezig en vanaf het begin actief geweest bij RANO o.l.v. hoofdtrainer Sam Brouwer. Zij hopen hun carrière nu een extra impuls te geven in een land dat bezeten is van rugby. Momenteel spelen zij allen voor Oranje U-17. De jonge spelers komen gedurende de grote schoolvakanties (twee maal per jaar) terug naar Nederland, waar zij tevens voor hun eigen land zullen uitkomen. Hun ouders zullen de spelers begeleiden tijdens de heenreis.

Academy

Talentvolle jeugdspelers kunnen in aanmerking komen voor deelname aan een Rugby Academy. Zij trainen dagelijks zo’n twee uur onder leiding van (inter)nationale trainers die zelf ervaring hebben met toprugby. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen na een toelatingstest worden toegelaten tot een van de 6 Rugby Academy’s in ons land. Toegelaten zijn tot de Academy betekent een talentenstatus bij het NOC*NSF. Die status maakt het mogelijk om in samenwerking met de Topsport Talent School onder schooltijd te trainen.

Uitwisseling met Northwood

Sinds de start van de samenwerking met de Northwood School in 2013 zijn diverse kandidaten uitgegroeid tot succesvolle nationale en internationale spelers die hun carrière wereldwijd hebben voortgezet.
Een van de bekendste spelers die hetzelfde programma bij Northwood School in Durban doorliep, is David Weersma (RAZW), die in 2013 naar Zuid-Afrika vertrok. Hij speelt momenteel voor het nationale Oranje XV.

“Het is uniek dat RANO dit jaar maar liefst drie spelers aanlevert,” aldus Robert-Jan Hertog, Nationaal Coördinator van het rugby-uitwisselingsprogramma . “Dit zal rugby in het Noorden des lands ongetwijfeld een mooie boost geven. Bovendien komen de spelers altijd sterk verbeterd terug naar Nederland, aangezien zij op hoog niveau hebben gespeeld en getraind.”

Foto: Archief

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend