GroenLeven Cup barst zaterdag los in Nieuwehorne

GroenLeven Cup barst zaterdag los in Nieuwehorne

0

NIEUWEHORNE – Op 15 juni barst er op het complex van UDIROS in Nieuwehorne een uniek toernooi los.

Het speciale karakter is niet terug te vinden in de teams en ook niet in aangepaste spelregels of het prijzengeld. De winnaar van het toernooi zal in de voorbereiding profclub sc Heerenveen mogen verwelkomen. Een vriendengroep die grotendeels ook nog in het eerste elftal van de club uit Nieuwehorne speelt, organiseert met veel plezier de tweede editie van de GroenLeven Cup, die vorig seizoen werd gewonnen door sc Stiens. De winnaar is direct uitgesloten voor de volgende editie, om zodoende ook andere verenigingen een kans te geven.

Unieke hoofdprijs

“Het idee om een toernooi te organiseren speelde al langer, echter wilden we iets geheel anders organiseren dan alle andere evenementen”, vertelt Jelmer Brouwer, een van de organisatoren. “Deze hebben vaak een goed gevulde prijzenpot, maar daarin ben je niet meer onderscheidend. Overigens hebben we geen problemen met deze opzet, maar wij hadden wel een ander idee. Wat zou het toch mooi zijn om de winnende vereniging een oefenwedstrijd aan te kunnen bieden tegen het team waar wij supporter van zijn: sc Heerenveen. Dit hebben we vervolgens bij de hoofdsponsor neergelegd en deze had in zijn sponsorpakket zitten dat hij zelf een oefenwedstrijd kon weggeven. We zijn dan ook dankbaar dat wij dit voor elkaar hebben gekregen en dat we zodoende een unieke hoofdprijs hebben.”

Allerlaatste dag van de nacompetitie

Tijdens de voorbereidingen van de tweede editie van dit toernooi is er al wat meer bekendheid verworven merken de vrienden. “Als je kijkt naar de ploegen die worden benaderd, dan zijn er steeds meer verenigingen al op de hoogte van het bestaan van de GroenLand Cup. Dat vormt voor ons een gemakkelijker binnenkomer. Wat we nu wel ondervinden is dat er steeds meer verenigingen zijn die dan een slotdag, familiedag of een andere afsluiting van het seizoen hebben. Bij de ene vereniging is het eerste elftal dan juist verplicht aanwezig, terwijl andere clubs direct aangeven mee te willen doen. Daarnaast valt de datum op de allerlaatste dag van de nacompetitie, wat ervoor kan zorgen dat er clubs ook twijfelen, omdat ze nog ergens om spelen”, aldus Brouwer.

Friese verenigingen

Tijdens de GroenLeven Cup staat onder andere de binding met sc Heerenveen centraal. Brouwer hierover: “We hebben gekozen om enkel Friese verenigingen uit te nodigen die maximaal in de tweede klasse mogen spelen. Niet vanwege het sportieve onderdeel, maar verenigingen die hoger spelen, komen al in aanmerking om vaker te oefenen tegen profclubs enerzijds en anderzijds krijg je hierdoor ook niet steeds dezelfde winnaars. Als je de beste spelers van een vijfde klasser bij elkaar zet, dan kunnen ze vaak nog wel redelijk meekomen met vierde, derde en zelfs tweede klassers. Het toernooi is een zeven tegen zeven toernooi, waardoor niet iedereen mee hoeft te doen, al is iedereen welkom. In verband met de oefenwedstrijd die je kunt winnen, hebben we ervoor gekozen om de winnaar van het jaar ervoor niet meer te laten inschrijven om zodoende ook andere clubs een kans te geven.”

Sponsoren

De Groenleven Cup heeft ervoor gekozen om niet direct naar de grote sponsoren te gaan die al hele bedragen in sc Heerenveen stoppen. Brouwer: “Dat zou veel te makkelijk zijn, vind ik. En daarnaast doen we daar de sponsoren uit de regio daar veel te kort mee. Deze sponsoren, die zich aan UDIROS hebben geconformeerd, krijgen dus ook de kans om zich te laten zien, voor een bedrag dat niet de hoofdprijs is. Mocht het niet zijn door middel van geld, dan kan het ook zo zijn dat het door middel van middelen is. Vorig jaar werden er diverse spullen uitgedeeld aan de clubs, waardoor er een soort win-win situatie ontstond.”

Nog ruimte voor teams

Op het moment van schrijven is er nog ruimte voor enkele teams die zich aan kunnen melden. “We hebben nu wel voldoende teams, maar willen wellicht nog een extra poule toevoegen aan het herentoernooi. Daarnaast is er ook nog een vrouwenpoule, voor het eerst dit jaar. Daar hebben we geen restricties voor niveau. Het zou echter mooi zijn als we daar naar een groep van zes ploegen kunnen. Het leuke is dat we de dames van sc Heerenveen hebben gevraagd of zij ook open stonden voor een oefenwedstrijd tegen de winnaar en daar hebben ze ‘ja’ op gezegd, waardoor de winnaar van die poule ook een leuke oefenwedstrijd voorgeschoteld krijgt.”

Randvoorwaarden

“We hebben een toernooi opgezet voor onze eigen vereniging. Het geld wat we afstaan aan de vereniging moet echter naar voetbal gerelateerde onderdelen gaan. Ballen, trainingspakken voor jeugdtrainers, bij het eerste hebben we nu een trui voor na de wedstrijden. Allemaal dingen die de club weer een stap vooruit brengen”, vertelt Brouwer. “We hebben daarnaast voor de deelnemende ploegen nog een buffet na het toernooi en is er live muziek als entertainment. Voor de sponsoren hadden we vorig seizoen een deel van de dag ingeruimd in een ruimte als sponsorhome en dit jaar is er ook een sponsoravond met een spreker. De randvoorwaarden hebben we in onze ogen dus goed en op niveau ingevuld.”

Breed gedragen

Om ook andere mensen van UDIROS betrokken te houden hebben de vrienden nog andere taken op de dag zelf, zoals vrijwilligers die helpen in de kantine, parkeerassistenten , scheidsrechters, ballenjongens. “We geven de mensen hopelijk een leuke dag als vrijwilliger. Voor de ballenjongens, zonder uitzondering jeugdleden van onze club, is het natuurlijk leuk om mee te maken. Ze krijgen ook de verantwoordelijkheid over drie ballen met zijn tweeën. We verwachten op het einde van de dag die ballen wel weer terug. De vrijwilligers kunnen daarna ook weer aanschuiven bij het buffet. De scheidsrechters hier worden gewoon door iemand geregeld, daar hebben we geen omkijken naar. Iedereen vind het prachtig om te helpen. De finale bestaat uit een line up, het spelen van het Friese volkslied en verder een sportieve strijd. Het zijn de kleine dingen die zorgen dat het toernooi breed gedragen wordt.”

Op de vraag of Brouwer grote groeiambities koestert met zijn relatief jonge evenement, is het antwoord helder: “Nee, het gaat om de kwaliteit van het toernooi. Het moet behapbaar zijn, mensen moeten graag terug willen komen. Er is via de sociale media nog een live loting, we willen graag steeds een beetje meer. Er kunnen dus nog enkele teams inschrijven. Dat kan in deze samenstelling de komende jaren qua organisatie. De toernooidag moet uiteindelijk gezellig zijn aan de ene kant, maar aan de andere kant gaat het ook wel degelijk om het prestatieve en sportieve gedeelte.”

Door Joeri van Leeuwen
Foto: Maaike Hoekstra/Maaiwurk

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend