Jeugd Feanster Rugby Club in actie op strand Hoek van Holland

Jeugd Feanster Rugby Club in actie op strand Hoek van Holland

0

HEERENVEEN – Afgelopen weekend organiseerde Rugby Club “The Hookers” uit Hoek van Holland een groots jeugd beachrugby toernooi, waarbij zowel nationale als internationale teams zich voor hadden ingeschreven.

Ook de jeugd van de Feanster Rugby Club was naar Hoek van Holland afgereisd voor een paar leuke potjes rugby op het strand.

Het weer fungeerde echter als een ware spelbreker. De wind, met wel uitschieters naar 9 Beaufort, deed de lokale organisatie besluiten om de wedstrijddag op zaterdag niet door te laten gaan. Echter de Feanster jeugd was wel een dag van te voren afgereisd voor een optimale voorbereiding en hadden hun kampement reeds opgeslagen op de lokale campings. In plaats van de strijd aan te gaan op het rugbyveld, moest de harde wind die dag overwonnen worden. De beslissing van de organisatie om de zaterdag te laten vallen als wedstrijddag werd door de jonge Feanster dames en mannen nader onderzocht en proefondervindelijk bewezen dat de beslissing juist was. Op het strand werden de blote ledematen gegeseld en gestraald door het opwaaiende zand.

De zondag echter was zon overgoten, de wind was nagenoeg gaan liggen en de temperatuur bleek meer dan prima. Wat dus betekende dat de wedstrijden, welke normaal over 2 dagen verdeeld worden, nu op een dag achterelkaar moest worden gespeeld. En dat bleek een beste opgave.

Nagenoeg een ieder zal weten dat rugby normaliter op gras wordt gespeeld en dat dat sneller loopt dan op het strand. Daarentegen valt zand wel een stuk zachter wat weer betekent dat je bij een tackle comfortabeler neer komt. Een strandveld is beduidend kleiner dan een regulier veld, maar je speelt dan ook maar met 5 spelers (tegen normaal 15). Daarnaast kan er wel onbeperkt door gewisseld worden met reserve spelers. Maar al met al vergt het fysiek nogal wat meer van de spelers om een try te scoren. Doordat het zand de snelheid dempt en je minder wendbaar bent, ben je wel verplicht sneller over te spelen om zo terrein te winnen. Dat geeft het spel een zeer dynamische tint en omdat de velden veel kleiner zijn, staat de toeschouwer echt met de neus op het spel.

De Feanster jongelui lieten zich niet onbetuigd en hebben dapper gestreden in het mulle zand, waarbij de schelpen (blootgelegd door de harde wind) de omstandigheden nog pittiger maakten. Helaas kon er niet van elke club worden gewonnen, maar het grote saamhorigheidsgevoel van alle clubs, uitdragen van onderling respect en uiteraard het spelplezier maakte van dit toernooi weer een waar spektakel. De mini’s hebben helaas de finale wedstrijden niet gehaald maar de cubs hebben een respectabele 12e plek bereikt. De colts hebben zich tot in de halve finales geknokt en mochten met een zeer verdienstelijke 3e plek terug naar huis afreizen.

Hieronder een impressie van de Feanster mini’s en cubs tezamen met de colts.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend