Gratis discgolfclinic op het Rozenveld in Heerenveen

Gratis discgolfclinic op het Rozenveld in Heerenveen

0

HEERENVEEN – Zaterdagochtend 18 mei is er een gratis discgolfclinic op het Rozenveld in Heerenveen door professionele discgolfers

Het was al te lezen in de Leeuwarder Courant: binnenkort krijgt Heerenveen een eigen discgolfcourse in het hondenuitlaatgebied in Noordoost-Heerenveen tussen het Fedde Schurerplein en de McDonalds. Disc golf is een relatief onbekende sport die ontzettend snel groeit in Nederland. De frisbeebond is in vijf jaar tijd qua ledental verdubbeld en ook het aantal banen en verenigingen in Nederland is flink gegroeid. Discgolfvereniging Citypark Flyers, Wijkvereniging Heerenveen Noord en Gemeente Heerenveen hebben zich ten doel gesteld om nog vóór de bouwvak de discgolfcourse af te hebben. Met behulp van het Iepen Mienskipfûns van de Provincie Fryslân lijkt dit te gaan lukken.

Wat is discgolf?

Discgolf wordt gespeeld met een frisbee (disc). Net als bij golf is het doel om in zo weinig mogelijk worpen het parcours (de course) af te leggen. De course bestaat over het algemeen uit 9, 12, 15 of 18 verschillende banen (holes). Elke hole kent een startpunt (tee) en een eindpunt (de basket). De eindscore van een speler is het totaal aantal worpen wat de speler op alle holes nodig gehad heeft. Discgolf wordt recreatief en competitief gespeeld. Nederland telt discgolf zo’n 100 competitieve spelers die aangesloten zijn bij de frisbeebond. Professionele discgolfers hebben 15 tot 20 verschillende frisbees in hun tas zitten die ze meenemen tijdens een ronde. De recreatieve discgolfer heeft al aan één disc genoeg om plezier te hebben. De moeilijkheid bij discgolf zit in verschillende omgevingsfactoren zoals bomen, water en de windrichting en -sterkte. Een discgolfdisc kan wel 150 meter overbruggen.

Gratis clinic in Heerenveen

Discgolfvereniging Citypark Flyers neemt op zaterdag 18 mei iedereen die geïnteresseerd is mee in de discgolfsport tijdens een gratis clinic. Discgolfers Wieger Jansma en Rienk Kan – ook te zien in onderstaande introductievideo – zullen tussen 10 en 12 uur ‘s ochtends op het Rozenveldje in Heerenveen Noord de fijne kneepjes van discgolf aanleren aan eenieder die dit wil. Tijdens de clinic stelt Disc Golf Noord Nederland alle materiaal beschikbaar die benodigd is om te discgolfen. Deelnemers hoeven zich niet vooraf aan te melden voor de clinic, maar kunnen op de dag zelf aansluiten. Het Rozenveldje ligt ten zuiden van de Cyclamenstraat in Heerenveen.

Discgolfvereniging Citypark Flyers

In 2017 is in Groningen de vereniging Citypark Flyers opgericht, tegelijkertijd met de opening van de nieuwe baan in Groningen. De vereniging groeide als kool en heeft inmiddels meer dan 50 leden in Noord Nederland. Citypark Flyers heeft in 2018 met behulp van lokale ondernemers een discgolfbaan in het Steenbergerpark in Hoogeveen weten te realiseren. In dit jaar werd het ook direct al winnaar van de landelijke club-kampioenschappen. Voor 2019 staat uitbreiding naar Heerenveen op de planning. De eerste gesprekken voor de realisatie hebben in 2017 al plaatsgevonden. Na succesverhalen uit Groningen en Hoogeveen lijkt Heerenveen nu de eerste Friese plaats met een eigen discgolfcourse te worden.

Grow the Sport

Wereldwijd is discgolf groeiend als kool. Onder het motto #growthesport werd de relatief onbekende sport in de afgelopen twee decennia flink groter. In Amerika is (zoals met vrijwel alles daar) het zelfs mogelijk om er een flink goedgevulde portemonnee aan over te houden. In Europa zijn Finland en Estland de grote voorlopers op gebied van discgolf. Daar groeide de sport in korte tijd explosief en zijn discgolfdiscs in de supermarkt verkrijgbaar.

Colin Mooijman van OogTV ging een avond met discgolfers mee in Groningen om te kijken wat Disc Golf precies is:

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend