Icederby Dutch Grand Prix volgend seizoen in Thialf

Icederby Dutch Grand Prix volgend seizoen in Thialf

0

HEERENVEEN – Na jarenlange discussie tussen verschillende partijen is de weg vrij om een Icederby te gaan organiseren in Nederland.

De internationale schaatsunie – ISU – verbood vijf jaar geleden topschaatsers op straffe van levenslange schorsing om mee te gaan doen aan de destijds geplande Icederby in Dubai.

Oud-schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt vochten het besluit van de ISU aan bij de Europese Commissie die hun drie jaar later in het gelijk heeft gesteld. In 2017 werd Icederby in de Gelredome in Arnhem nog afgelast omdat de organisatie de financiering niet rond kreeg. Dat is nu wel gelukt met steun van de internationale en nationale bond van de Icederby.

Woensdag 10 april was er in Almere een persconferentie waarbij de organisatie uitleg deed wat er staat te gebeuren.  Een delegatie van Icederby International uit Korea was hierbij aanwezig waaronder de CEO/President de heer D.J Hyun. Ook werden de acht ambassadeurs gepresenteerd die hun deelname aan dit evenement al hebben toegezegd.  Deze bekende langebaanschaatsers Michel Mulder, Jorien ter Mors, Jutta Leerdam en Bart Swings (BEL) gaven samen met de shorttrackers Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt, Arianna Fontana (ITA) en Elise Christie (GB) in een forum tijdens de persconferentie hun mening op dit evenement.

Bij een Ultimate Icederby-battle gaan shorttrack- en langebaanschaatsers de strijd met elkaar aan op een ijsbaan van 220-meter, een lengte die tussen de langebaan en shorttrack in zit.  Deze baan zal speciaal worden aangelegd op de bestaande 333 meterbaan samengevoegd met de kleine ijsbanen op het middenterrein van Thialf.  Op de rechte stukken zouden de langebaners in het voordeel moeten zijn, terwijl de shorttrackers beter door de bochten moeten komen.

Op voorhand lijkt het dat schaatsers die ervaring hebben met zowel shorttrack als langebaan hun voordeel daaruit kunnen halen om de beste schaatser van de wereld te worden in deze discipline. Icederby is van oorsprong Koreaans en is afgeleid van de keirin, een discipline uit het baanwielrennen. De eerste Icederby Dutch Grand Prix, met 1 miljoen dollar aan prijzengeld voor zowel de mannen als de vrouwen, wordt van 20 t/m 22 maart 2020 in Thialf gehouden. Sjinkie Knegt die herstellende is van een ongeluk met een houtkachel, waarbij hij zware brandwonden opliep, hoopt van de partij de zijn. “Ik zou wel eens tegen Sjinkie willen strijden”, aldus Michel Mulder tijdens de drukbezochte persconferentie in Almere.

Vanaf half juni zal Icederby Europe alle schaatsers de mogelijkheid bieden om deze sport onder de knie te krijgen en vorm te geven. In samenwerking met de schaatsers, hun coaches en officials zal Icederby worden getest. Met time-trails en test-races zullen de afstanden en het schaatsmateriaal worden bepaald.

Tijdens de persconferentie ontstond er al een levendige dynamiek over het type schaats. Sjinkie Knegt zat er nuchter in: “Ik schaats op wat het snelst is, of dat nu een klapschaats is of een vaste schaats. Ik zorg er gewoon voor dat ik hard ga.” Elise Christie was nog overtuigender: “I am going to win this!”

Arianne Fontana gaf aan naar Thialf te komen om te trainen zodra de baan er ligt. Jorien ter Mors keek het relaxed met een brede glimlach aan en gaf toe dat een 220 meterbaan voor haar op het lijf geschreven is. Bij de mannen was Bart Swings nog wat voorzichtig met zijn uitspraken realiserende dat er na het rechte stuk van zo’n 58 meter een krappere bocht volgt dan die bij het langebaanschaatsen. En dat met een snelheid van ruim boven de 50 km per uur. Michel Mulder en Sjinkie verwachten deze bocht niet meteen in het begin al te kunnen houden. “We gaan het zien en lossen het wel op.” Jutta Leerdam ziet het als een mooie uitdaging en een gave aanvulling voor de schaatssport.

Frank Kolsteeg, Managing Director van Icederby Europe, geeft aan dat de schaatsfans de verrichtingen nauwgezet kunnen gaan volgen via het digitale platform dat Icederby aan het ontwikkelen is.

De schaatsfan zal al gelijk na de zomer, begin september, getrakteerd worden op de eerste Icederby Grand Prix Exhibition & Qualifier waar een gedeelte van de 60 startplekken worden verdiend. Icederby staat tot die tijd ook open voor onbekende rijders die zich via time-trails weten te plaatsen.

Foto’s: ©Martin de Jong

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend