Komend weekend voor de derde maal IJsspeedway in Thialf

Komend weekend voor de derde maal IJsspeedway in Thialf

0

HEERENVEEN – Het WK IJsspeedway vindt dit jaar voor de derde keer plaats in IJsstadion Thialf in Heerenveen.

Na het succesvolle tweede wereldkampioenschap in het voorjaar van 2018, keren de coureurs op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 maart 2019 met veel plezier terug in de Friese schaatstempel. Op vrijdagavond wordt opnieuw gestreden om de Roelof Thijs Bokaal, op zaterdag en zondag nemen de internationale topcoureurs bezit van het ijs om de prijzen te verdelen tijdens de WK Finale.

Wat is ijsspeedway?

IJsspeedway is een nogal bijzondere, maar vooral een spectaculaire sport. Een sport die daarom met recht tot de extreme sporten gerekend mag worden.

Het idee is heel simpel, maar spectaculair! Motorcoureurs -voornamelijk komende uit Europa en Rusland- racen keihard tegen elkaar op een 400m ijsbaan. Dit is dezelfde baan waar anders de schaatswedstrijden op verreden worden. Met alleen tijdens het kampioenschap met een hek rondom en een beschermende laag strobalen.

De races worden verreden in zogenaamde heats van 4 ronden. In elke heat starten 4 coureurs. De eerste krijgt 3 punten, de tweede 2, de derde 1 en de vierde krijgt geen punten. Er worden meerdere heats verreden middels een speciaal systeem. Degene die aan het einde van dat systeem de meeste punten heeft verzameld is de winnaar.

Om niet weg te glijden zitten er spikes van 28 millimeter lang in de motorbanden. Zo’n 160 in de voorband en zo’n 200 in de achterband. Dit zorgt ervoor dat de coureurs, anders dan bij ‘gewone’ speedway, enorm plat door de bocht kunnen gaan. Zó plat dat het stuur zelfs het ijs raakt. Logisch dat ze daarom speciale knie- en voetbeschermers gebruiken.

De coureurs bereiken op hun spectaculaire motoren, overigens zonder rem(!), snelheden van maar liefst 120 km/u!

Tijdschema

ROELOF THIJS BOKAAL 2019

Donderdag 28 maart 19.00 uur
Training Roelof Thijs Bokaal

Vrijdag 29 maart 18.30 uur
Races Roelof Thijs Bokaal (incl. rijderspresentatie)

WK-FINALE 2019

Vrijdag 29 maart 9.00 uur Training WK-finales

Zaterdag 30 maart 18.30 uur Races WK-finale (incl. rijderspresentatie)

Zondag 31 maart 13.30 uur Races WK-finale (incl. rijderspresentatie)

Klik hier voor meer informatie en tickets voor het WK IJsspeedway in Thialf Heerenveen.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend