Italiaanse furie Francesca Lollobrigida is neergestreken in Heerenveen

0

HEERENVEEN – Met een excentriek kapsel, dat elke week een andere kleur lijkt te hebben, en een neuspiercing die verraadt, dat ze wel houdt van uiterlijke schoonheid, is Francesca Lollobrigida een opvallende verschijning in de schaatssport.

Een sporter met de allure van een filmster en dat heeft ze niet van een vreemde. Wie heeft nog nooit gehoord van Gina Lollobrigida, de sexy Italiaanse filmactrice, die in de jaren ’50 en ’60 furore maakte op het witte doek? “Zij is de tante van mijn opa”, verklaart de schaatsster. Sinds vorig jaar woont de Italiaanse in Heerenveen. “Waar beter dan in Heerenveen kun je verblijven als je van schaatsen je werk maakt?”

Groot geworden op wieltjes

In de voorbije jaren zien we het eigenlijk steeds vaker. Succesvolle inline skaters wagen hun kansen op het ijs. De belangrijkste reden voor deze transitie is vooral de olympische status van de schaatssport. Hoewel inline skaten meerdere keren in aanmerking kwam voor die olympische status, is het er tot dusver niet van gekomen. Eén van de eerste inliners, die met succes de overstap maakte naar de dunne ijzers, was Chad Hedrick. Hedrick, wellicht de grootste inliner aller tijden, viel op door zijn techniek op de schaats, maar slaagde wel in zijn missie. Hij werd olympisch kampioen. Na Hedrick volgden vele inliners en inmiddels zijn ze niet meer weg te denken in het internationale schaatsen. Elk met wisselende succes.

Francesca Lollobrigida werd op haar beurt ook meerdere keren wereldkampioene inline. Gevoed door het Italiaanse succes van de mannen-achtervolgingsploeg tijdens de Olympische Spelen in Turijn besloot ook zij haar kans te wagen. “Als sporter droom je van het allerhoogste podium om te acteren en dat zijn de Olympische Spelen. Op de wieltjes kan dat niet, hoe graag ik dat natuurlijk ook zou willen. De schaatssport ligt heel dicht bij het inlinen en het is min of meer dezelfde beweging, dus die keus was eigenlijk niet moeilijk.” Als één van de eerste vrouwelijke internationale top-inliners wist ze de overstap succesvol te maken. Ze werd al twee keer vierde tijdens de wereldkampioenschappen massa start en op diezelfde discipline werd ze zevende op de voorbije Olympische Spelen. Francesca is groot geworden op wieltjes.

Het is hier in de winter zo koud

Sinds het voorjaar van 2017 woont de 27-jarige Italiaanse delen van het jaar in Heerenveen. “Ik heb hier alles wat een schaatser nodig heeft. Voor mij is er niet echt een andere optie natuurlijk. Als ik echt wat wil, moet ik me wel voor langere tijd ergens anders huisvesten, want vanuit Rome is dat onmogelijk. De dichtstbijzijnde schaatsbaan daar ligt 600 kilometer verderop. Heerenveen is daarnaast ook een echt mooie omgeving om te trainen en heerlijk rustig, zeker in vergelijking met thuis. Ga maar eens fietsen in Rome, dan snap je wat ik bedoel”, zegt ze lachend.

In de winter van 2017/2018 verbleef de goedlachse blondine, tenminste voor nu even een blondine, een half jaar in Heerenveen. Aan de Nederlandse winter moest Francesca vooral in het begin enorm wennen. Een groter contrast tussen Rome, de wereldstad waar ze opgroeide, en Heerenveen is er bijna niet. “Dat is ook wel even schakelen”, bekent ze meteen. “Het grootste verschil? Dat is het weer, het is hier in de winter zo koud. Ik hou van zon en een warm klimaat, dus dat is hier wel even heel wat anders dan in Rome. Ik ben er inmiddels wel een klein beetje aan gewend.”

Ook de Nederlandse keuken is anders, maar in haar eigen appartement wordt er met name Italiaans eten geserveerd. “Ik houd van koken en heb veel spullen vanuit Italië meegenomen. Thuis kan ik dus heerlijk Italiaans eten op Italiaanse tijden. Dat is een enorm voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een hotel.” Deze winter is ze echter een stuk minder te vinden op het ijs in Heerenveen. “Ik ben eigenlijk altijd wel iemand geweest, die een beetje zijn eigen weg gaat. Zo reed ik vorig jaar een aantal marathons en die combineerde ik met het langebaanschaatsen. Voor deze winter ben ik echter een verbintenis aangegaan met de Italiaanse federatie. Ik probeer dat in eerste instantie één seizoen en dat houdt in, dat ik veel in Italië moet zijn. Dat is voor nu de uitvalsbasis.”

Olympische droom

Francesca kocht het appartement in Heerenveen om haar doelen in de schaatssport te kunnen verwezenlijken. De transformatie van inlinester naar schaatsster bracht haar in februari 2018 naar de zevende plaats op de Olympische Spelen. “Niet goed genoeg”, vindt ze. Ze is dan ook vastbesloten om het bij de volgende Spelen beter te doen. “Ik ben pas 27 en heb nog tijd en veel motivatie. Maar ‘first things first.’ Mijn belangrijks doel dit seizoen zijn de WK Afstanden in Inzell. Ik was al tweemaal vierde op een WK en ik ga er alles aan doen om het podium te halen. Na de wereldkampioenschappen in Inzell, begin februari, ben ik weer wat langer in Heerenveen en rijd ik enkele marathonwedstrijden voor mijn sponsor Lasaulec.”

Door Jan van Loon
Foto’s: Orange Pictures

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend