VV Heerenveen laat WKE door de vingers glippen

VV Heerenveen laat WKE door de vingers glippen

0

 Door: Bram van Kruistum. 

HEERENVEEN – Als de vv Heerenveen de kans had om te winnen van een topklasser dan was dat woensdagavond wel op Skoatterwâld waar topklasser WKE, op volle oorlogssterkte, aantrad voor de achtste finale van de KNVB beker. Heerenveen startte met Niels Talsma in de basis voor de geblesseerde Jan Hielkema en Stefan Bollen hield Jordi Kouwenhoven op de bank.

De gasten uit Emmen gingen flitsend van start en de verdediging van de Feansters moest alle zeilen bijzetten om een achterstand te voorkomen. Dat ging maar net goed want in de 2de minuut lag de bal al achter Justin van der Dam, maar de goal werd wegens buitenspel afgekeurd. Wel kwam naar voren dat de Emmenaren over een aantal uitstekende voetballers beschikken. Vooral Robby Holder, Omar Kavak en Anton Jongsma, de beste man op het veld, lieten hun klasse zien. Gaandeweg worstelde het team van trainer Marcel Valk zich onder de druk vandaan en doelman Melvin de Vroet moest binnen twee minuten drie keer ingrijpen op schoten van Jacco Kuiper en Stefan Bollen. Het leverde niet meer dan corners op. Toch nam WKE in de 13de minuut de leiding. Na een onoverzichtelijke situatie in het doelgebied gaf de slimme Jongsma het laatste tikje voor de 0-1. Ook frommeldoelpunten tellen nu eenmaal. Heerenveen reageerde met schoten van Jordy Veenstra en Niels Talsma, maar dat leverde helaas niets op. In de 19de minuut redde Van der Dam dapper, maar liep hij een blessure op omdat Omar Kavak te fel doorging. Het leverde Van der Dam pijnlijke ribben en even later een aantal paracetamolletjes op. Kavak kwam er zonder kaart vanaf.  Ofschoon de combinaties bij de gasten wat vlotter liepen dan bij Heerenveen ontspon zich toch een gelijkwaardige partij voetbal en was er weinig krachtsverschil omdat de thuisclub de confrontatie vol aanging. Helaas viel in de 37ste minuut onverwacht de 0-2. Robby Holder schoot op doel, de bal schampte Niels Talsma en Justin van der Dam stond op het verkeerde been. Kort daarna knalde Peter de Vries nog een vrije trap van ruim vijfentwintig meter op het doel van WKE, maar De Vroet redde fraai. Ook Ivar Span had met een  inzet geen geluk. WKE zette nog even aan, maar met 0-2 ging de rust in.

WKE gaf direct weer vol gas om de Feansters op een onoverbrugbare achterstand te zetten, maar die vlieger ging niet op. Het was Heerenveen die een goede mogelijkheid kreeg na een solo van Jacco Kuiper die Stefan Bollen niet doeltreffend kon afronden. WKE kon nog een paar corners forceren en een doelpunt van hen werd wegens buitenspel afgekeurd. In de 54ste minuut werd spits Kevin Regts vervangen door de meer opportunistisch spelende Thom van Lingen. Niet dat het direct aan de wissel lag maar Heerenveen begon WKE steeds meer terug te dringen. Ivar Span kwam een pas tekort om een voorzet van Stefan Bollen te promoveren tot een doelpunt en kort daarna moest De Vroet een inzet van Span keren. In de 64ste minuut eindelijk de verdiende treffer. Jacco Kuiper bereikte Remco Hof die de bal in de bovenhoek prikte voor de 1-2. Heerenveen hield nu het gas er op en ondanks het feit dat Robby Holder en Omar Kavak een paar schoten losten, die naast en over gingen, moest de defensie van WKE alle zeilen bijzetten. Een knal van Peter de Vries ging rakelings over, een corner van Ivar Span plofte op de lat en De Vroet redde op een schot van Jordy Veenstra. De gelijkmaker hing in de lucht, maar zoals zo vaak bij dit spelletje was bij een tegenaanval en een geniale ingeving van routinier Anton Jongsma voldoende om de 1-3 op het bord te brengen. Justin van der Dam was kansloos in de korte hoek, het was de 80ste minuut. Jordi Kouwenhoven was ondertussen voor Stefan Bollen in het veld gekomen en Martin de With kwam Niels Talsma vervangen. De Feansters moesten de tik even verwerken. WKE kon echter alleen enig gevaar stichten uit corners en een paar vrije trappen. Heerenveen rechtte nog een keer de rug en trok weer ten aanval. De beloning volgde in de 89ste minuut toen Jordy Veenstra Ivar Span de mogelijkheid kon bieden de bal achter De Vroet te deponeren voor de 2-3. Kort daarna floot scheidsrechter Horst einde wedstrijd.

Conclusie: Het jonge team heeft in een jaar tijd veel progressie geboekt. Vorig jaar werd voor de beker verloren van topklasser Genemuiden. Nu was men als team de evenknie van WKE dat individueel een paar spelers had met veel klasse. Het was mooi om de jongens van Marcel Valk zo te zien strijden. Vraag is hoe kan het team de ups en downs beter onder controle krijgen? Afgelopen weekend een draak van een wedstrijd tegen Joure en vanavond was het weer om te genieten. Maar misschien weet men zelf wel de oorzaak en is dit een onderdeel van het groeiproces van deze nog jonge selectie.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend