Unis Flyers spelers in actie voor KWF; zij vertellen hun verhaal

Unis Flyers spelers in actie voor KWF; zij vertellen hun verhaal

0

HEERENVEEN – UNIS Flyers neemt het op 27 februari thuis op tegen het team van Nijmegen. In die wedstrijd neemt de club het ook op tegen volksvijand nummer één, kanker. De spelers van UNIS Flyers dragen in die wedstrijd een speciaal ontworpen shirt waarin het logo van het Koningin Wilhelmina Fonds is ver­werkt. De shirts zullen na de wedstrijd worden geveild en de opbrengst komt geheel ten goede aan het KWF. Eén van de shirts wordt verloot tijdens de wedstrijd.

De Unis Flyers spelers staan voor de volle 100% achten de actie, zij vertellen hun persoonlijke verhaal om duidelijk te maken waarom het zo belangrijk is dat deze actie door iedereen volledig ondersteund wordt.

Aldo van Aalderen komt uit Scharsterbrug en werd al op jonge leeftijd geconfronteerd met kanker: “Toen ik nog klein was stierf mijn grootvader aan moederskant aan kanker. Ik heb daar geen echte herinnering aan, maar het was wel op de dag dat ik vier jaar oud werd. Mijn opa aan vaders kant is ook aan kanker overleden. Hij was een echte ijshockeyliefhebber en hij vond het dan ook mooi dat ik ijshockey speelde. Jammer genoeg heeft hij niet meer meegemaakt dat in het eerste team van Flyers kwam en dat is natuurlijk heel jammer. Ik heb zijn ziekte van begin tot einde meegemaakt en dat zijn natuurlijk geen leuke dingen”.

Over de actie van Flyers is hij enthousiast: “Je ziet natuurlijk dat kanker veel meer mensen treft en dat er vaak nog geen genezing mogelijk is. Daarom is het goed dat we als club ook in actie komen om ons aandeel te leveren”.

Ook Valentijn Bouten uit Heerenveen is duidelijk over kanker: “Het is een vreselijke ziekte en natuurlijk wil iedereen graag dat die verdwijnt. Mijn oma is aan kanker overleden toen ik tien, elf jaar oud was en ik heb het dus bewust meegemaakt. Op die leeftijd komt het echt wel aan. Ook verder in mijn familie zijn veel mensen getroffen door de ziekte. Verder hoor je natuurlijk altijd wel dat in je omgeving andere mensen ook lijden aan kanker. Elke keer schrik je weer als je het hoort”.

Vindt hij dat het hoort bij sportclub een actie als deze te organiseren? “Ik weet niet of het een verplichting is, maar ik vind het wel heel mooi van Flyers dat ze het doen en dat ze daarmee laten zien dat het een organisatie is die er is voor de mensen. Ik hoop dat onze fans ook de actie ondersteunen door te geven omdat iedereen er mee te maken kan krijgen en we kanker toch de wereld uit moeten krijgen”.

Niels van der Vossen uit Gorredijk is een van de jongere spelers van de Flyers. Ook hij heeft een mening over kanker: “Het is een woord waarbij altijd een negatieve associatie hoort en het is een vreselijke ziekte”. Anders dan Aldo en Valentijn heeft hij niet direct een persoonlijke ervaring met de ziekte: “Mijn moeder heeft echter in haar jeugd kanker gehad en is daar gelukkig van genezen. Zelf heb ik dat natuurlijk niet meegemaakt, maar ik heb wel de verhalen van mijn moeder gehoord over haar ziekte en de behandeling daarvan. Dat is weliswaar al weer een tijd geleden, maar het is wel belangrijk dat er nog onderzoek wordt gedaan naar betere behandelmethoden. Het is daarom belangrijk dat er een stichting als het KWF is, want goed onderzoek kan leiden tot een doorbraak, maar moet natuurlijk wel worden bekostigd”. Hij vindt de actie door Flyers ook een uitstekend initiatief. Zou zo’n actie dan ook vaker moeten worden gehouden? “Dan kun je natuurlijk doen, maar er zijn ook een andere hoop goede doelen die ook aandacht nodig hebben. Een sportclub als Flyers staat midden in de maatschappij en daarom is het goed dat ze ook dit soort dingen doen

Tony Demelinne, captain van UNIS Flyers en geboren Hagenaar heeft bij het woord kanker een tweeledig gevoel: “Ik kom uit Den Haag en daar wordt het woord vaak gebruikt. We zeggen dan ook vaak ‘abcK’. Het is niet echt een scheldwoord, maar het is een woord dat erbij hoort. Uiteraard hoort het niet zo. Toen ik in de jeugd speelde mochten wij het dan ook niet zeggen, maar het gebeurde natuurlijk wel. Het was gewoon stoer. Toen we elf of 12 waren hoorden we dat de moeder van een van ons borstkanker had. Daar schrokken we erg van. Toen ze overleed zijn we ook nog op de begrafenis geweest en hebben we nog een herdenkingswedstrijd gespeeld. Dat is nu ongeveer 16 jaar geleden. We waren toen een heel hecht team en het voelde als familie. Het komt dan allemaal heel dichtbij en het is afschuwelijk dat mee te maken. Sindsdien wisten we wat het woord kanker eigenlijk inhield en hoe erg het allemaal was. Ik speel hier nu vier jaar, maar er werd me meteen verteld dat het woord hier niet gebruikt werd. Ook al omdat we hier veel mensen hebben die de ziekte van dichtbij hebben meegemaakt”.

Ook hij vindt het goed dat Flyers een actie als deze organiseert: “Ik vind het fantastisch. We hebben ook twee maal een Teddy Bear Toss gehouden. Ik denk dat dat een succes is geweest en ook hier moet aandacht voor zijn. Er zijn zo veel mensen die nog steeds de strijd tegen kanker verliezen. Veel mensen die ons team volgen krijgen er ook mee te maken, of zelf of hun familie. Er zijn wel steeds meer behandelmethoden en middelen waardoor soms genezing mogelijk is, maar hoe meer geld we ophalen voor onderzoek, hoe beter het nog is. We kunnen natuurlijk niet iedereen genezen, maar als we door deze actie maar iemand kunnen genezen of blij maken, hebben we al veel gewonnen. Ik steun deze actie daarom ook volledig.

 

Foto: Tony Demelinne

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend