Skûtsje Drachten wint bij Earnewâld

0

EARNEWÂLD – Het Drachtster skûtsje van schipper Jeroen Pietersma heeft dinsdag het skûtsjesilen in Earnewâld gewonnen.

Akkrum eindigde als derde. Heerenveen moest het deze maal doen met de zevende plek.

De skûtsjes finishten op nummer aan de wal aan de Lange Sleat. Na een spannende eindsprint werd Akkrum tweede en Grou derde. Schipper Jeroen Pietersma was erg opgelucht: “Ik ben erg blij. Op het laatst dacht ik: ik laat het nog uit mijn handen glippen, maar potverdorie ik kreeg nog net een zuchtje wind.”

De wedstrijd in Earnewâld begon onrustig: eerst werd de start tien minuten uitgesteld, daarna brak bij de sleepstart een van de sleeptrossen. Toen de skûtsjes echt van start waren gegaan, was het Huzum, met het eerste startnummer, dat grote moeite had de zeilen erin te krijgen. Het zeil moest gerepareerd worden en Huzum verloor daardoor twee plaatsen.

Veld uit elkaar bij eerste ton

Het veld sloeg al in het eerste kruisrak uit elkaar. Drachten lag voorop, Grou op een tweede plaats en Huzum derde bij de eerste boeironding. De skûtsjes van Langwar en Sneek hadden een slechte start en zeilden als laatste om de eerste boei.

Doordat de wind niet heel sterk aanwezig was, werd de route aangepast. De skûtsjes gingen daarom niet bij de Ulekrite langs, maar zeilden de Lange Sleat weer in.

Drachten ruim aan kop

Na de tweede boeironding lag Drachten met grote afstand op kop en zeilde Grou op een stevig tweede plekje. Achter de eerste twee waren het Akkrum en Huzum die om de derde plaats streden. Na de vierde boeironding werd de finish, gebaseerd op nummer, in het water gelegd.

Drachten leek bij het ingaan van het laatste stuk met grote voorsprong te winnen, maar het waren Grou en Akkrum die steeds dichterbij kwamen. Toch konden de Drachtsters hun voorsprong nog net vasthouden. Ook tussen Grou en Akkrum was het spannend voor de tweede plaats. Akkrum kwam van ver, maar kon toch beslag leggen op de tweede plaats. Huzum werd, ondanks de pech, op een vierde plaats.

Uitslag:

1 Drachten
2 Grou
3 Akkrum
4 Huzum
5 De Jouwer
6 De Lemmer
7 It Hearrenfean
8 Earnewâld
9 Snits
10 Wâldsein
11 Heale Moanne
12 Ljouwert
13 Langwar
14 Súdwesthoeke

Foto’s: Martin de Jong

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend