Richard Koehoorn, schotenman op skûtsje Akkrum: “Nu ook ‘kampioen van de tweede week’ worden…”

0

AKKRUM – Met enorme halen ‘zwemt’ schotenman Richard Koehoorn de grootschoot binnen op het Akkrumer skûtsje. “Die haalbeweging ligt me erg goed”, vertelt hij lachend, “Omdat ik niet alleen fors ben gebouwd, maar ook omdat het vanuit mijn zwemverleden een heel natuurlijke beweging voor mij is.” Wie is die ‘beer’, die al twaalf jaar aan de grootschoot zit, op het achterdek van de Pieter Ezn. Meeter, het skûtsje van Akkrum?

Richard Koehoorn werd veertig jaar geleden geboren in Heerenveen, net als zijn broer en zus. Hij kwam ter wereld als nakomertje in een sportieve familie. Vader Tinus is oud-voetballer, moeder zwom, zijn broer judode en zus turnde en schaatste. Nakomer Richard had aanvankelijk watervrees, maar dat sloeg later om in passie en hij werkte zich op naar het hoogste nationale niveau. ‘Water’ stond overigens met hoofdletters geschreven op het interesselijstje van de familie. Met het door vader Tinus zelfgebouwde zeiljacht trokken ze in de vakanties naar het Nederlandse, Duitse en Deense Wad.

Richard is getrouwd met Ester en heeft met haar twee kinderen op de wereld gezet, de inmiddels dertienjarige Maud en de twee jaar jongere Gijs. In het dagelijkse leven is hij accountmanager bij Vitens Solutions, onderdeel van Vitens Drinkwaterbedrijf. Hij werkt voornamelijk in het westen en vindt het heerlijk om vanuit ‘het beton’ van de Randstad terug te komen in de weidsheid van Friesland.

Het is allemaal de schuld van Ester

Dat hij bij het skûtsjesilen terecht zou komen, is eigenlijk allemaal de schuld van Ester, volgens Richard. Tijdens zijn weg naar de (inter-)nationale zwemtop, was er weinig tijd voor ‘Trijntje en wijntje’, maar dat werd anders toen een stevige rugblessure een spaak in het wiel stak van de Olympische ambities van de toen twintigjarige Richard Koehoorn. Hij moest rust houden, haalde de banden met vrienden aan, kwam weer aan ontspanning toe en… ontmoette tijdens een avondje stappen Ester Boorsma. De vlam sloeg in de pan bij Richard, maar Ester bleek al verkering te hebben.

“Ik heb er hard voor moeten werken om haar ervan te overtuigen dat ik een veel betere partner zou zijn dan haar huidige verkering. Ester ging drie dagen voor Lemmer Ahoy overstag”, vertelt de inmiddels veertigjarige Casanova met een zweem van triomf in zijn stem. Als dochter van skûtsjesiler Appie Boorsma, in die jaren onlosmakelijk verbonden aan het skûtsje ‘De Sneker Pan’, was die eerste grote skûtsjewedstrijd op het IJsselmeer een verplichte gang voor het kersverse duo.

“Dat was een hele aparte kennismaking” lacht hij. “Op de Vuurtorenweg, waar alle skûtsjes lagen, kwam ons een tweetal tegemoet dat duidelijk actief gebruik had gemaakt van de ‘derde helft’. ‘Dat is mijn vader’, zei Ester met een rood hoofd. Wij werden meegetroond naar de pizzeria, waar het winnende team van het Sneker skûtsje ons een welkom gaf als een warm bad. De zenuwen voor de kennismaking waren op slag verdwenen. Douwe Visser benutte deze gelegenheid meteen door mij voor de volgende dag te ‘ronselen’ als bemanning op de Sneker Pan. Er was zwaar weer op komst en hij kon wel ‘een mannetje extra’ gebruiken aan de grootschoot.

Vuurdoop op de Sneker Pan

Dat was mijn vuurdoop. Ik kon uiteraard wel zeilen, maar wist helemaal niets van skûtsjesilen. Vanaf dat moment was ik bij zware wedstrijden opstapper bij Sneek, steevast aan de grootschoot. Dat was aan het begin van deze eeuw, toen de Sneker Pan een legendarische bemanning aan boord had, bestaande uit topschippers van nu. Zoals Douwe Visser van Grou, Albert Visser van Lemmer, Gerhard Pietersma van Earnewâld, Jeroen en Alfred Pietersma (overleden in 2011 – red.), en Arnold Veenema. Ik heb daar ontzettend veel geleerd en er twee gedenkwaardige kampioenschappen meegemaakt. Wat een feest in Sneek.”

Laveren tussen SKS en IFKS

Appie Boorsma werd gevraagd als schipper op een IFKS-skûtsje, de Waaksdom van Jan Heida. “Ik stapte met hem over”, legt Richard uit. “De Waaksdom was een groot en log skûtsje, gebouwd door Van der Werff in Drachten. Met een vriendenploeg hebben we dat skûtsje naar voren gezeild. Een jaar later werd het verkocht aan Lammert Zwaga en Cees Visser.

Wij hoorden over de verkoop op het Starteiland, waar we toeschouwer waren bij de ‘Rabo Hurdsilerij’, de traditionele jaarlijkse wedstrijd voor de sponsors van de SKS. Ik werd benaderd door oud-klasgenoot Eildert Meeter en zijn broer Sander: ‘Richard, Pieter wordt volgend jaar schipper op ons skûtsje, dat onder de vlag van Bolsward vaart, en hij wil jou als schotenman’, zei hij. Ik was inmiddels getrouwd met Ester en onze dochter Maud was geboren, zodat ik de beslissing in handen van mijn vrouw legde.”
Schoonvader Appie gaf de doorslag: ‘Waarom zou je het niet een jaartje proberen?’ We schrijven het jaar 2007.

Kampioen van de eerste week

Het Bolswarder skûtsje, sinds 2014 het skûtsje van Akkrum, zeilde van meet af in het linker rijtje en Pieter mocht vorig jaar met een derde plaats het erepodium beklimmen. De Pieter Ezn. Meeter (“Het mooiste skûtsje van de vloot” volgens Koehoorn) is een ‘Piipster’, dus smal en rank en grijpt bij vlagen enorm snel aan. “We worden dan ook wel de ‘Kampioen van de eerste week’ genoemd. Op het smalle water van Grou, De Veenhoop en Eernewoude, is het scheepje helemaal in zijn element. De afgelopen jaren echter deden we het ook in de tweede week op het ruime water goed en behoorden we tot de titelkandidaten, maar glipte de kampioenswimpel ons enkele malen door pech of onvoorziene omstandigheden door de vingers. We willen nu wel eens kampioen worden van de eerste én de tweede week.”

Dat proefjaartje is dus inmiddels aardig uit de hand gelopen? “Dat kun je wel zeggen. Gelukkig vindt de hele familie het skûtsjesilen prachtig.” Lachend: “Alleen wanneer het een jaar heel regenachtig is tijdens de twee weken SKS, moet ik het wel afkopen met een paar weken in Bali of Thailand.”

Door Wim Walda

Foto: ThomasVaer

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend