CDA: “Provincie moet zich inzetten voor behoud van het carbidschieten”

CDA: “Provincie moet zich inzetten voor behoud van het carbidschieten”

1

HEERENVEEN – De provincie moet zich inzetten voor het behoud van de traditie van het carbidschieten in Fryslân. Dat vindt de Statenfractie van het CDA.

De provincie zou het carbidschieten onder de aandacht moeten brengen van de Tweede Kamer, zodat het niet onder de nieuwe vuurwerkregels komt te vallen. Het kabinet wil het afsteken van knalvuurwerk verbieden.

Op dit moment wordt er nog niet gesproken over het carbidschieten, maar volgens CDA Statenlid Johan Tjalsma is het wel belangrijk om het daar nu wel over te hebben: “Zometeen krijgen we één of andere wetgeving die wij moeten terugdraaien, en dat is moeilijker dan dat wij nu pro-actief wat regelen.”

Volgens het CDA zijn er geluiden dat het carbidschieten daar ook onder komt te vallen. Het zou het einde betekenen van een traditie die al honderd jaar oud is. Het gebeurt op 250 plaatsen in Fryslân en dat gaat allemaal goed en verantwoord, zegt het CDA.

Item met dank aan Omrop Fryslân
Foto: Dennis Stoelwinder

1 reactie

  1. Prima dat carbid schieten wordt behouden maar doe dat dan niet in de bebouwde kom net als hier in Heerenveen tussen 2 woonwijken in zoals t op het terrein van Nieuwschoot gebeurd dit met het oog op de huisdieren in deze woonwijken.

X
X

Deel dit met een vriend