GroenLinks Heerenveen stelt vragen over het op straat zetten van hulpbehoevende patiënt

GroenLinks Heerenveen stelt vragen over het op straat zetten van hulpbehoevende patiënt

0

HEERENVEEN – In de Leeuwarder Courant van vrijdag 10 januari lezen wij het artikel “haal mijn zoon van straat” met op pagina 31 het vervolg “psychotische man staat op straat” .

We lezen het verhaal van een 26-jarige man die niet langer welkom was bij Friesland Begeleid Wonen in Heerenveen. Het beëindigen van de hulp is, volgens directeur van Friesland Begeleid Wonen, in overleg gegaan met gemeente Heerenveen, de ouders en Zorgmaatwerk zo lezen we. Reden voor uitzetting van deze licht verstandelijk gehandicapte man was omdat hij een bedreiging zou zijn voor het personeel. De cliënt vertrekt na uitzetting naar de nachtopvang Zienn in Leeuwarden. Op maandag na opname zou cliënt een medewerker van Zienn mishandeld hebben. In eerste instantie reageert Zienn dat zij niet op de hoogte waren van zijn problematiek en achtergrond, anders had men anders gehandeld tijdens het intakegesprek. Volgens de directeur van Friesland begeleid wonen is er wel contact met Zienn geweest en is de komst van de cliënt aangekondigd en zou er ook informatie over de problematiek zijn gegeven.

De ouders van de client hebben meermaals bij instanties aan de bel getrokken over de problemen van hun zoon en aangegeven dat hij professionele hulp nodig heeft en in een crisisopvang geplaatst zou moeten worden. Volgens de vader zou zijn zoon van de straat af moeten om de juiste zorg te krijgen en weer stabiel te worden. Om hem te beschermen tegen de maatschappij en de maatschappij tegen hem te beschermen.
GroenLinks Heerenveen vraagt zich af hoe het zover heeft kunnen komen dat een hulpbehoevende patiënt op straat is gezet en geen ander passend hulpaanbod is aangeboden. Daarom heeft GroenLinks Heerenveen schriftelijk vragen gesteld aan B&W van Gemeente Heerenveen.

GroenLinks wil o.a. weten waarom en door wie deze cliënt op straat is gezet, terwijl hij een gevaar kon vormen voor zichzelf en voor anderen? De hulpverleners van Zienn zijn (onnodig) in gevaar gebracht, waarom heeft er geen goede overdracht van de hulpverlening plaatsgevonden?

Het officiële beleid van de gemeente Heerenveen is in voorkomende situaties gericht op de-escalatie. GroenLinks vraagt zich af of het op straat zetten van deze cliënt niet juist heeft geleid tot escalatie.

In de wet WvGGZ, die in januari 2020 is ingegaan, lezen we: 7. Bij de voorbereiding, de uitvoering, de wijziging en de beëindiging van een crisismaatregel, machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel of zorgmachtiging worden de familie, de directe naasten van betrokkene en de huisarts zoveel mogelijk betrokken. Hoe kan het zijn dat de ouders van de cliënt veel signalen hebben afgegeven en dat daar geen actie is op ondernomen?

De antwoorden op deze en de andere gestelde vragen ziet GroenLinks graag op korte termijn tegemoet.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend