PvdA wil truckstop aan de Noordoostkant van Heerenveen

PvdA wil truckstop aan de Noordoostkant van Heerenveen

0

HEERENVEEN – In Heerenveen, een logistiek knooppunt in het Noorden met veel transportbedrijven, moet volgens de plaatselijke PvdA een truckstop komen.

De partij wil op een van de bedrijventerreinen aan de noordoostkant van Heerenveen zo’n vijftig veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens aanleggen. Voor chauffeurs moeten er voorzieningen bij komen, zoals douches, wasmachines, horeca en eventueel ook sociale ruimten met bijvoorbeeld fitnessmogelijkheden. Waarschijnlijk zijn er ook een beheerder en uitbater nodig.

Donderdagavond, tijdens de begrotingsvergadering van de gemeenteraad, komt de PvdA met een motie. In principe worden de parkeerplekken gratis – voor de aanleg zijn Europese subsidies binnen te halen, de gemeente brengt de grond in – maar dat is aan burgemeester en wethouders om te onderzoeken. Dit onderzoek zou het komende half jaar moeten plaatsvinden. Een jaar later kan de truckstop er zijn.

Zo’n truckstop moet dicht bij de snelweg liggen, legt raadslid Gerrit van der Wal uit. Hij liet zich gisteren samen met fractievoorzitter Wanda Ottens informeren door directeur Nic Bakker van transportbedrijf Bakker. De ondernemer benadrukt zelf geen politieke voorkeur te hebben. ,,Maar ik vind wel dat chauffeurs uit binnen- en buitenland recht hebben op goede werk- en leefomstandigheden. Bovendien hebben we niks aan wildgroei; dat overal in de straten vrachtwagens geparkeerd staan, zoals nu soms het geval is.’’

,,Chauffeurs willen zo weinig mogelijk tijdverlies en snel de weg weer op’’, zegt Van der Wal. ,,En bij benzinestations is vaak maar beperkt ruimte.’’ De PvdA denkt daarom aan de bedrijventerrein IBF, De Kavels of het nog verder te ontwikkelen Klaverblad Noordoost, pal naast de A32 en de A7. ,,In het Noorden heb je amper van dit soort truckstops. Echt nette en veilige plekken. In Zuid-Nederland, bijvoorbeeld bij Venlo en Venray, zijn terreinen met vijftig tot tweehonderd plekken gangbaar. Dat is hier misschien wat veel. Feit is wel dat Heerenveen een noordelijk knooppunt is van vrachtverkeer van Amsterdam naar Noord-Duitsland en Scandinavië.’’

De economische groei heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een toename van het vrachtverkeer, gaat fractievoorzitter Ottens verder. ,,Een van de speerpunten van de gemeente is de logistieke sector.’’ In Europa is momenteel een tekort van zo’n 400.000 veilige parkeerplaatsen met goede voorzieningen, weet zij. ,,Aan Europese subsidies is 45 miljoen euro beschikbaar, daar moeten wij voor gaan.’’

In het Noorden zijn wel enkele grotere stopplekken, weet Nic Bakker, zoals bij Klazienaveen, De Wijk en Marum. Maar het kan beter en veiliger. Eigenlijk moet er ook een tankstation en een wasstraat bij, oppert hij. ,,Veiligheid is het belangrijkst. Chauffeurs, niet alleen uit het Oostblok, ook mensen uit de Benelux, moeten uitgerust de weg op.’’

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend