Heerenveen Lokaal kwaad op college over gifwolk

Heerenveen Lokaal kwaad op college over gifwolk

0

HEERENVEEN – Heerenveen Lokaal geeft een gele kaart aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen. Aanleiding is de hoge concentratie cadmium die vrijgekomen is bij metaalhandel De Horne. Heerenveen Lokaal vindt dat het college niet alert heeft gereageerd.

De partij kreeg begin augustus een tip van werknemers van afvalverwerker Omrin naast de metaalhandel. De werknemers vertelden dat Wetterskip Fryslân heeft vastgesteld dat er zware metalen in het water zitten. “Toen zijn we meteen gaan speuren en hebben we vragen gesteld”, vertelt Age Hartsuiker, fractievoorzitter van Heerenveen Lokaal aan Omrop Fryslân. “Toen we de vragen inleverden, kwamen we in contact met een verslaggever van de Leeuwarder Courant. Daar zijn we blij mee, want je mag bijna wel een detectivebureau inhuren om antwoord op vragen te krijgen.”

Hartsuiker is vooral kwaad op de provincie en de FUMO. “We hebben regelmatig geconstateerd dat de organisatie daar niet in orde is en dat het voor de gemeente moeilijk is om met hen samen te werken. De provincie heeft de gemeente helemaal niet op de hoogte gesteld van problemen, handhaving of overtreding.”

Toch valt het college van de gemeente ook wel iets de verwijten, vindt Hartsuiker. “Als de samenwerking met de FUMO al zo moeizaam gaat, dan moet je extra scherp zijn bij andere bedrijven die ook in die categorie vallen. De gemeente had actiever moeten informeren: hoe zit het met die bedrijven in onze gemeente en dichtbij onze gemeente?

Burgemeester Tjeerd van der Zwan zal  in de commissievergadering op 5 september meer informatie geven. Zo lang wil Hartsuiker echter niet wachten. “Op 21 augustus hebben we 27 schriftelijke vragen ingediend. De antwoorden daarop willen we meteen hebben, nog voor die commissievergadering.”

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend