Stijgende autokosten in 2019: premie en bpm flink omhoog

Stijgende autokosten in 2019: premie en bpm flink omhoog

0

Niet alleen de kosten voor zorg en energie gaan dit jaar omhoog. Naar verwachting is het ook onvermijdelijk dat de premie voor de autoverzekering dit jaar flink omhoog gaat. Naar verwachting gaat het om een stijging van ongeveer 10%.

Aantal schademeldingen oorzaak van de prijsstijging
Om verschillende redenen neemt de schadelast toe. Zo ontstaan er steeds meer ongelukken doordat mensen hun smartphone gebruiken achter het stuur. Daarnaast zijn er steeds meer auto’s op de weg. Verzekeraars moeten tegenwoordig diep in de buidel tasten om alle schadeclaims te vergoeden. Dit komt omdat auto’s steeds vaker voorzien zijn van allerlei technische snufjes, zoals achteruitrijsensoren en camera’s. Hierdoor zijn verzekeraars dus genoodzaakt om de premie van de autoverzekering te verhogen.

Woonplaats en leeftijd van invloed op de hoogte van de premie
Ook jouw woonplaats en leeftijd zijn van invloed op de hoogte van de premie. Uit het onderzoek van Independer is gebleken dat jongeren jaarlijks gemiddeld € 898,- meer aan premie betalen dan oudere bestuurders. In grote steden is de kans op een ongeluk het grootst. Vooral inwoners uit Rotterdam betalen een fors bedrag voor hun autoverzekering. In 2018 is dit gemiddeld € 839,47 per jaar. Inwoners uit Friesland betalen het minst voor hun autoverzekering. Friesland heeft ten opzichte van de randstad een stuk minder inwoners. Hierdoor is het dus relatief gezien rustiger op de weg. Daarnaast bestaat deze provincie voornamelijk uit kleine dorpjes. Verzekeraars achten de kans op schade dus kleiner. Daardoor is de premie voor de autoverzekering minder hoog. Zo ben je in Amsterdam gemiddeld € 20,- duurder uit dan in Heerenveen.

Ook de bpm is de laatste jaren met meer dan de helft gestegen
In Nederland betalen we de laatste jaren fors meer bpm. Bpm staat voor Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen. Het gaat hier om de belasting die je moet betalen als je een nieuwe auto, bestelbus of motor koopt. Deze belasting is gekoppeld aan de CO2-uitstoot van het voertuig. In 2012 bedroeg de gemiddelde bpm op een benzineauto € 2.967,- In 2018 is dit gestegen naar € 4.643,-. Voor dieselauto’s werd in 2012 gemiddeld € 4.857,- aan bpm betaald, zes jaar later is dit opgelopen naar € 8.876,-.

Autokosten zo laag mogelijk houden
Je kunt op verschillende manieren besparen op de autokosten. Allereerst loont het om een zuinigere auto aan te schaffen. Hoe minder CO2-uitstoot, hoe lager het bpm-tarief namelijk is. Ook op de autoverzekering kun je flink besparen. Zo kan het lonen om de verzekering op jaarbasis te betalen in plaats van per maand. Je bent dan ongeveer 6% goedkoper uit. Daarnaast is het verstandig om kleine schades zelf te betalen, zodat je jouw no-claimkorting niet verliest. Tot slot is het verstandig om regelmatig autoverzekeringen te vergelijken om te controleren of je (nog steeds) bij de goedkoopste aanbieder zit. Via een vergelijkingswebsite kun je jouw autoverzekering berekenen.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend