Odd Swallows en hun dirigent Lars Mulder “Je zou dit kunnen vertalen als vreemde vogels…”

0

HEERENVEEN – Al 25 jaar heerst er volop gezelligheid, met zeemansliederen over drank en vrouwen én aanstekelijk enthousiasme.

Dat blijft, zolang de liederen maar over de zee gaan. Alhoewel, en dat moeten ze eerlijk toegeven, ze niet alleen maar shanty’s meer zingen. Het is een hechte vriendenclub met leden uit allerlei achtergronden en beroepsgroepen. Er zit zelfs maar één echte schipper bij, maar spelen kunnen ze dat natuurlijk allemaal. Behalve man zijn, zijn er geen andere kwalificaties nodig om lid te mogen worden van deze club. Saillant detail: ze hebben één vrouw, Ynskje, in hun midden moeten toelaten. Omdat ze zo geweldig accordeon kan spelen! Welkom bij de Odd Swallows.

Rudi Holwerda (81) en Gerben Kooistra (81) kwamen tijdens een bijeenkomst van de Odd Fellows eens op het plan om een shantykoor te beginnen. Ze wilden graag zingen. Meer leden van de Odd Fellows bleken daar graag gehoor aan te geven en zo werd het shantykoor Odd Swallows geboren. Inmiddels is het geen voorwaarde meer om lid van de loge te zijn.

Rudi & Albert

Dit jaar viert het shantykoor alweer hun vijfentwintigjarig bestaan. De tijd vliegt voorbij, volgens Rudi. Maar dat kan ook niet anders bij deze bezige bij die altijd muziek in zijn hoofd heeft. Rudi vertelt: “Ik speel accordeon, orgel en piano en zing ook bij het dubbelkwartet Old Spirits, die vooral in bejaardentehuizen optreedt. Ik ben elke dag met muziek bezig. Het is goed voor lichaam en geest!”

Albert Buwalda (68) kan dit alleen maar beamen. Hij had nooit gedacht dat hij ooit lid zou worden van een shantykoor. Ondertussen overigens alweer meer dan tien jaar en dat allemaal doordat Rudi hem erbij gehaald heeft. Én hij doet mee aan het tijdelijke Queenkoor dat net als de Odd Swallows onder leiding staat van Lars Mulder. Dat laatste koor is wel hard werken volgens hem. “Je moet veel oefenen. Gelukkig maakt Lars oefenbestanden zodat je thuis kunt meezingen. En natuurlijk houdt het je continu bezig, dus ik oefen zelfs tijdens het fietsen, en ik fiets heel wat af! Erik Schrerder zegt: ‘Je moet niet denken: daar ben ik te oud voor’. Één van mijn beweegredenen is dan ook om te proberen om mijn kop scherp te houden. Als je eenmaal gestopt bent met werken hoeft dat ineens niet meer elke dag. Daarom daag ik mijzelf op deze manier uit. En misschien pak ik ook nog wel eens een instrument op.”

De dirigent

Op een gegeven moment had dirigent Lars Mulder (47) het afgelopen jaar maar liefst negen koren in de wijde omgeving van Heerenveen. Dat bleek toch een beetje teveel van het goede. Dus nam hij na vijftien jaar afscheid van Popkoor Akkrum tijdens het jubileumconcert. Met een lach en een traan, want dit was wel de plaats waar hij zijn vrouw Tjitske ontmoet had. Een zingende vrouw dus, met wie hij vol passie een nieuw, tijdelijk, koor opgezet heeft. “De lijntjes zijn daardoor heel kort, maar soms ook te kort waardoor we thuis veel bezig zijn met dit Queenproject. Het is mooi dat er drie voorstellingen volledig uitverkocht zijn, dat hadden wij niet durven dromen. Het voelt echt als een popconcert: er zijn artiesten, er is een band én een projectkoor.”

Een groot project dus en daarom wilden ze dit in eerste instantie niet elk jaar doen. Maar, er is zoveel mooie en diverse muziek van Queen en er waren zoveel mensen die graag mee wilden doen dat Lars en Tjitske besloten om volgend jaar weer een nieuw projectkoor samen te stellen, mét nieuwe nummers.

Volledige baan

Lars Mulder dirigeert meerdere koren waardoor hij van zijn interesse zijn volledige baan heeft kunnen maken. Muziek is geen hobby, maar echt zijn inkomen geworden, nadat zijn fulltime baan wegviel. “Waarom zou ik niet fulltime de muziek in gaan?”, vroeg hij zichzelf af. Hij keek rond, schreef koren aan, van het één kwam het ander en zo zijn er op dit moment acht diverse koren. “Ik kom zo met heel veel verschillende mensen in aanraking. Want wat blijkt? Muziek zet mensen toch in hokjes. En daar wil ik zo graag vanaf, want er zitten geen muren omheen en het is super om andere stijlen ook eens uit te proberen.”

Lars Mulder blijkt van humor te houden, daagt zichzelf en de groepen uit met nieuwe instrumenten en nieuwe songs. “Ik ben van mening dat je met plezier de kwaliteit krijgt die je zoekt in een koor. Maar, wie alles doet, doet uiteindelijk niets. Het is heel lastig om overal verfrissend bezig te zijn. Dus ben ik gestopt met pianolessen geven. Ik moest die keuze wel maken. Ik ben wel een beetje een workaholic denk ik…”

Door Janita Baron

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend