Live blog: Actuele ontwikkelingen rond het coronavirus

0

HEERENVEEN – Ook vandaag houden wij u middels een live blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Nieuwtjes en/of foto’s in verband met de coronacrisis of gewoon ander nieuws, mail ze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

Bij 70 Friezen is het virus vastgesteld. Een aantal van hen komt uit de gemeente Heerenveen. Twee patiënten in de provincie zijn overleden.

20:15 – Groepen van meer dan drie personen in de openbare ruimte verboden
De ‘samenscholingsregels’ worden aangescherpt, dat heeft voorzitter Bruls van de Veiligheidsberaad gezegd. In die raad zitten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s. De scherpere regels houden in dat iedereen die met meer dan drie personen in de openbare ruimte is, een proces-verbaal krijgt. Ook als de mensen binnen een groep zich aan de regel houden van anderhalve meter. Er wordt een uitzondering gemaakt voor gezinnen of kinderen onder de twaalf met een begeleider.

20:00 – Eerste dag 1540 ondersteuningsaanvragen, 177 in Heerenveen
Tot donderdagochtend zeven uur waren er via de site van Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF) 1.540 aanvragen voor een voorschot en/of lening ingediend. Dit is het aantal voor heel Friesland, uitgezonderd de gemeenten SWF en Opsterland, die de regeling zelf uitvoeren. Het aandeel voor Heerenveen ligt rond de 11,5%, wat ongeveer 177 aanvragen betekent.

Systeem flink belast
Op de vraag hoe de eerste uren de aanvragen verliepen is de reactie van de gemeente dat het systeem flink belast is. Daarbij is de boel echter niet op zwart gegaan. ,,Wel blijkt dat de koppeling met de gemeentelijke basisadministratie niet altijd even goed werkte en dat de informatie niet altijd (correct) op het formulier kwam. Door het toevoegen van een extra veld, waarin de klant opmerkingen en aanvullingen kan maken, is dit opgelost. Dus we zijn redelijk tevreden over de technische gang van zaken”, aldus De Fryske Marren.

Storingen
De website van het BZF maakt wel melding van dat er veel aanvragen binnenkomen en dat daardoor het systeem zo nu en dan storingen ontstaan. ,,Wacht dan vijf minuten, wis je browsergeschiedenis en probeer het opnieuw”, aldus BZF.

Ondernemers en ZZP-ers kunnen financiële ondersteuning in het kader van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers aanvragen via www.bureauzelfstandigenfryslan.nl/tozo-regeling-aanvragen/

19:45 – Zorgbelang Fryslân start telefooncirkels voor inwoners van Friesland tegen eenzaamheid
Het sociale leven ligt stil en dat blijft de komende periode ook zo. Daardoor missen veel mensen de dagelijkse contacten. Ze spreken of zien dan bijna niemand. Terwijl ze zich alleen of soms zelfs angstig voelen. Of gewoon even behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen. Esther de Vrij, directeur Zorgbelang Fryslân: “Voor al deze mensen start Zorgbelang Fryslân telefooncirkels op. Dat doen we vanuit de gedachte: voor elkaar zorgen doen we samen.”

Deelnemen aan een telefooncirkel

Door mee te doen aan een van de telefooncirkels spreekt u dagelijks in ieder geval twee andere mensen. Iemand belt u en u belt zelf iemand. U belt elkaar om te horen hoe het gaat en om een luisterend oor te bieden. Wilt u meedoen aan een telefooncirkel? Bel dan naar het Zorgbelang Fryslân via 085 4 832 433 (lokaal tarief, werkdagen 9-13 uur) of stuur een e-mail naar info@zorgbelang-fryslan.nl. Wij geven uw telefoonnummer door aan een andere deelnemer van de telefooncirkel. Die persoon zal u bellen.  Daarnaast ontvangt u zelf ook een telefoonnummer van degene die u zelf gaat bellen.

Dienstverlening Adviespunt

Het Adviespunt van Zorgbelang Fryslân blijft gewoon bereikbaar voor alle vragen over de zorg en ondersteuning in Friesland. Onze onafhankelijke Clientondersteuners geven informatie en advies en denken met u mee.  “Heeft u een zorgvraag of behoefte aan een luisterend oor? Bel ons dan,” nodigt cliëntondersteuner Tannie Peters uit. Het adviespunt is bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 13.00 uur: 085 4 832 432. U kunt ons ook bereiken per e-mail: adviespunt@zorgbelang-fryslan.nl. Ook blijven onze vertrouwenspersonen in diverse (jeugd-) zorginstellingen telefonisch bereikbaar voor cliënten en hun naasten die hier behoefte aan hebben.

19:40 – Actuele situatie in Fryslân
Er is een tweede Friese patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Verder zijn er sinds gisteren nog 16 Friese inwoners positief getest op het coronavirus. Op dit moment voert GGD Fryslân, al dan niet in samenwerking met het betrokken ziekenhuis, contactonderzoek uit.

De GGD in Fryslân  test niet meer iedereen. Er zijn dus meer mensen besmet met het coronavirus in Fryslân dan het aantal dat er dagelijks in de update gedeeld wordt. De GGD test in Fryslân alleen mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen bij wie het noodzakelijk is te weten, voor de medische behandeling. Op deze kaart zie je hoeveel positief geteste personen er in Fryslân zijn. De kaart is gekoppeld aan de meest actuele data van het RIVM.

19:20 – Is er voldoende plek op de IC’s in Friese ziekenhuizen?
Afgelopen dagen werden corona-patiënten uit Noord-Brabant overgeplaatst naar Friese ziekenhuizen. Ook het ziekenhuis in Heerenveen vangt patiënten uit Brabant op. De patiënten werden verhuisd vanwege een tekort aan IC-plekken in de Brabantse ziekenhuizen. Verspreid over de noordelijke ziekenhuizen komen deze patiënten zowel op de intensive care als op verpleegafdelingen te liggen.

In de noordelijke ziekenhuizen zijn het aantal IC-plekken opgeschaald en zijn extra bedden gecreëerd. Zo zijn niet-spoedeisende behandelingen en operaties verschoven naar een later moment. Vooralsnog is er in de regio voldoende capaciteit om patiënten adequaat op te vangen. De overplaatsing van patiënten wordt landelijk gecoördineerd door het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

18:45 – Er zijn  sneltesten  in omloop? Zijn deze betrouwbaar? 
Er worden (online) steeds meer ‘corona-zelftesten’ aangeboden. Deze testen zijn geen zelftesten, maar sneltesten die niet bedoeld zijn voor thuisgebruik. Ze zijn bedoeld voor professioneel gebruik. Alleen geaccrediteerde laboratoria, zoals die van het RIVM, gebruiken testen die betrouwbaar kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De aangeboden sneltesten laten, via een andere methode, zien of iemand recent (een week of meer geleden) in aanraking is geweest met het virus.  

Deze sneltesten kunnen echter niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt en of diegene op dat moment besmettelijk is. Gebruikers kunnen onnodig ongerust raken of worden juist ten onrechte gerustgesteld. De betrouwbaarheid van deze testen is dus (nog) niet duidelijk en gebruik wordt dan ook afgeraden. Meer informatie lees je op de website van de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd.

18:30 – Nu 434 mensen in Nederland overleden
Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus, is opgelopen tot 434. Het aantal geregistreerde sterfgevallen is de afgelopen 24 uur omhoog gegaan met 78, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze mensen zijn niet allemaal sinds woensdag overleden. Als een patiënt overlijdt, wordt dat niet altijd gelijk doorgegeven aan het instituut. Datzelfde geldt voor het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 2151 mensen met de ziekte COVID-19 opgenomen. Dat zijn er 315 meer dan woensdag bekend was. (Bron Omrop Fryslân)

14:40 – Lions Heerenveen zet ouderen en zorgverleners in het zonnetje met een bloemetje
Corona! Iedereen heeft er mee te maken. Door alle maatregelen worden met name jong en oud in de
gemeente Heerenveen hard getroffen. Lions Heerenveen e.o. heeft daarom samen met Remco Volbeda  donderdag  850 bloemetjes uitgedeeld aan ouderen en zorgverleners in verzorgingshuizen van Meriant in Heerenveen. Gewoon doen en helpen waar dat kan.

Diverse acties de komende weken
Lions Heerenveen e.o. wil de komende weken diverse acties opzetten en uitvoeren. Ze doen dit samen met steun en inzet van lokale bedrijven. Zelf stellen ze in totaal € 6.000,- beschikbaar en hopen met het inzamelen van geld nog meer acties op te kunnen zetten.

Doneer & help
Doneer uw bijdrage o.v.v. ‘Heerenveen tegen corona’ op rekeningnummer NL58 RABO 0326 4144 87 t.n.v. Lions Club Heerenveen e.o.. Elke euro telt.

Ideeën?
Hebt u een goed idee voor een passende lokale actie, inspireer ons en laat ons dat weten via info@lions-heerenveen.nl Volg Lions Heerenveen op Facebook (Lions Heerenveen e.o.), dan blijft u op de hoogte van alle acties en initiatieven.

13:30 – Einde nog niet in zicht
Het RIVM maakte woensdag bekend dat er nog eens 80 mensen in Nederland overleden zijn aan het coronavirus. Dat is het hoogste aantal doden in 24 uur tot nu toe. Tegelijk maakte het RIVM bekend dat de piek wat af lijk te zakken. Hoe moeten we deze cijfers dan nu net uitleggen? “Het effect zie je als eerst in het aantal nieuwe besmettingen”, zegt Anne Marie van Elsacker van Izore, het centrum infectieziekten in Fryslân. Volgens Van Elsacker is het niet zo dat het einde nu al in zicht is. “Het lijkt nu een beetje te helpen, maar we gaan dit nog vreselijk lang vol moeten houden met elkaar”, zegt ze. “Het tijdpad loopt echt wel een beetje door tot in de zomer.”

13:20 – Coronapatiënt met helikopter naar Heerenveen
Vanmorgen is een coronapatiënt vanuit Venlo naar het ziekenhuis in Heerenveen gevlogen met een speciaal ingerichte helikopter. Het gaat om een IC patiënt. De helikopter landde naast het ziekenhuis op een veldje. Nadat er allerlei voorzorgsmaatregelen waren genomen kon de patient vanuit de helikopter naar het ziekenhuis gereden worden.

13:00 – Tweede Friese patiënt overleden, zestien nieuwe positieve tests 
Er is een tweede Friese patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Verder zijn er sinds gisteren nog 16 Friese inwoners positief getest op het coronavirus. Op dit moment voert GGD Fryslân, al dan niet in samenwerking met het betrokken ziekenhuis, contactonderzoek uit.

LET OP: De GGD test niet meer iedereen. Er zijn dus meer mensen besmet met het coronavirus in Fryslân dan het aantal dat we dagelijks in onze update delen. Alleen mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen bij wie het noodzakelijk is te weten, voor de medische behandeling, worden nog getest.

10:45 – 75 jaar bevrijding versoberd
De activiteiten rond 75 jaar bevrijding worden dit jaar versoberd. Dat betekent dat evenementen in een andere vorm zullen doorgaan, of helemaal komen te vervallen. Evenementen die niet doorgaan, zijn onder andere het Bevrijdingsfestival op 5 mei, het project rond de Joodse kinderen, de toneelvoorstelling Skaad en het theaterstuk De Joodse Bruiloft. Die laatste twee zijn doorgeschoven naar 2021.

10:00 – Volledig gezin moet thuisblijven bij verkoudheid, koorts of benauwdheid
De maatregel dat een heel gezin thuis moet blijven als één van de gezinsleden verkouden en benauwd is of koorts heeft, is een heel belangrijke in de strijd tegen het de verspreiding van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte na crisisberaad van het kabinet woensdag.

Rutte vind dat deze maatregel nog niet bekend genoeg is, vandaar dat hij er nogmaals op hamerde.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend