Live blog: Actuele ontwikkelingen rond het coronavirus

0

HEERENVEEN – Ook vandaag houden wij u middels een live blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Nieuwtjes en/of foto’s in verband met de coronacrisis of gewoon ander nieuws, mail ze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

Bij 54 Friezen is het virus vastgesteld. Een aantal van hen komt uit de gemeente Heerenveen.

20:50 – Volledig gezin moet thuisblijven bij verkoudheid, koorts of benauwdheid
De maatregel dat een heel gezin thuis moet blijven als één van de gezinsleden verkouden en benauwd is of koorts heeft, is een heel belangrijke in de strijd tegen het de verspreiding van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte na crisisberaad van het kabinet woensdag.

Rutte vind dat deze maatregel nog niet bekend genoeg is, vandaar dat hij er nogmaals op hamerde.

20:30 – Een kijkje op de IC van ziekenhuis Tjongerschans 
De intensive care (IC) van zieknhuis Tjongerschans bereidt zich voor op de komst van coronapatiënten. Deze patiënten mogen helaas geen bezoek ontvangen. Om een indruk te krijgen hoe de afdeling eruit ziet, neemt verpleegkundige Marijke ons mee op de IC.

Onze intensive care (IC) bereidt zich voor op de komst van coronapatiënten. Deze patiënten mogen helaas geen bezoek ontvangen. Om een indruk te krijgen hoe de afdeling eruit ziet, neemt verpleegkundige Marijke ons mee op de IC.

Geplaatst door Ziekenhuis Tjongerschans op Woensdag 25 maart 2020

19:30 – Politie geeft gymles
De scholen zijn gesloten en dat betekent ook geen gym. Daarom geven twee agenten van de politie in Heerenveen speciaal voor alle kinderen een politie-gymles om fit te blijven!

Verzamel wat speelgoed en zet een parcours uit en doe mee! Één keer, vijf keer of vijfendertig keer! Houd 1.5 meter afstand van elkaar en blijf fit!

Politie-gymles

De scholen zijn gesloten en dat betekent ook geen gym. Daarom speciaal voor alle kinderen een politie-gymles om fit te blijven! Verzamel wat speelgoed en zet een parcour uit om met ons mee te doen. Één keer, vijf keer of vijfendertig keer! Houd 1.5 meter afstand van elkaar en blijf fit! Doen jullie met ons mee? Samen tegen Corona!

Geplaatst door Politie Zuidoost Fryslan op Woensdag 25 maart 2020

19:15 – Winkeliers moeten coronaprotocol in etalage hangen
Winkeliers krijgen vanaf vandaag een speciaal protocol om ervoor te zorgen dat klanten genoeg afstand van elkaar houden. De richtlijnen moeten op de winkelruiten of in de etalage worden opgehangen, en binnen weer herhaald worden.

Winkeliers moeten ervoor zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten 1,5 meter afstand houden, luisteren naar het winkelpersoneel en zoveel mogelijk met de pin betalen. Het protocol moet winkelpersoneel helpen ‘om klanten eenvoudig aan te kunnen spreken als zij de regels niet goed naleven’. (Bron Omrop Fryslân)

19:00 – Volgende week meer duidelijkheid
Het kabinet wil komende week dinsdag, 31 maart, meer duidelijkheid geven over hoe het verder moet na 6 april. Veel maatregelen zo als die nu gelden, zijn tot 6 april van kracht.

15:40 – Aantal positief geteste coronapatiënten in Fryslân met een kwart toegenomen
De GGD heeft in Fryslân twaalf nieuwe mensen geregistreed die besmet zijn met het coronavirus. Dat heeft de GGD woensdag bekend gemaakt. Niet eerder kwamen er zoveel positieve testen in een dag naar voren in Fryslân. Het totaal aantal geregistreerde coronapatiënten in Fryslân is daarmee met meer dan een kwart opgelopen, van 42 naar 54.

11:40 – Bakken voor babyfoons en vuurwerkbrillen bij de Tjongerschans
Ziekenhuis de Tjongerschans krijgt van meerdere mensen vuurwerkbrillen en babyfoons aangeboden. Momenteel staan er bakken in de tent bij de hoofdingang van het ziekenhuis waar mensen eventueel hun vuurwerkbrillen of babyfoons af mogen geven. Houd daarbij natuurlijk wel rekening met 1,5 meter afstand.

Het Heerenveense ziekenhuis bedankt iedereen voor het meedenken en helpen!

11:30 – ‘Verspreiding coronavirus lijkt af te remmen’
De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen. Die voorzichtige positieve prognose sprak Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uit in de Tweede Kamer.

Van Dissel benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. “De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend.”

11:15 – Epke geeft Spelen 2021 nog een kans
Turner Epke Zonderland heeft de Olympische Spelen nog lang niet uit zijn hoofd gezet. Ook niet nu het evenement naar 2021 is verplaatst. Eerder liet de turner nog weten dat hij over zijn sporttoekomst ging nadenken. “Ik heb wel de intentie om door te gaan”, zei Zonderland tegen de NOS. (Bron Omrop Fryslân)

11:05 – Uitzonderingen op de nieuwe maatregelen die tot 1 juni gelden
Wettelijk verplichte samenkomsten (maximaal 100 personen), zoals vergaderingen van de gemeenteraad en de Eerste en Tweede Kamer;
* Samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (maximaal 100 personen);
* Uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen (maximaal 30 personen);
* En samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard (maximaal 30 personen).

11:00 – Samen sterk!
Sverre en Maren Nota schreven dinsdag met stoepkrijt in grote letters “samen sterk” op de stoep. Hiermee willen ze de zorgverleners een hart onder de riem steken. De moeder van de kinderen is werkzaam in het ziekenhuis. Vader werkt bij de politie.

10:15 – Extra corona unit bij de Tjongerschans
Ziekenhuis Tjongerschans en Dokterswacht realiseerden dinsdag een dag extra corona unit. Zo zijn zij goed voorbereid op veel coronaverdachte patiënten.

10:00– Hulp nodig? Caleidoscoop brengt je graag in contact!
Heb je ergens hulp bij nodig vanwege de gevolgen van het Coronavirus? Denk bijvoorbeeld aan hulp bij vervoer, boodschappen doen, de hond uitlaten of medicijnen ophalen. Of heb je behoefte aan contact? Laat het ons weten, misschien kunnen we helpen. Iemand anders aanmelden voor hulp mag natuurlijk ook.

 Bereikbaarheid

Bel naar het algemene telefoonnummer van Caleidoscoop: 0513-629090 of mail naar info@caleidoscoopheerenveen.nl. We brengen je in contact met de juiste persoon. We zijn van maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 uur.*  We horen graag van je!

 *Caleidoscoop volgt de richtlijnen van het RIVM. Ons hoofdkantoor aan de Weegbree 72 en jongerencentrum Casa zijn gesloten voor bezoekers. Onze medewerkers werken vanuit huis en zijn daarom (tijdens werktijden) telefonisch en per mail bereikbaar. Dank voor je begrip.

Laten we de krachten bundelen

Meedoen op maat aan de samenleving is de beste vorm van preventie. Maar wat als die samenleving tijdelijk stilligt door een crisis van ongekende omvang? Ook dan zijn we er voor elkaar. Met creatieve oplossingen, slimme omwegen en vooral heel veel goodwill van de mensen om ons heen.

De komende weken probeert Caleidoscoop het overzicht te bewaren in alle hartverwarmende initiatieven die worden opgezet. Soms groot en landelijk, soms klein en lokaal. Alles doet ertoe. Dit doen we niet om het wiel opnieuw uit te vinden, maar om hulp en aanbod bij elkaar te brengen.

Want online wordt heel veel hulp aangeboden, maar niet iedereen (en dus ook niet alle hulpvragers) is digitaal vaardig en kan hier dus gebruik van maken. Het Vrijwilligers Servicepunt (VSP) bemiddelt tussen vraag en aanbod en brengt aanbieders en hulpvragers bij elkaar.

Het brede netwerk van Caleidoscoop zetten we in om initiatieven en ideeën te bundelen, we brengen vraag en aanbod bij elkaar wanneer dat niet vanzelf ontstaat.

Meer weten?

Op www.caleidoscoopheerenveen.nl/corona vragen we je aandacht voor de niet aflatende stroom van hartverwarmende initiatieven. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. Doe er je voordeel mee!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend