De enthousiaste werkers van ‘Buiten Gewoon’: “In het weekend dragen ze nóg onze trui”

0

HEERENVEEN – ‘Trots zijn op wat je maakt’ is de slogan van het leer- en werkbedrijf ‘Buiten Gewoon’ aan de Uhlweg 52 in Heerenveen.

‘Buiten Gewoon’ biedt dagbesteding aan mensen die vanwege een beperking niet of moeilijk aan de arbeidsmarkt kunnen deelnemen. Een dagbesteding die gericht is op het werken in het groen. Op het buitenleven. Naast de dagbesteding buiten is er ook een houtwerkplaats en meubelmakerij, waarbij gerecycled materiaal wordt gebruikt. Duurzaamheid in de praktijk. Wanneer we ‘duurzaam’, ‘buiten’ en ‘houten meubels’ combineren, komen we uit op vogelhuisjes. We zijn een uurtje te gast bij de enthousiaste werkers van ‘Buiten Gewoon’ en hun strijd tegen de eikenprocessierups.

“In het weekend dragen ze nóg onze trui”, zegt een glunderende Arend Halkers. “Ze zijn trots op wat ze doen.” Arend  is één van de twee begeleiders in de meubelmakerij annex houtwerkplaats. Elke afdeling bij ‘Buiten Gewoon’ heeft  een praktijkwerkbegeleider. Arend is zorgbegeleider. In totaal heeft het bedrijf vijf begeleiders op twintig deelnemers. “Die deelnemers komen soms binnen via een dagbestedingsindicatie vanuit de WMO of het PGB, vertelt Kirsten Nijenhuis, die samen met echtgenoot Bart Jouert het bedrijf ‘Buiten Gewoon’ leidt.

Hoveniersbedrijf

“Wij zijn in 2011 met dit werk begonnen”, gaat Kirsten verder. “Bart is hiervóór werkleider geweest bij een sociale werkvoorziening. Vanuit die ervaring dachten wij: dit moet anders, dit kan beter. Toen hebben we eerst een dagbesteding in Donkerbroek overgenomen. Sinds vier jaar zitten we Heerenveen. Onze corebusiness is ‘hoveniersbedrijf’, waarbij we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een dagbesteding in het buitenleven bieden. Die afstand kan veroorzaakt zijn door maatschappelijke of sociale omstandigheden. Je bent hier om lekker buiten aan het werk te gaan, met werk- en zorgbegeleiding, daar waar nodig.”

Arend komt zelf oorspronkelijk uit de zorg. “Daarna werkte ik jaren in de commerciële sector, maar ik raakte werkloos. Ik ben toen vrijwilligerswerk bij ‘Buiten Gewoon’  gaan doen en hier doorgestoomd naar een vaste baan.” Die kans op doorstroming, op een langdurig maatschappelijk arbeidscontract bij een bedrijf, is er voor deelnemers ook. “We denken hier in mogelijkheden, niet in beperkingen”, zegt Arend. Inmiddels heeft een aantal deelnemers inderdaad ook al een vast contract.

Duurzaam

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij ‘Buiten Gewoon’ zowel in het werk binnen als buiten. “Voor het hovenierswerk gebruiken we een onkruidbestrijdingsmachine op basis van heet water”, als voorbeeld van duurzaam werken. “En in de meubelmakerij ontwerpen en maken we nieuwe meubels van gerecycled hout. Van wat een ander als ‘afval’ ziet, resthout, oude balken, kozijnen, deuren en pallets,  maken wij weer iets nieuws. Dat past in deze tijd, met actuele thema’s als grondstoffenschaarste, circulaire economie en reductie van CO2 uitstoot. Onze klanten zijn soms particulieren, die bijvoorbeeld van een oude houten vloer van hun ouderlijk huis een nieuwe kast laten maken. De gerecyclede meubels bevatten vaak elk een eigen, uniek verhaal.

We hebben naast particulieren ook bedrijven als klant, onder andere bouwcorporatie Accolade. Voor Accolade maken wij al een tijdje brood- en snijplanken. Die worden uitgereikt aan nieuwe huurders. Het hout voor de plankjes is afkomstig van omgewaaide bomen in de woonwijken.”

650 vogelhuisjes in de regio

Met die bomen zijn we weer buiten aanbeland. Bomen en een zachte winter betekent aan het begin van dit voorjaar in elk geval één ding: de beruchte eikenprocessierups is volop aanwezig. Hét natuurlijke wapen tegen de rupsen zijn vogels. Arend: “In opdracht van RCN Vakantieparken hebben we eerder dit jaar al 150 vogelhuisjes gemaakt voor De Roggeberg in Appelscha en De Potten bij Sneek. Nu heeft de gemeente Heerenveen ons een opdracht gegund voor nóg eens 500 vogelhuisjes in onze regio.”

Op dat moment komt met veel lawaai een enthousiaste man het kantoor binnen, waar we het interview hebben. Hij is van de Vogelwacht, afdeling Jubbega en komt een doos met vijftig vogelhuisjes halen. Hij wordt verwezen naar de werkplaats waar de eerste dozen met vogelhuisjes klaar staan om te worden opgehaald. De man is duidelijk in zijn nopjes en vertrekt met een blije oproep: “Dit wurdt in hiel feest!”
“We maken de vogelhuisjes hier wel, maar we hangen ze niet zelf op”, zegt Arend. “Dat doet de plaatselijke Vogelwacht, overal in de regio. We kregen ook al een telefoontje uit Nieuwehorne: ‘Wij hebben vogelhuisjes nodig!’ klonk het. ‘Nou, kom maar halen, wij hebben ze wel’, zei ik.”

Iedereen blij

Het maken van de vogelhuisjes is een opdracht, waar iederéén blij van wordt, want de eikenprocessierups is een werkelijke plaag voor mensen. Maar wie er misschien nog wel het méést blij van worden, zijn de deelnemers in de dagbesteding, de jongens en mannen die het echte werk doen. De enthousiaste groep die in de grote ruime houtwerkplaats aan het werk is, begroet mij hartelijk. Tussen al het nog onbewerkte hout ligt een tafel vol met voorkanten van vogelhuisjes. In de kisten liggen er al, die bijna klaar zijn. Er is nog veel werk te doen.

“Dit werk houdt bij mij niet op om vier uur”, zegt Arend Halkers tot slot. De officiële werkdag mag dan om vier uur stoppen, de werksoort brengt met zich mee, dat een zorgvraag niet ophoudt en daarmee de zorgbegeleiding ook niet. “Maar het enthousiasme waarmee onze mensen hier aan het werk zijn, is groot, en daarmee de mogelijkheden ook. Zoals gezegd: wij denken niet in beperkingen.”

Door Henk de Vries
Foto: Hielke Weening

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend