Live blog: Actuele ontwikkelingen rond het coronavirus

0

HEERENVEEN – Ook vandaag houden wij u middels een live blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Nieuwtjes en/of foto’s in verband met de coronacrisis of gewoon ander nieuws, mail ze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

Bij 42 Friezen is het virus vastgesteld. Een aantal van hen komt uit de gemeente Heerenveen.

21:45 – Hulp nodig? Caleidoscoop brengt je graag in contact!
Heb je ergens hulp bij nodig vanwege de gevolgen van het Coronavirus? Denk bijvoorbeeld aan hulp bij vervoer, boodschappen doen, de hond uitlaten of medicijnen ophalen. Of heb je behoefte aan contact? Laat het ons weten, misschien kunnen we helpen. Iemand anders aanmelden voor hulp mag natuurlijk ook. 

 Bereikbaarheid 

Bel naar het algemene telefoonnummer van Caleidoscoop: 0513-629090 of mail naar info@caleidoscoopheerenveen.nl. We brengen je in contact met de juiste persoon. We zijn van maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 uur.*  We horen graag van je! 

 *Caleidoscoop volgt de richtlijnen van het RIVM. Ons hoofdkantoor aan de Weegbree 72 en jongerencentrum Casa zijn gesloten voor bezoekers. Onze medewerkers werken vanuit huis en zijn daarom (tijdens werktijden) telefonisch en per mail bereikbaar. Dank voor je begrip.

Laten we de krachten bundelen

Meedoen op maat aan de samenleving is de beste vorm van preventie. Maar wat als die samenleving tijdelijk stilligt door een crisis van ongekende omvang? Ook dan zijn we er voor elkaar. Met creatieve oplossingen, slimme omwegen en vooral heel veel goodwill van de mensen om ons heen.

De komende weken probeert Caleidoscoop het overzicht te bewaren in alle hartverwarmende initiatieven die worden opgezet. Soms groot en landelijk, soms klein en lokaal. Alles doet ertoe. Dit doen we niet om het wiel opnieuw uit te vinden, maar om hulp en aanbod bij elkaar te brengen. 

Want online wordt heel veel hulp aangeboden, maar niet iedereen (en dus ook niet alle hulpvragers) is digitaal vaardig en kan hier dus gebruik van maken. Het Vrijwilligers Servicepunt (VSP) bemiddelt tussen vraag en aanbod en brengt aanbieders en hulpvragers bij elkaar.

Het brede netwerk van Caleidoscoop zetten we in om initiatieven en ideeën te bundelen, we brengen vraag en aanbod bij elkaar wanneer dat niet vanzelf ontstaat.  

Meer weten?

Op www.caleidoscoopheerenveen.nl/corona vragen we je aandacht voor de niet aflatende stroom van hartverwarmende initiatieven. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. Doe er je voordeel mee!

21:30 – Tijdelijk contactloos afrekenen zónder pincode t/m 50 euro per betaling
Consumenten kunnen vanaf deze week aan de kassa per betaling tot en met 50 euro zónder pincode contactloos afrekenen, met een bankpas, smartphone of wearable. Tot nu toe moest bij een bedrag boven 25 euro altijd de pincode op de betaalautomaat worden ingevoerd, voor een contactloze betaling met een bankpas of wearable. Deze zogeheten transactielimiet wordt nu tijdelijk verhoogd naar 50 euro. Daar hoeven consumenten en ondernemers zelf niets voor te doen, het wordt volledig automatisch ingevoerd.

Klanten die contactloos betalen, hoeven voorlopig minder vaak een betaalautomaat aan te raken. Zo willen banken en leveranciers van betaalautomaten een bijdrage leveren aan de strijd tegen de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Voor deze wijziging van de transactielimiet worden ruwweg 380.000 Nederlandse betaalautomaten automatisch op afstand aangepast. Naar verwachting zal de nieuwe transactielimiet op woensdag 25 maart actief zijn op ruim driekwart van alle betaalautomaten. De limiet is nu al verhoogd in vrijwel alle supermarkten en andere drukbezochte winkels.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, is blij met de verhoging: “Hoe minder consumenten een betaalautomaat moeten aanraken om hun pincode in te tikken, hoe beter. Voor ons is wel belangrijk dat de banken eventueel misbruik blijven vergoeden tot de hogere limieten.”

“Wij zijn blij met deze snelle actie. We vragen klanten al om zoveel mogelijk te pinnen, liefst met een contactloze bankpas, mobiele telefoon of wearable” aldus Eus Peters, directeur Raad Nederlandse Detailhandel. “Dat dit nu ook voor grotere aankopen zonder pincode kan, helpt enorm.” Winkeliers en andere ondernemers kunnen voorlichtingsmateriaal voor klanten downloaden via pin.nl/promotiemateriaal.

Een andere limiet voor contactloos betalen, de zogeheten cumulatieve limiet, is vorige week al door de banken verhoogd, van 50 euro naar 100 euro. Deze cumulatieve limiet is van toepassing op meerdere contactloze betalingen zónder pincode achter elkaar. Banken zullen eventueel misbruik van gestolen of verloren contactloze bankpassen zónder pincode tot de hogere limieten blijven vergoeden.

19:30 – Opening opeluchtzwembad Gorredijk uitgesteld
In verband met het coronavirus en de tot nu toe opgelegde maatregelen van het RIVM en de overheid wordt de opening van  Zwembad De Delte in Gorredijk op geschort. De veiligheid en gezondheid van de  vrijwilligers en gasten gaat boven alles. Het openluchtzwembad zou op 1 juni open gaan voor publiek. 

,,Om het zwembad te vullen en te verwarmen duurt minstens 3 weken. Daarom hebben we besloten de opening uit te stellen tot uiterlijk 4 Juli. Mochten we van de regering eerder groen licht krijgen gaan we vanzelfsprekend eerder open. We staan in de startblokken” aldus De Delte.
Foto: Henk Stoelwinder

19:10 – Protestantse Gemeente Heerenveen komt in actie rondom de corona-maatregelen
Het zijn onrustige tijden. Wat helpt ons om vol te houden? We kunnen elkaar een steuntje in de rug geven! Dat probeert de Protestantse Gemeente Heerenveen met de slogan: Houd moed, Heb lief.

Vanaf woensdag 25 maart 2020 wapperen vlaggen met bovenstaande lay-out bij de kerkgebouwen Trinitas en Sionskerk in Heerenveen! Aan het kerkblad dat deze week verspreid wordt, oplage 2200 adressen, is deze banner als A3 poster toegevoegd met daarop de oproep om de poster voor het raam te hangen. Daarnaast zijn er 1000 extra posters besteld die buiten de gemeentekring verspreid worden. Op Facebook gaat de banner nu al als een lopend vuurtje: iedereen kan de woorden toevoegen als kader aan zijn of haar profielfoto en dat gebeurt al van Groningen tot Zeeland! (https://bit.ly/2QBejMG).

De woorden uit het Bijbelboek 1 Korinthe 13:7 liggen als basis onder deze slogan. ‘Door de liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de liefde blijf je geloven en vertrouwen. Door de liefde blijf je altijd volhouden.’ (vertaling: Bijbel in Gewone Taal) Het is de liefde die ons moed geeft! De liefde krijgt ook vorm in de volgende acties: de belactie Geef me er 5! loopt. Gemeenteleden bellen vijf personen, om te vragen hoe het gaat. Op zondagmorgen streamen de predikanten van de Protestantse Gemeente Heerenveen op toerbeurt een meditatie met muziek, op woensdag volgt een ochtendgebed en op vrijdag een vlog voor jongeren. Deze zijn te vinden op YouTube kanaal Beamteam Trinitas. Een lokaal en hoopvol beeld. In deze onzekere tijd die ons wellicht verlammen kan, laten we ons in beweging brengen door de liefde. Door God die Liefde is. Wilt u meer informatie over onze bewegingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Houd moed en heb lief!
Dominee Anne Meta Kobes-Gerritsen

19:00 – Epke Zonderland denkt na over zijn sporttoekomst
Turner Epke Zonderland wil even goed nadenken over het verlengen van zijn sportcarrière, nu de Olympische Spelen een jaar worden uitgesteld. Zonderland zou waarschijnlijk zijn gestopt met zijn turncarrière nadat hij in was gekomen op de Spelen.

Nu zou dat een jaar opschuiven. Nu er een heel seizoen bijkomt, heeft Zonderland tijd nodig om een besluit te nemen over wat hij wil. Hij baalt van het besluit van het IOC, maar begrijpt het heel goed. De volksgezondheid staat voorop, vindt hij ook. (Bron Omrop Fryslân)
Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

15:30 – Nederlands Kampioenschap Discgolf gaat niet door
De Nederlandse Kampioenschappen Discgolf die op 19, 20 en 21 juni in Heerenveen gehouden zouden worden zijn tot nader te bepalen datum uitgesteld in verband met inmiddels bekende redenen. Er is te veel onzekerheid in deze tijd om een goed evenement te kunnen organiseren.

14:00 – Landelijke update RIVM:  811 nieuwe patiënten, in totaal 5560 positief geteste personen
Sinds gisteren zijn 811 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 5560. Onder hen zijn 1495 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

63 patiënten zijn sinds de vorige update gemeld als overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 276 mensen gemeld als overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1739 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (758) en Noord-Holland (740).

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn.

Zie ook Epidemiologische situatie COVID-19 – 24 maart 2020

13:30 – Videoboodschap van wethouder Hans Broekhuizen voor ondernemers
Veel ondernemers verkeren in grote onzekerheid door het coronavirus. Wethouder Hans Broekhuizen gaat in deze video in op de genomen maatregelen door de gemeente en geeft aan dat er, zo nodig, aanvullende maatregelen genomen worden.

Alle maatregelen zijn te lezen op www.heerenveen.nl/ondernemers. Ondernemers kunnen met vragen of opmerkingen de gemeente mailen via bedrijven@heerenveen.nl.

12:30 – Ook avondvierdaagse in Heerenveen gaat niet door
De avondvierdaagse van Heerenveen gaat dit jaar niet door. De avondvierdaagse die zou plaatsvinden van 8 tot en met 11 juni. Ook in andere Friese dorpen en steden is de wandeltocht voor kinderen van de baan.

11:30 – Kaartjes voor de oudere bewoners van Aldeboarn
Regelmatig gaan de peuters van kindcentrum Aldeboarn een stukje wandelen met de pedagogisch medewerkers. Een rondje om de huisjes waar veel pake’s en beppe’s  wonen wordt dan ook even gedaan. De kinderen stoppen wanneer ze een pake of beppe zien en gaan enthousiast zwaaien. ” Hoi pake”, hoor je dan. De pake’s en beppe’s zwaaien al net zo enthousiast terug.

Op dit moment zijn er helaas beduidend minder kinderen bij de opvang van Kinderopvang Friesland vanwege het Corona virus.

,,Wij zijn nu een noodopvang locatie.  Een ommetje door het dorp doen we nu ook maar even niet. Liever spelen we nu in onze ruime tuin. Wij willen toch de oudere bewoners laten weten dat wij maar zeker ook de kinderen wel aan hun denken. De kinderen die wel op de locatie aanwezig waren hebben daarom mooie kaartjes gemaakt voor de pake’s en beppe’s. Thuiszorg het Friese land gaat deze kaartjes bij hun cliënten bezorgen. Zo bereiken we hopelijk zoveel mogelijk mensen die we hierdoor kunnen laten weten dat er aan hun gedacht wordt. We hopen dat we snel weer met zijn allen naar buiten kunnen en we weer vrolijk naar elkaar kunnen zwaaien” laat de kinderopvang weten.

11:20 –  Centrale eindexamens gaan niet door
De centrale eindexamens voor middelbare scholieren gaan niet door. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Scholen moeten op basis van de de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. De schoolexamens zijn de toetsen eerder al op school zijn afgenomen. Ze tellen voor de helft mee voor het centrale examen.

11:10 – Survivalrun De Knipe gaat niet door
Op 23 maart 2020 zijn door de overheid nieuwe en strengere maatregelen afgekondigd rondom de aanpak van het Coronavirus.

Gezondheid en veiligheid van deelnemers, vrijwiligers, toeschouwers en iedereen die op wat voor manier dan ook betrokken is bij de Survivalrun staat altijd voorop. De organisatie volgt de richtlijnen en adviezen van RIVM en de overheid op. Daarom is de organisatie genoodzaakt de komende editie van Survivalrun De Knipe te annuleren. De run stond gepland voor 4 tot en met 7 juni 2020.

10:20 – LTO Noord biedt boeren steun aan in coronacrisis
Boeren hebben het zwaar tijdens de coronacrisis. Het coronavirus heeft voor boeren niet alleen financiële gevolgen, maar ook mentale. Daarom heeft landbouworganisatie LTO Noord steun op touw gezet voor leden die door het virus in de problemen komen. Boeren kunnen ‘psychosociale hulp’ krijgen van speciale coaches. Volgens voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord hebben de boeren nog een moeilijke periode voor de boeg.

Boeren kunnen hun producten minder goed kwijt. Omdat de horeca niet meer open mag, wordt er bijvoorbeeld minder patat verkocht. En als er minder patat wordt verkocht. zijn er ook minder aardappels van de boer nodig.

Ook blijkt dat het moeilijk is om voldoende arbeidskracht te vinden voor de oogsten later dit jaar. Dat komt bijvoorbeeld omdat er ook seizoensarbeiders uit het buitenland in de land- en tuinbouw in het noorden werken. Daar zullen volgens LTO Noord problemen mee komen, onder meer vanwege de maatregelen die landen hebben gesteld vanwege het coronavirus.

“Extra aandacht”
Alle problemen zorgen er volgens voorzitter Bruins voor dat boeren mentaal in de problemen komen. Daarom is een ‘luisterend oor’ erg belangrijk. “We geven altijd al wel hulp, maar nu zijn we extra alert en besteden we er extra aandacht aan. Dit gaat lang duren, die verwachting is er bij iedereen. Er zullen meer inkomens onder druk komen te staan, en dat geen nare gevolgen.”

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend