Live blog: Actuele ontwikkelingen rond het coronavirus

0

HEERENVEEN – Ook de komende dagen houden wij u middels een live blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Nieuwtjes en/of foto’s in verband met de coronacrisis of gewoon ander nieuws, mail ze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

Bij 40 Friezen is het virus vastgesteld. Drie van hen komen uit de gemeente Heerenveen.

22:30 – Oranjewoud Festival gaat niet door
De organisatie van het Oranjewoud Festival heeft maandagavond na het afkondigen van strengere regels door de overheid rondom de aanpak van het coronavirus laten weten dat de editie van dit jaar niet doorgaat.

22:00 – Sluiting scholen, eet en drinkgelegenheden en sportverenigingen vooralsnog tot 6 april
De sluiting van de horeca, sportverenigingen en scholen is vooralsnog geldig tot maandag 6 april. De mogelijkheid tot verlening van de sluiting is uiteraard wel aanwezig. Alleen het verbod op evenementen en bijeenkomsten geldt tot 1 juni.

21:35 – Ook Reuzedei in Akkrum gaat niet door
Door de verscherpte maatregelen met betrekking tot de coronacrisis zal ook de Reuzedei 2020 niet door kunnen gaan.

Reuzedei en NK Zonnebootrace zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en daarom is het ook niet mogelijk om het te verplaatsen naar een ander moment dit jaar. De organisatie zal  ook zeer zeker proberen om Andre Kuipers weer vast te leggen voor 2021.

Noteer vast in je agenda 15 mei 2021!!

De organisatie van de Reuzedei wenst iedereen heel veel sterkte en vooral een goede gezondheid toe in deze moeilijke periode.

21:00 – Geen kaartjes en tekeningen naar Tjongerschans sturen
De Tjongerschans heeft helaas moeten besluiten om geen kaartjes en tekeningen meer aan te nemen in het ziekenhuis. Hoe ontzettend de  medewerkers en patiënten het ook waarderen, wil het Heerenveense ziekenhuis alles op alles zetten om verspreiding van het nieuwe coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Omdat alle kleine beetjes helpen, willen de Tjongerschans  de postverspreiding in het ziekenhuis zoveel mogelijk beperken.

,,We willen iedereen enorm bedanken voor het bemoedigen van ons personeel en onze patiënten. Het is hartverwarmend. Wil je toch graag een wens, bemoediging of mooi verhaal met ons delen? Kies dan voor de digitale weg, bijvoorbeeld via een bericht op social media. Als je het aan ons richt of @Tjongerschans tagt, komt jouw bericht ook bij ons terecht” laat het ziekenhuis weten.

20:50 – Heaven Open Air gaat niet door op 20 en 21 mei, organisatie kijkt naar nieuwe datum
Heaven Open Air op 20  en 21 mei gaat vanwege de aangescherpte regels van het kabinet niet door. De organisatie gaat met de gemeente Heerenveen in overleg voor een nieuwe datum in 2020. Hier komen zij  zo snel mogelijk op terug.

De kaartjes die gekocht zijn zullen geldig blijven. Mocht je niet kunnen op de nieuwe datum, dan kan je een refund aanvraag doen. Hoe en wat; daar komt de organisatie zo snel mogelijk op terug. Via de Facebook van Heaven Open Air blijf je op de hoogte van het laatste nieuws!

20:40 – Kappers, nagelsalons en schoonheidsspecialisten dicht
Kappers, nagelsalons en schoonheidsspecialisten moeten dicht tot en met 6 april. De maatregel geldt ook voor andere zogenoemde contactberoepen voor uiterlijke verzorging. Deze maatregel is maandagavond bekend gemaakt in de persconferentie van het kabinet.

20:25 – Geen Pinksterkermis in Heerenveen
Door de nieuwe aangescherpte regels van het kabinet gaat ook de Pinksterkermis in Heerenveen niet door dit jaar. De kermis zou van 27 mei tot 1 juni gehouden worden.

20:15 – Daniël Oostra zingt buiten voor jarige in Leppehiem
“Zo hebben we samen toch een klein feestje kunnen vieren” schrijft Lize Talsma op Facebook.  Maandag kwam Daniël Oostra zingen voor haar jarige opa Hendrik Frans Pasma in Leppehiem Akkrum. Hij werd maandag 95 jaar. Het optreden vond vanwege de coronaregels natuurlijk buiten plaats.
Foto’s: Lize Talsma

Geplaatst door Lize Talsma op Maandag 23 maart 2020

20:00 – Strengere ‘thuisquarantaine’
Ook ‘coronaminister’ Hugo de Jonge kondigde maandagavond tijdens de persconferentie van het kabinet extra maatregelen aan. “De maatregel voor thuisquarantaine wordt aangescherpt. Als een lid van een gezin koorts heeft, blijft het hele gezin thuis. Alleen voor mensen in vitale beroepen kan een uitzondering worden gemaakt. Verder doen we een oproep aan kappers en nagelstilisten om te sluiten.”

19:55 – Voorjaarskermis Gorredijk gaat niet door
De voorjaarskermis in Gorredijk is door de verscherpte maatregelen van het kabinet afgeblazen. De kermis stond gepland van 30 april tot en met 3 mei.

19:40 – Triagetent bij Tjongerschans geplaatst
Op het parkeerterrein van Dokterswacht Friesland bij ziekenhuis Tjongerschans is maandag een grote triagetent geplaatst.  De tent is bedoeld om mensen te kunnen isoleren die corona hebben of ervan worden verdacht het virus met zich mee te dragen. Door isolatie wordt overdracht voorkomen. Wanneer de tent in gebruik genomen wordt is niet duidelijk. In de tent worden geen bedden geplaatst.

19:20 – Kabinet scherpt maatregelen aan
Het kabinet roept in een persconferentie nogmaals op om de afstand van anderhalve meter te in acht te nemen.

Samenkomsten en evenementen zijn verboden tot 1 juni. De grens van 100 personen is losgelaten.

Burgemeesters mogen maatregelen in hun gemeenten aanscherpen en handhaven. Dit kan doormiddel van een noodverordening. U kunt dan denken aan plekken waar veel mensen samenkomen zoals strand, parken en bos. Deze plekken kunnen middels een noodverordening tot verboden gebied verklaard worden. Er mogen forse boetes uitgedeeld worden wanneer er overtredingen geconstateerd worden.

Bij winkels komen gedragsregels te hangen, waaraan voldaan moet worden.

Of burgemeester Tjeerd van der Zwan maatregelen gaat aanscherpen is nog niet duidelijk. Vanavond komen alle 25 burgemeesters bij elkaar.

15:20 – Persconferentie kabinet
Het kabinet zal maandagavond rond 19:00 een persconferentie geven over de actuele situatie in Nederland. De kans bestaat dat hier opnieuw maatregelen worden aangekondigd.

15:00 – Drie coronapatiënten uit Brabant in De Tjongerschans
In ziekenhuis Tjongerschans zijn drie coronapatiënten uit Brabant opgenomen. Daarnaast liggen er nog eens vier patiënten uit Fryslan in het Heerenveense ziekenhuis.

In totaal kwamen de afgelopen dagen 30 patiënten vanuit Brabant naar de Friese ziekenhuizen.

14:50 – Gemeentehuis alleen op afspraak open
In verband met het coronavirus is het gemeentehuis is tot en met 6 april alleen op afspraak geopend. Denk aan burgerzaken: aangiftes van geboorte en overlijden of het afhalen van dringende papieren.Alleen paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen die vóór 1 mei 2020 verlopen, mogen vernieuwd worden. Een afspraak regel je via ons centrale telefoonnummer 14 0513. Bel gerust als je niet zeker weet of het kan wachten.

14:40 – Update RIVM
Sinds gisteren zijn 545 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 4749. Onder hen zijn 1230  mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

34 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 213 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. (de gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82 jaar)

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1558 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (647) en Noord-Holland (600).

Let op! Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Zie ook Epidemiologische situatie COVID-19 – 23 maart 2020

12:20 – 4 nieuwe besmettingen met het coronavirus in Fryslân
Er zijn 4 nieuwe besmettingen met het coronavirus in Fryslân vastgesteld de afgelopen 24 uur. Dat heeft de GGD Fryslân maandagochtend bekend gemaakt. Daarmee komt het totaal aantal Friese coronapatiënten nu uit op 40.

Volgens Margreet de Graaf van de GGD Fryslân zeggen deze getallen echter niet zo veel. “Wij testen conform het landelijk beleid, maar dat zegt niet dat andere mensen het coronavirus niet hebben.

11:30 – Dokkumer Vlaggencentrale maakt coronavlag, opbrengst naar Rode Kruis
De Dokkumer Vlaggencentrale heeft een speciale coronavlag gemaakt. De vlag heeft als tekst ‘Met elkaar, voor elkaar’ en is een ode aan alle beroepen die op dit moment in de coronacrisis extra hard werken. De opbrengst van de vlag gaat naar het Rode Kruis.

10:00 – Gedeputeerde Poepjes: “Provincie coulant voor Friese culturele instellingen”
De provincie zal coulant omgaan met de prestatie-afspraken die zijn gemaakt met de Friese culturele instellingen. Subsidiemaatregelen zullen niet lager worden vastgesteld wanneer de activiteit niet doorgaat door corona-maatregelen. Dat zegt gedeputeerde Sietske Poepjes.
Foto: Omrop Fryslân

Poepjes heeft een brief met daarin de provinciale steunmaatregelen geschreven aan de Friese cultuurmakers. Het niet doorgaan van culturele activiteiten heeft grote gevolgen voor de sector. Voorstellingen worden afgelast en instellingen en ZZP’ers komen in geldpijn.
Financiële armslag

In gevallen waarin de provincie de subsidie voo 2020 nog niet volledig als voorschot heeft gegeven, zal de provincie dat bedrag eerder overmaken om op die manier de instellingen meer financiële armslag te geven.
Zelf actie ondernemen

Poepjes geeft wel aan dat ze van de culturele sector verwacht dat die ook zelf actie onderneemt om mogelijke schade te beperken. De deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag bij de regeling Musea en Kunstinfrastructuur blijft op verzoek van veel organisaties staan op 1 april.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend