Froukje Timmermans van ‘Nanny for Dogs’: “Je stopt je kind óók niet in een kennel!”

0

HASKERDIJKEN – De riante rijksmonumentale Friese stelpboerderij aan de Rijksstraatweg 50 in Haskerdijken, met vrij uitzicht op natuurgebied De Deelen, staat te koop.

Er is een vergunning voor het realiseren van twaalf zorgwoningen in de boerderij. Als wij er een kijkje gaan nemen, hebben we geen plannen in die richting. We zijn op de boerderij om het verhaal te noteren van Froukje Timmermans, die hier alweer vijf jaar het beroep van nanny uitoefent. Een nanny voor honden wel te verstaan. Froukje Timmermans is ‘Nanny for Dogs’.

“Ja, de boerderij staat inderdaad te koop”, begint Froukje. “Ik wil namelijk wél groeien in mijn bedrijf. Er zit een zorgbestemming op de boerderij, hij is erg geschikt voor dagbesteding. We hebben zelf onze zinnen gezet op een wat kleinere boerderij met wat meer grond, zodat we aan de honden ruimte kunnen bieden. Een groot hondencentrum, met een zwembad erbij, dat is mijn droom.”

He meisje van BP

We gaan met Froukje terug naar waar haar liefde voor honden begon en naar het begin van haar eigen ondernemingsdrang. In 1984 wordt ze als Froukje Tjaarda geboren in Wijnjewoude, waar ze als kind ook opgroeit. “Mijn achter-achter-achter-opa heeft Tjaarda in Oranjewoud nog opgericht. Mijn ouders zijn Hagenezen, maar ze wonen alweer veertig jaar in Friesland. Ik en mijn zus Nienke zijn de eerste Tjaarda’s die na vele generaties weer in Friesland zijn geboren. Ik ben vanaf thuis altijd opgegroeid met honden. Ik haalde ook altijd al voldoening uit het wandelen met de hond, maar ook van honden in de huiselijke sfeer kon ik intens genieten.

Mijn vader heeft tot voor kort het benzinestation van BP aan de Haskeruitgang in Heerenveen gehad, en daar heb ik ook elf jaar gewerkt. Ik stond in Heerenveen bekend als ‘het meisje van BP’. Als ik een tijdje niet voor mijn vader werkte, was ik wel skileraar in Oostenrijk, dat heb ik drie seizoenen gedaan. En ik heb entertainment gedaan op Mallorca.” Froukje moet lachen, als ze daaraan terugdenkt. Maar ‘het meisje van de BP’ wil meer! “Mijn vader is ondernemer, en ik wilde dat uiteindelijk ook. Ik wilde een eigen bedrijf, als onafhankelijke vrouw, en niet meer voor een baas werken. Froukje Hofma uit Heerenveen is daarin mijn grote voorbeeld!”

“Je moet iets creëren wat uniek is”

“Ik heb eerst een webshop gehad met huis-, tuin- en keukenartikelen,” zegt Froukje, die de naam Tjaarda niet meer gebruikt sinds ze getrouwd is met Benny Timmermans. “Maar je moet iets creëren wat uniek is. En zo kwam ik op het idee voor een logeercentrum voor honden: ‘Nanny for Dogs’. Ik ben bij een ‘Dogcentre’ in Amerika geweest, om te kijken hoe ze het dáár doen. Logeercentra voor honden is daar booming buisiness; Ik werk vooral vanuit mijn liefde voor de honden. En elke dag is het leuk om met de honden te werken.”

Froukje heeft daar in Haskerdijken ook alle ruimte voor. Zowel binnen (er staat een groot bijgebouw naast de boerderij) als buiten, met één hectare eigen grond achter de boerderij, hebben de logeerhonden een leefwereld zoals ze thuis waarschijnlijk niet kennen.

Een roedel honden

“Ik heb hier nu ruimte voor acht logé-honden om op te passen. Daarnaast hebben we zelf ook nog vier honden. Ik heb een keer met kerst zestien honden te logeren gehad, maar dat was eigenlijk teveel. De honden lopen hier vrij rond, binnen en buiten. Wij hebben absoluut géén kennels. Je stopt je kind toch óók niet in een kennel als je op vakantie gaat? De honden zijn hier vrij om te gaan en te staan waar ze willen. ’s Avonds als het donker wordt, krijgen ze lampjes om hun hals, anders kan ik ze buiten niet terug vinden.

Wist je trouwens dat chihuahua’s, hoewel ze de kleinste hondjes ter wereld zijn, de allerbeste waakhonden zijn? Ze worden afgeschilderd als keffertjes, en zijn dat ook wel, maar ze zijn nergens bang voor. Die van mij vangen muizen en vogeltjes. Ik hou eentje, Bobby, wel extra in de gaten, want hij heeft epilepsie. En als hij een aanval krijgt, vormen de andere honden een gevaar voor hem. Van nature is een hond namelijk een roedeldier. Honden stammen af van de wolf en kunnen zo’n instinctief wolvengedrag in vrijheid ook weer gaan vertonen. De andere honden zouden Bobby dus kunnen doodmaken tijdens een epilepsieaanval. Wij mensen maken de honden tot wat ze zijn, vanaf dat het nog een puppy is. Het is hier dan ook zo, dat als honden thuis een mand gewend zijn, ze hier ook in de mand liggen.

400 rassen

Daarnaast heb ik een trimsalon om de honden te kunnen trimmen en wat ik inmiddels ook al weer twee jaar doe. Voor de hondenopvang ben je sinds 2015 verplicht je ‘vakbekwaamheid honden en katten besluit diploma’ te hebben. Trimmen daarentegen is een vrij beroep, maar ik heb daar ook een diploma voor gehaald. Het was een pittige studie waarvoor ik 400 hondenrassen uit mijn hoofd moest leren.”

Bikers Against Child Abuse

“Inmiddels bestaat mijn bedrijf in maart alweer vijf jaar”, zegt Froukje. Een volgende stap, met meer ruimte voor de honden, komt dichterbij, nu de boerderij te koop staat. Voor Froukje zijn de honden als haar kinderen. Zijn er ook echte kinderen in het gezin Timmermans? “Toen ik Benny leerde kennen, hád hij al drie kinderen”, vertelt Froukje. “Benny is trouwens lid van de internationale motorvereniging B.A.C.A (Bikers Against Child Abuse – red.), een grote groep motorrijders die wereldwijd opkomt voor kinderen die mishandeld en misbruikt zijn.”

De motorvereniging wil kinderen de kracht geven niet bang te zijn voor de wereld waarin ze leven. Misschien moeten we dus nóg een keer naar Haskerdijken, bedenk ik me, voor een interview met Benny Timmermans. Maar dan moet het gezin Timmermans nog wél een tijdje in de regio blijven wonen, want GrootHeerenveen verschijnt niet buiten de gemeentegrenzen.

Door Henk de Vries
Foto: Hielke Weening

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend