Friese (oud) studenten Horeca opleiding Roc Friese Poort koken voor wereldtop in Davos

0

HEERENVEEN – Terwijl premier Rutte met zijn aanhang moest uitwijken zaten er gedurende de 50e World Economic Forum 7 Friezen in Haus am Stein in Davos.

Het hele dorp was afgezet en werd zwaar beveiligd en de hele dag was het een gaan en komen van helicopters en prive jets richting Davos waar de hele wereldtop aanwezig was.

Waar de wereldtop de hele dag aan het vergaderen was hoe men de problemen kunnen oplossen was de taak van de jongens om lekker te koken.

Twee jaar geleden startte oud chef van de Librije Jeroen Achtien samen met zijn vriendin Sanne Schuring als Excecutive Chef in hotel Vitznauerhof in Vitznau. Eén van de eerste koks die meegingen was IJlster en oud student leidinggevende keuken Germ Hibma.

In de zomer maanden draait restaurant Sens naast Hotel Vitznauerhof. In de wintermaanden zijn ze onderdeel van het 4,5 sterren Waldhotel in Davos

In september 2019 werkten er al 3 Friezen onder Heerenvener Jeroen en daar kwam Jouster Thom Sloothaak bij, die Kaatje bij de Sluis verruilde voor het avontuur. Sneeker en oud student Timo de Boer maakte de omgekeerde weg en werkt tegenwoordig bij Lokaal55 in Sneek.

In december volgden de Heerenveners en studenten zelfstandig werkend kok Tim Boomsma en Thijs Hoekstra die er, mits ze hun examen halen, straks ook een baan aangeboden krijgen om mee te gaan naar Vitznau. Ook Mike Bakker en Alex Riebeek hebben hun roots liggen in Heerenveen.

Nog frappanter is dat op de Cv’s de volgende bedrijven veelvuldig voorkomen: ’t Gerecht, Tjaarda en Landgoed Lauswolt. Hier is dan ook de basis gelegd voor een mooie carrière in de gastronomie.

De Jongens werken in restaurant Sens, wat in zijn eerste jaar al bekroond werd met een Michelin ster.
Waar de Zwitserse keuken vrij klassiek en zwaar is, is de keuken van Sens verrassend, innovatief en licht, blinkt uit met bijzondere technieken en staan groenten in de hoofdrol. Tevens is er veel aandacht voor beleving en contact met de gast; de koks brengen alle gerechten zelf weg en maken het gerecht af aan tafel. Hierdoor leren zij in sneltreinvaart de gerechten ook in het Engels en Duits te vertalen en uit te leggen. Overbodig om te vermelden dat de voertaal Nederlands is in de keuken of misschien wel Fries.

Naast het avontuur, de prachtige omgeving en de uitdagende werkzaamheden genieten de jongens vooral van de prettige sfeer waarin men elkaar helpt om beter te worden.  Of zoals Tim Boomsma het zegt ‘Het team is super leuk’, hij is trots dat hij hier mag werken en ook verantwoording krijgt. Daarnaast en niet onbelangrijk kan je je buiten het werk goed vermaken in Davos. En Thijs vult aan dat ‘Alles supervet is !’

Na het seizoen wordt alles voor het laatst ingepakt en vertrekt men definitief naar Vitznau waar, chef Jeroen kennende, hij het niveau met zijn Friese chefs verder omhoog zal stuwen! Voorlopig is men deze jongens wel kwijt maar hoe mooi zou het zijn als deze jongens over en aantal jaren weer terugkeren om culinair Friesland een stimulans te geven.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend