Wie sponsort een jongere in Nepal?

0

HEERENVEEN – Over twee weken reist Froukje Nijholt van de stichting Studentenprojecten Nepal weer naar Nepal.

De stichting is op zoek naar sponsors die voor 225 of 115 euro per jaar een kansarme jongere wil sponsoren. Deze financiële steun in de rug is van belang om hun studie te bekostigen. Kinderarbeid en kindhuwelijken worden hierdoor voorkomen.

Zes controleurs zorgen ervoor dat de sponsoring via de richtlijnen van het sponsorprogramma verloopt. De stichting bemiddelt sinds 2000 in sponsoring van kansarme studenten in Nepal. Het sponsorbedrag is bedoeld voor reiskosten, collegegeld, leermiddelen. Op dit moment worden/werden 570 jongeren gesponsord en staan er nog zeven jongeren op de wachtlijst. Ook gehandicapte studenten zijn opgenomen in het sponsorprogramma.

Veel studenten proberen een baan te vinden om hun studie te bekostigen. Vanwege de economische omstandigheden in Nepal vraagt dit een grote inspanning van de studenten. Omdat de ouders uit afgelegen gebieden vaak onvoldoende middelen hebben om hun kinderen te laten studeren of blijvend financieel te ondersteunen zijn veel jongeren gedwongen om te gaan werken en vallen ook veel jongeren uit tijdens hun studie.

De stichting Studentenprojecten Nepal vierde op 31 januari haar twintigjarig jubileumfeest. Wethouder Jelle Zoetendal onthulde het nieuwe logo en de nieuwe website https://studentenprojectennepal.nl, ontwikkeld door Wiep van der Meulen. Op de drukbezochte avond meldden zich maar liefst vijf nieuwe studentensponsors. ,,Het zou fijn zijn als er nog een paar sponsors bij komen, voordat we naar Nepal gaan’’, aldus Froukje Nijholt, ,,Soms zie je dat groepen vrienden of buren samen 1 student sponsoren en dan kost het per persoon maar twee tientjes per jaar. In oktober kreeg ik de fooienpot van kapsalon Elvira mee, daarvan kon een jongen van veertien in ieder geval een jaar lang blijven studeren, anders had hij zijn moeder op het land moeten helpen om de kost te verdienen’’.

Ook heeft de organisatie een noodfonds voor acute hulp aan studenten. Andere projecten van de stichting zijn een scholen- en onderwijsverbeteringsproject in een afgelegen berggebied in de Himalaya en een computerinstituut voor kansarme studenten in de hoofdstad Kathmandu.
Donaties zijn welkom op  ING BANK IBAN: NL18 INGB 0008 7191 23 t.n.v. Studentenprojecten Nepal.

Informatie: studentensponsoringsmpn@gmail.com of tel. 0629096556.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend