Bernhard Hoekstra van MooiZEN: “Bewust bouwen aan een nieuwe toekomst”

0

HEERENVEEN – Op vrijdag 17 januari jongstleden vond in Heerenveen de prijsuitreiking van het Groene Lintje plaats.

GroenLinks Heerenveen geeft jaarlijks het lintje aan personen, bedrijven of organisaties die zich op een positieve manier inzetten voor het milieu. De jury-winnaar is dit jaar het vastgoedbedrijf MooiZEN. Bernhard Hoekstra, medeoprichter van MooiZEN, is blij verrast. “Het is een erkenning dat we op de goede weg zijn met ons bedrijf.”

In de grote hal van MooiZEN aan de Komeet in Heerenveen zet een tiental mensen betaalbare en duurzame huizen in elkaar. Er staat vooral veel hout en cellulose, isolatiemateriaal, gemaakt van gerecyclede materialen. Complete toiletten en badkamers staan ingepakt klaar om vervoerd te worden. Bernhard Hoekstra laat trots het bedrijf zien en legt uit, dat MooiZEN totaal anders bouwt dan tot nu toe in Nederland gebruikelijk was. De betaalbare en duurzame huizen komen kant en klaar uit de fabriek aan de Komeet. In een bouwpakket van drie delen gaat een huis naar de eindbestemming waar het, als de fundering gelegd is, in een paar dagen rechtop staat met alles erop en eraan.

Houten woningen zijn gezonder

Bernhard Hoekstra (45) vertelt enthousiast over deze nieuwe, duurzame manier van bouwen. “Mensen denken groener; ze willen geen energiekosten meer en geen onnodige uitputting van de aarde. Wij bouwen huizen van bio-based materialen. Zo is het geraamte van de huizen van hout gemaakt. Voor het hout dat we gebruiken, planten we bomen weer terug. Ook maken we gebruik van afvalmateriaal. Gestanst oud papier en pampers zijn bijvoorbeeld het isolatiemateriaal. Onze huizen zijn voor 93% van duurzame materialen gebouwd en alle energie die je nodig hebt om erin te wonen, wordt opgewekt door zonnepanelen. De huizen zijn zo goed geïsoleerd, dat de verwarming niet aan hoeft, ook al vriest het buiten. Daar komt nog bij, dat het leefklimaat in de huizen gezonder is dan bij betonnen huizen. In beton zit radon, en dat is kankerverwekkend. Bovendien ademt beton niet. Je leeft langer en gezonder in houten woningen.”

Zwanenburg Projecten

Hoekstra groeide op in Drachten en deed in Groningen de studie sociale geografie. Hierbij verdiepte hij zich in regionale economie en planologie. Hij werkte onder andere voor een ingenieursbureau en voor Vastgoed Accolade. Hij werd benaderd door een headhunter en werkte een aantal jaren als manager bij een vastgoedbedrijf in Assen.

“Dat was niet mijn ding. Ik ben liever aan het werk dan dat ik als manager praat over het werk. In die tijd leerde ik Erik Zwanenburg kennen en we ontdekten dat we elkaar goed aanvullen. Hij is bijvoorbeeld een scherpe inkoper en ik ben goed in het maken van deals waarbij de belangen van alle betrokkenen meegenomen worden. We zijn toen samen het bedrijf ‘Zwanenburg Projecten’ gestart.”

Duurzame woningbouw

In 2014 ontstaat bij de mannen het idee om bezig te gaan met duurzame woningbouw. “We zijn naar het buitenland gegaan en hebben gekeken hoe daar gebouwd wordt. De bouw in Nederland is best afwijkend, het kan veel duurzamer. Spouwmuren zijn bijvoorbeeld typisch Nederlands. En dat moet je niet meer willen, want de CO2 uitstoot van één baksteen is hetzelfde als die van vier steenstrips.” In 2017 starten Hoekstra en Zwanenburg met ‘MooiZEN’. Bij het opzetten van het managementteam trekken ze bewust mensen aan die niet uit de bouw komen. “Dit hebben we met opzet gedaan, omdat we iets nieuws wilden neerzetten. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

Op dit moment is MooiZEN bezig met het maken van 38 woningen voor WoonFriesland. De sociale huurwoningen komen in de wijk Skoatterwâld te staan. De huizen zijn niet alleen betaalbaar, er hoeft ook nog eens geen energierekening betaald te worden, omdat de huizen volledig draaien op zelf opgewekte energie. “Over anderhalve week worden de funderingen gestort en zetten we de woningen neer. Doordat de woningen hier in de fabriek in elkaar zijn gezet, is er vrijwel geen uitstoot van CO2 door het transport. Dat geeft ook minder overlast in de wijk; er hoeven immers geen busjes af en aan te rijden. Op de bouwplek staat één grote telescoopkraan waarmee per dag één woning omhooggetrokken wordt.”

Ieder huis een materialenpaspoort

“Iedere woning krijgt een materialenpaspoort. Hier staan alle materialen in vermeld, die gebruikt zijn bij de bouw. Ook staat er in waar de materialen vandaan komen en hoe deze bij sloop of verbouwing opnieuw te gebruiken zijn. In het productieproces zijn geen afvalstromen.”

Voor Bernhard Hoekstra is het belangrijk dat hij iets kan toevoegen aan Friesland, de plek waar hij opgegroeid is. “We worden altijd afgerekend op geld, maar dit gaat over maatschappelijk toegevoegde waarde. We willen de afvalberg terugbrengen en uiteindelijk de huizen 100% circulair maken, zodat er niets verspild wordt. Het is tijd om bewust te bouwen aan een nieuwe toekomst, waarbij gezonde en duurzame woningen voor iedereen bereikbaar zijn. Het Groene Lintje is een erkenning dat we met MooiZEN op de goede weg zijn.”

Door Marije Nutma
Foto: Dennis Stoelwinder

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend