Skûtsjeschippers Sytze en Harmen Brouwer organiseren benefietmiddag ‘Fryslân 4 Australia’

Skûtsjeschippers Sytze en Harmen Brouwer organiseren benefietmiddag ‘Fryslân 4 Australia’

0

HEERENVEEN – Zaterdag 25 januari staat de Oude Koemarkt in het centrum van Heerenveen in het teken van een benefietmiddag voor het door hevige bosbranden getroffen Australië.

De benefietmiddag is een initiatief van skûtsjeschippers Sytze en Harmen Brouwer. Er wordt aan meegewerkt door bands en artiesten als Vangrail, Alice Springs, Murk en Arnold Postma.

De beelden staan bij velen op het netvlies getekend. Verbrande koala’s en kangoeroe’s die alles doen voor een beetje water. Brandweerlieden die vechten tegen enorme inferno’s in de staten New South Wales, Victoria, South Australia, Queensland, Western Australia en Tasmanië. Het officiële dodencijfer staat inmiddels op 17. Ruim duizend huizen zijn verband en alleen al in de staat New South Wales is een gebied ter grootte van België in vlammen opgegaan. Ecologen van de Universiteit van Sydney schatten dat door de branden, sinds september, bijna 500 miljoen zoogdieren, vogels en reptielen zijn verbrand.

“We hadden beiden het gevoel dat we iets moeten doen”

De bosbranden in Australië grijpen skûtsjeschippers Harmen Brouwer en Sytze Brouwer erg aan. Harmen en Sytze zijn in het verleden beiden op reis geweest door Australië. Sytze was er in 2006-2007 een jaar lang en Harmen was er een kortere periode. Wij spraken met Sytze over dit komende benefietconcert. Broer Harmen is het water op.

Sytze Brouwer: “We zaten toen in het gebied wat nú het hardste getroffen is. Toen waren er ook wel bosbrandjes, maar die stelden, vergeleken met wat er nu speelt, helemaal niets voor. We spraken anderhalve week geleden over de telefoon. Beiden keken we op dat moment naar het nieuws over de branden in Australië op tv. We hadden toen beiden het gevoel dat we iets moeten doen om te helpen. Een half uur later belde Harmen mij terug. Hij had contact gezocht met wat mensen en kwam met het idee om een benefietmiddag te organiseren.”

Terwijl Sytze ons te woord staat, krijgt hij een onafgebroken lading berichten binnen op zijn telefoon. Het zijn allemaal berichten van mensen die op welke manier dan ook hun steentje willen bijdragen aan de actie ‘Fryslân 4 Australia’. Sytze praat intussen rustig verder. “Een telefoontje naar kroegbaas Tom Mulder van It Houtsje zorgde ervoor dat de horeca op de Oude Koemarkt in Heerenveen werd gemobiliseerd.”

“Dank aan de gemeente Heerenveen”

Er werd door de beide schippers contact gelegd met een aantal artiesten. Binnen afzienbare tijd lieten Vangrail, Alice Springs, Murk en Arnold Postma weten hun medewerking te verlenen. “Tsja, dan wordt het wel even serieus natuurlijk”, vertelt Sytze Brouwer. “Onze goede vriend Ronald de Jong werd ingeschakeld om te kijken hoe wij dit evenement goed kunnen neerzetten. Hij heeft daar goede kijk op. Al snel waren de vergunningen rond. Hiervoor grote dank aan de gemeente Heerenveen en overige overheidsorganisaties. Schelte Meinsma werd gevraagd voor het marketing gedeelte. Hij kan snel schakelen en ook hem hadden we hard nodig. Gezamenlijk zijn we tot een prachtig drieënhalf uur durend evenement gekomen op 25 januari.”

Naast de optredens van de artiesten zal er ook een veiling, een draaiend rad en een verloting zijn, waarbij ‘leuke prijzen’ zijn te winnen, volgens Brouwer. “De prijzen zijn allemaal beschikbaar gesteld door bedrijven uit Heerenveen en omgeving. Er zitten een paar zeer bijzondere tussen. Wat dacht je van een wintersport, fietsen, dinerbonnen of een minuut gratis winkelen?”

Veiling facsimile schetsboeken Vincent van Gogh

Voor de veiling komen artikelen onder de hamer van bekende sporters als turner Epke Zonderland, schaatsers Sven Kramer en Jutta Leerdam en shorttracker Sjinkie Knegt. Het meest bijzondere veilingstuk komt van boekhandel Binnert Overdiep. De boekhandel stelt hiervoor een schitterend meubelstuk ter beschikking met daarin een facsimile van de vier enige overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh. Deze bijzondere facsimile-uitgave is verschenen in een gelimiteerde oplage van 1000 genummerde exemplaren en kent een waarde van € 5.950,-. En natuurlijk mag een skûtsjearrangement ook niet ontbreken!

De veiling voor ‘Fryslân 4 Australia’ gaat woensdag 22 januari al online. Op de website www.fryslan4australia.nl kan er al geboden worden op de aangeboden artikelen.

“Niet lullen, maar poetsen!”
“Het opgehaalde geld willen we aan lokale projecten doneren”, vertelt Sytze Brouwer. “We hebben met regelmaat contact met Douwe Pen. Douwe is geboren in Delfstrahuizen en woont dicht bij de getroffen gebieden in Australië. Hij houdt ons op de hoogte van de actuele situatie en peilt voor ons waar wij het beste ons geld kunnen doneren. We willen dat dit goed terecht komt. Het zou mooi zijn als we een beetje kunnen volgen wat er met ons ingezamelde geld gebeurt. Ik denk dat dit wel goedkomt. Ik weet uit ervaring dat Friezen en Australiërs nogal op elkaar lijken. ‘Niet lullen, maar poetsen’ is daar het motto. Dit hebben wij Friezen natuurlijk ook!”

En er moet nog veel ‘gepoetst’ worden voor de actemiddag, want alles moet gladjes verlopen. Speciaal voor dit evenement worden de gebroeders Brouwer daarom passend in de kleren gestoken door De Heeren van Rinsma uit Gorredijk, want de actiemiddag is provinciaal bedoeld en niet alleen een Heerenveense aangelegenheid. Daarom gaat er ook een mooi bedrag van dit bedrijf naar Australië, laat Sytze Brouwer weten.

Het evenement ‘Fryslân 4 Australia’ op de Oude Koemarkt start zaterdag 25 januari om 14:30 uur. Voor de kinderen zal er een VR Experience zijn in het parkje Achter de kerk, tegenover het Posthuis Theater.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend