Meer hypotheekaanvragen voor een verbouwing

Meer hypotheekaanvragen voor een verbouwing

0

INGEZONDEN – Het aantal hypotheekaanvragen voor een verbouwing is fors gestegen. Huizenbezitters in Friesland lenen gemiddeld € 42.000,- als ze gaan verbouwen.

Hypotheekaanvragen naar recordhoogte, onder andere door verbouwingen

Het aantal hypotheekaanvragen is vorig jaar gestegen naar recordhoogte. Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het aantal aanvragen van huizenbezitters die een verbouwing willen financieren met een hypotheek steeg het hardst.

In 2019 werden in totaal 41.188 hypotheekaanvragen gedaan voor een verbouwing. Een stijging van 30% ten opzichte van het jaar daarvoor. De lage hypotheekrente  zal hier ongetwijfeld een rol bij spelen.

Verbouwing financieren met hypotheek voordelig en vaker mogelijk

Een verbouwing financieren met een hypotheek kan nu tegen een lage maandlast. De hogere hypotheeksom moet uiteraard passen binnen de huidige hypotheeknormen. Met de stijging van de gemiddelde huizenprijs is dit vaak geen probleem. Door de hypotheek te verhogen maak je gebruik van je overwaarde om de verbouwing te financieren.

Wat ook een rol kan spelen bij de toename van het aantal hypotheekaanvragen voor een verbouwing, is de krapte op de huizenmarkt. Mogelijk wil je verhuizen, maar kun je geen geschikt huis vinden. Verbouwen biedt dan de mogelijkheid om het huidige huis (opnieuw) naar wens te maken.

Gemiddelde leenbedrag voor een verbouwing

De gemiddelde hypotheeksom die huizenbezitters opnemen voor een verbouwing is € 50.620,-. In Friesland ligt dat bedrag iets lager, ruim 42.000 euro. Overigens hebben we hiermee maar een deel van alle leningen voor een verbouwing mee te pakken. Het andere deel van de huizenbezitters leent voor een verbouwing met een consumptief krediet.

Consumptieve verbouwingslening voordeliger bij lager leenbedrag

Een consumptieve verbouwingslening is vaak voordeliger bij lagere leenbedragen, zeg tot € 25.000,-. De rente is dan wel wat hoger dan bij financiering met een hypotheek. Het kostenvoordeel wordt gehaald omdat je voor consumptief geld lenen geen afsluitkosten betaalt.

Daarbij benaderen verbouwingsleningen steeds meer de hypotheek, onder andere met een verlengde looptijd. Op deze manier kan een lagere maandlast gerealiseerd worden. Wist u dat bij een verbouwingslening de rente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar is. Het overwegen waard.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend