Fryslân DOK ‘De Domela Passy fan Meindert Talma’

Fryslân DOK ‘De Domela Passy fan Meindert Talma’

0

FRYSLÂN – Meindert Talma toert met ‘De Domela Passie’ door Nederland. Filmer Herman Zeilstra volgde voor Fryslân DOK de totstandkoming van het project.

Uit de film blijkt hoe Meindert Talma zich in de afgelopen twintig jaar heeft ontwikkeld als een sterke, autonome kunstenaar.

De eigenzinnige muzikant Meindert Talma uit Surhuisterveen duikt in het leven van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, predikant en de eerste socialistische voorman. Domela moedigde de arme arbeiders aan om zelfstandig te denken en zich te verenigen. Hij werd ‘ús Ferlosser’ genoemd en veel noorderlingen hadden een portret van hem in huis hangen. Domela nam afscheid van de kerk, maar bleef Jezus trouw. Meindert Talma is door beide figuren gefascineerd: Domela en Jezus. Honderd jaar na het overlijden van Domela maakte hij een passie over hem, naar religieus voorbeeld.

De documentaire laat zien hoe Meindert Talma zichzelf als muzikant en componist steeds opnieuw uitvindt. Met de Domela Passie gaat hij een nieuwe fase in. Journalisten zijn lovend en spreken van ‘een voorlopig hoogtepunt’ en ‘zijn magnum opus’.

Fryslân DOK ‘De Domela Passy fan Meindert Talma’
25 januari 15.30 uur, NPO2 (Nederlandse ondertiteling, herhaling 26 januari 13.00 uur).
26 januari 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling elk uur).

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend