Lezing over schaatsen en schaatsenmakers in bibliotheek Heerenveen

Lezing over schaatsen en schaatsenmakers in bibliotheek Heerenveen

0

HEERENVEEN – Woensdag 22 januari houdt Kleis Oenema, eigenaar van het nostalgisch Schaatsmuseum te Jubbega, een lezing over de geschiedenis van de schaats in de bibliotheek aan het Kuperusplein 48 in Heerenveen. De avond begint om 19.30 uur.

Als gedreven hobbyist en oud wedstrijdschaatser weet Kleis Oenema zijn publiek veel te vertellen over de geschiedenis van de schaatsen en het maken van schaatsen. Hij put uit zijn eigen verzameling van ruim 500 verschillende schaatsen. Zijn verhaal begint bij de moderne klapschaats en hij neemt zijn toehoorders steeds verder mee terug in de tijd. De oudste schaats uit zijn verzameling is rond 1620 gemaakt. Uit de terpentijd is er ook een bot (lis) dat als schaats gebruikt werd.

De toegang is gratis en aanmelden is gewenst. Dit kan in de bibliotheek of via www.bmf.nl

Expositie

Deze lezing sluit aan op een tentoonstelling in het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek. Tot 1 maart wordt daar onder de titel Schaatsfabrieken en schaatsenmakers de geschiedenis van de makers en fabrieken van schaatsen in de gemeente Heerenveen met foto’s, film en voorwerpen tot leven gebracht. Deze expositie op de eerste verdieping is vrij toegankelijk.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend