Arbeidsomstandigheden in twee eeuwen aanzienlijk verbeterd

Arbeidsomstandigheden in twee eeuwen aanzienlijk verbeterd

0

INGEZONDEN – Voor werknemers zijn de veiligheid in fabrieken en de bouw sinds de industriële revolutie enorm verbeterd.

Sterker nog; dat ging van nul naar een gecertificeerde bedrijfsvoering.

Een overzicht

Twee eeuwen terug zag een gemiddelde stadswijk er grauw uit. Er waren nauwe donkere straatjes, en fabrieken stonden er gewoon op de hoek. Ten tijde van de industriële revolutie vormden dit soort wijken een hele stad. Arbeiders, vooral afkomstig van het platteland leefden er in barre armoede. Mensen waren klein behuisd. Woonden in krotten, dicht op elkaar.

Lange werkdagen en armoede

De fabrieken bliezen dag en nacht dikke rookwolken uit, afval werd gedumpt in rivieren. De arbeidsomstandigheden waren zwaar. Werkdagen van zestien uur waren geen uitzondering. Ook niet voor kinderen. Er was veel criminaliteit, de levensverwachting was laag en de kindersterfte hoog. Hygiëne was ver te zoeken.

Fabrieksdirecteuren profiteerden van de groeiende welvaart. Het gewone volk, de arbeider, moest keihard hard werken voor een karig loon. Van enige regelgeving wat de werkomstandigheden betreft, zoals tegenwoordig met bijvoorbeeld een VCA certificering, was niet aan de orde.

Vakbonden ontfermen zich over de arbeiders

Als arbeiders zich meer en meer gaan verenigingen komen er veranderingen. Arbeiders verenigen zich om betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. Er ontstaan vakbonden die zich over hun leden ontfermen.

Als eerste werd kinderarbeid aan banden gelegd, met name in de Engelse textielfabrieken. Een verbod was er niet direct, maar kinderen mochten in ieder geval niet langer dan tien uur per etmaal werken.

In Nederland werd in 1886 en 1887 een parlementaire enquête naar de ‘toestand in fabrieken en werkplaatsen’ gehouden. Mede doordat kinderen jonger dan twaalf jaar, ondanks een verbod, nog altijd in de fabrieken aan het werk waren.

Veiligheid op de werkvloer met een VCA cursus

Een sprong in de tijd laat zien dat er veel is veranderd en dat werknemers niet alleen zelf, maar zeker ook georganiseerd middels vakbonden, pleiten voor een veilig werkomgeving en een gezond werkklimaat. Met name in de bouwwereld gelden strenge normen gebundeld in de VCA, Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dit certificaat vormt de basis.

Het VCA certificaat kent twee typeringen, eentje voor het bedrijf en eentje voor het personeel, verdeeld over drie niveaus naar gelang de verschillende branches en de maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Ook ZZP’ers moeten aan deze eisen voldoen willen ze voor een bouwbedrijf aan het werk gaan.

Een voorbeeld; een VCA cursus Eindhoven voor het personeel zorgt ervoor dat werknemers een diploma halen passend bij hun functie. Daarmee worden zij zich bewust van eventuele gevaren op de werkvloer of bouwplaats en hoe daar mee om te gaan. Een diploma van VCA Eindhoven toont aan dat je als medewerker de juiste kennis bezit.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend