Zo kun je vergunningsvrij bijbouwen

Zo kun je vergunningsvrij bijbouwen

1

INGEZONDEN – Opbergruimte, we kunnen er niet genoeg van hebben. Een schuur of garage is daar heel geschikt voor. Wil je die zelf bouwen dan kan dat soms zonder vergunning. Aan welke voorwaarden moet dan worden voldaan?

Een lekker huis en een fijne tuin. Wie wil dat nou niet. Van een tuin wil je optimaal gebruik kunnen maken. De tuin is niet langer louter buitenruimte, maar ook een verlengstuk van het huis. Je kunt er lounchen, bbq-en, spelen en nog zoveel meer. En wat te denken van een buitenkeuken?

Vaak komt het neer op een groot aantal spullen en accessoires die aan het einde van een zomerseizoen, als de tuin winterklaar moet worden gemaakt, opgeborgen moeten worden. Maar waar? Dan is een garage of schuur zeer welkom.

Staat er niet een al te grote oude schuur, dan kun je deze weghalen en een nieuwe bouwen of juist een houten schuur of houten garage bijbouwen. Wat zijn de mogelijkheden, zonder vergunning?

Let op aangrenzende gebieden

Wie een houten schuur wil bijbouwen, heeft aan een aantal regels te voldoen. Er is een aantal landelijk aangegeven regels. Let wel; niet iedere gemeente neemt dat zomaar over. Sommige gemeenten voegen hier eigen regels aan toe of kiezen voor een ander beleid.

Landelijk wordt veelal aangegeven dat je vergunningsvrij een schuur of garage achter de woning mag worden gebouwd of in de zijtuin vanaf een meter achter de voorgevel. Wie in een hoekwoning woont met een zijtuin die grenst aan het openbaar toegankelijk gebied, of als de achtertuin daaraan grenst, kan daar niet zomaar bijbouwen. In ieder geval moet er minimaal een meter worden vrijgehouden.

Fijne grote schuur, maar hoe groot?

Over het algemeen mag het maximale oppervlak van alle bijbehorende gebouwen bij een woning vijftig procent van het bebouwingsgebied zijn, als dat kleiner of gelijk is aan 100 vierkante meter. Bij een woonhuis is dit veelal het geval. Gaat het om een groter oorspronkelijk gebouw dan mag er veelal nog iets meer bij worden gebouwd (denk aan 20 procent van dat deel dat groter is dan die honderd vierkante meter). Check bij je eigen gemeente of deze regels gelijk zijn.

Maximaal de hoogte in

De hoogte van de schuur, prieel of garage mag vaak niet meer zijn dan drie meter, als er sprake is van een plat dak. Heeft het gebouw een kap dan mag de goot op 3 meter en de nok op 5 meter hoogte zitten. Staat de schuur op meer dan 4 meter van het huis dan mag de kap hoger dan 3 meter zijn. Er is een formule die bepaalt tot welke hoogte je maximaal mag bouwen. Laat je daar goed over informeren. Ook hiervoor geldt: ga bij je eigen gemeente na of deze regels gelijk zijn, als je wilt bouwen zonder vergunning. Bovendien kunnen bouwregels jaarlijks ook nog wel eens wijzigen. Het is altijd goed om je tijdig goed te laten informeren voordat je gaat bouwen.

1 reactie

  1. Kan me nog wel wat grappigs herinneren: Ruim 10 jaar geleden kregen wij van iemand een metalen bouwcontainertje met de maten 2 x 2 x 2 meter. Ideaal als schuurtje. Bij de gemeente aangevraagd. Nou, er moest wel een tekening komen. Ik weet nog dat ik toen heb gezegd: Bij een kleuterklas hebben ze vast wel houten blokken; Zo ziet het schuurtje er uit alleen is dit op schaal. Uiteindelijk toen het schuurtje daadwerkelijk was geplaatst (Los op de tegels welke al in de tuin lagen) is de gemeente, dit is niet gejokt, wel 5 x wezen kontroleren of er daadwerkelijk geen fundering onder zat. Men kon eens OZB mis lopen 😉

X
X

Deel dit met een vriend