Fryslân DOK: Hantsjemier, Lapkepoep en Paprikapoal

Fryslân DOK: Hantsjemier, Lapkepoep en Paprikapoal

0

FRYSLÂN – Veel Friese families zijn nakomelingen van seizoenarbeiders uit Duitsland: de Hannekemaaiers en de Lapkepoepen.

Vandaag de dag werken er nog altijd arbeidsmigranten op het Friese platteland, bijvoorbeeld in de paprika’s. Programmamaker Albert Jensma maakte de Fryslân DOK ‘Hantsjemier, Lapkepoep en Paprikapoal’.

Sinds mensenheugenis kwamen grote groepen Duitse arbeiders uit Westfalen naar Friese boerderijen om het gras te maaien, de zogenaamde ‘Hannekemaaiers’. Later volgden de ‘Lapkepoepen’, de kleine Duitse handelaren in lakens en ander textiel. Albert Jensma gaat langs bij de familie Pilat in de Friese Wouden. Zij stammen af van een thuiswever uit het Duitse Burgsteinfurt. Hij bezoekt ook Albert Brenninkmeijer (95 jaar) in Tecklenburg. Zijn overgrootvader reisde naar Friesland als ‘lapkepoep’ en begon in 1841 in Sneek de eerste C&A-winkel.

Op het Friese platteland werken nu Polen, Bulgaren en Roemenen. Majiec en Joanna hopen over een paar jaar genoeg geld gespaard te hebben om in Polen een huis te bouwen. Maar Gofr wil graag hier blijven en ziet de toekomst van zijn sushi-catering in Friesland.

Fryslân DOK Hantsjemier, Lapkepoep en Paprikapoal
16 november 15.30 uur op NPO2 (Nederlandse ondertiteling, herhaling 17 november 13.00 uur)
17 november 17.00 uur op Omrop Fryslân (herhaling elk uur)

Foto: Omrop Fryslân

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend